SQ3R-metoden: Forstå for at huske

SQ3R-metoden er en studieteknik, der kan være meget effektiv til at forberede sig til eksamener eller blot til at lære noget nyt. Teknikken er enkel og kan anvendes på alle typer indhold.
SQ3R-metoden: Forstå for at huske
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 06 juni, 2023

SQ3R-metoden, også kendt som “Robinson-metoden”, er en aktiv læseteknik. Dens formål er at læse og lære på en mere effektiv måde. Den har positioneret sig i verden som en af de mest effektive i disse henseender.

Selv om den er udviklet til studerende, er SQ3R-metoden velegnet til alle, der ønsker at forbedre deres læseforståelse og indlæringsevne. Modellen blev skabt af Francis P. Robinson i 1946.

Navnet på SQ3R-metoden er faktisk et akronym, hvor hvert bogstav svarer til en specifik kompetence, således: Undersøg (survey), spørg (question), læs (read), gentagelse (recite) og gennemgang (review).

Hvordan anvendes SQ3R-metoden?

Kvinde læser baseret på SQ3R-metoden

SQ3R-metoden har til formål at bidrage til udviklingen af evnen til at assimilere og fastholde nyt indhold. Den hjælper med at identificere og forstå de centrale idéer i en tekst eller læsning.

Denne teknik søger også at øge evnen til at vurdere tekster ud fra et kritisk perspektiv. Hvordan anvender man SQ3R-metoden? Det foregår i fem trin, som er følgende

1. Undersøg (survey)

Det første trin i SQ3R-metoden er at undersøge eller udforske. Det bør ikke tage mere end 10 minutter og består i en overfladisk tilgang til det emne, der skal undersøges. Det sker ved en hurtig læsning af elementer som indholdsfortegnelse, overskrifter, underoverskrifter og fremhævninger.

Målet er at få generelle oplysninger om dokumentets indhold. Dette gør det muligt at opdage tekstens generelle struktur og at formulere et første mentalt kort over dens indhold. Det er grundlaget for alt andet.

2. Spørg (question)

Det andet trin er også kort og består i at formulere spørgsmål om det indhold, der netop er blevet udforsket. Det er bedst at fokusere spørgsmålene på den tvivl, der er opstået ved denne første undersøgelse.

Det er også vigtigt at identificere det indhold, der er relateret til tidligere viden. Alt dette bør tage form af et spørgsmål. Det kan skrives på et stykke papir, i venstre margen, og så kan svaret skrives ned i højre margen.

3. Læs (read)

Det tredje trin i SQ3R-metoden svarer til aktiv læsning. Det består i at læse teksten omhyggeligt og forsøge at forstå de idéer, som forfatteren har udviklet, og de vigtige data eller detaljer i teksten.

Dette trin bør udføres uden at skynde sig. Det er faktisk tilrådeligt at foretage en anden læsning for at uddybe forståelsen af teksten. Hvis du finder svar på spørgsmålene fra det foregående trin, er det korrekte at skrive dem ned som angivet ovenstående.

Hvis der er dele, der er uforståelige, er det tilrådeligt at genlæse dem for at forstå dem bedre. Det er en god idé at forsøge at gentage det, der står der, men med dine egne ord. Det er med til at styrke forståelsen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Lær, hvad Albert Camus havde at sige om meningen med livet

4. Gentag (recite)

Det fjerde trin kaldes at gentage eller recitere. Det består i at lægge alle noter til side og tale om alt det, du husker fra teksten, med dine egne ord. Idéen er ikke at være bogstavelig, men at oversætte indholdet til sit eget sprog.

En ekstra støtte i dette trin kan være at udarbejde kritiske spørgsmål om emnet. Derudover er det nyttigt at lave et generelt resumé af det, der er blevet læst. Dette er ikke kun med til at øge forståelsen, men også fastholdelsen.

5. Gennemgå (review)

I dette trin af SQ3R-metoden konsolideres indlæringen. Det består i at genlæse teksten og gennemgå alle de noter, der er relateret til den. Det er den længste fase og bør ideelt set finde sted over flere dage, så den kan læres bedre udenad.

“Ekstra” opgaver i SQ3R-metoden

Oprindeligt omfattede SQ3R-metoden kun disse fem trin, men så blev der tilføjet to opgaver:

 • Optag. Den består i at skrive de vigtigste idéer ned. Det er også muligt at lave en synoptisk tabel eller et begrebskort.
 • Reflektér. Det indebærer en refleksion over det materiale, der er blevet arbejdet med det formål at foretage en kritisk vurdering af det. Det er også praktisk at knytte det til tidligere viden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hjælper det at lytte til musik for at studere bedre?

Fordele ved SQ3R-metoden

En kvinde læser

Den største fordel ved SQ3R-metoden er, at den giver dig mulighed for at få mest muligt ud af ethvert indhold, samtidig med at du kan assimilere og indarbejde det i din eksisterende viden. Det er også en enkel teknik, der kan anvendes på ethvert emne.

Yderligere fordele ved SQ3R-metoden er følgende:

 • Bidrager til udviklingen af evnen til at uddrage de vigtigste idéer i en tekst.
 • Øger evnen til at prioritere indhold.
 • Hjælper med at optimere læsetiden.
 • Gør det lettere at etablere forbindelser mellem tidligere og ny viden.
 • Forbedrer forholdet mellem tidsforbrug og læringseffektivitet.
 • Det er en teknik, der letter udenadslære.
 • Det gør det muligt at tilpasse læringen til individuelle mål.

Hvorfor vælge SQ3R-metoden?

Et af de mest interessante aspekter ved denne teknik er, at den omfatter kritiske vurderinger af teksten. Dette er meget vigtigt, da det påvirker forståelsen og tilskynder til at producere egne originale idéer.

SQ3R-metoden er meget funktionel. Efterhånden som den anvendes, bliver den lettere og lettere at anvende, da den kun omfatter fem trin, som er lette at huske. Godt anvendt er den et værdifuldt tidsbesparende værktøj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ainciburu, M. C. (2008). ¿Basta repetir? Lógicas y vericuetos del proceso de aprendizaje de palabras en una lengua extranjera. Actas del Programa de formación para profesorado de ELE, 41-62.
 • Afanador, T. HACER UN RESUMEN. Acta Bioethica2014, 20(2), 271-277.
 • Cabrera Mejía, T. L. (2015). El uso de la técnica SQ3R (SURVEY, QUESTION, READ, RECITE, REVIEW) y su beneficio del idioma inglés en los estudiantes de los Décimos 13 y 14 de la Unidad Educativa Temporal Bolívar de la ciudad de Ambato, Provincia de Tungurahua (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Idiomas.).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.