Sublingual nitroglycerin: Hvad bruges det til?

En sublingual nitroglycerin-tablet er et lægemiddel, der anvendes inden for kardiologi, især ved tilstande relateret til kranspulsårer. Vi fortæller dig alt om dets anvendelser her.
Sublingual nitroglycerin: Hvad bruges det til?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 02 november, 2022

Sublingual nitroglycerin-tablet er en af de mest almindeligt anvendte former for administration af dette lægemiddel. Nitroglycerin er et vasodilaterende stof, hvilket betyder, at det stimulerer blodkarrene til at udvide sig.

Dette hjælper med at øge blodgennemstrømningen, der kan være blevet nedsat af forskellige årsager. Faktum er, at dette lægemiddel er af stor betydning ved visse hjerte-kar-sygdomme.

For eksempel er det yderst nyttigt i behandlingen af angina pectoris. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du behøver at vide om stoffet, og hvad dets vigtigste anvendelsesmuligheder er.

Hvad er en sublingual nitroglycerin-tablet?

Sublingual nitroglycerin-tablet er en måde at administrere nitroglycerin på. Det er et stof, der får blodkarrene til at udvide sig. Det skyldes, at det virker ved at afslappe den glatte muskulatur, som er en del af karrene.

Når nitroglycerin indgives, mindskes blodets tilbagevenden til hjertet, da venerne ikke presser blodet så kraftigt. Dermed når mindre blod frem til hjertekamrene. Det skal derfor udøve mindre kraft for at pumpe.

Desuden reduceres blodtrykket også ved at øge arteriernes kaliber. I kranspulsårerne (som er ansvarlige for at transportere iltet blod til myokardiet) virker det på en lignende måde. Det hjælper hjertemusklen med at få den ilt, den har brug for for at slå ordentligt.

En sublingual nitroglycerin-tablet gør det muligt at optage det hurtigt. Når tabletten anbringes under tungen, som er et meget vaskulariseret område, passerer det direkte over i blodet og udøver sin virkning.

Illustration af hjerte, der pumper blod

Lægemidlet afslapper hjertets aktivitet ved at mindske blodgennemstrømningsbelastningen, hvilket forbedrer hjerteslagets effektivitet.

Hvad anvendes det til?

Som nævnt anvendes sublingual nitroglycerin-tablet som behandling af visse hjerte-kar-sygdomme. Som det forklares i “Clinical Practice Guide of the Spanish Society of Cardiology”, gives den rutinemæssigt til en person med brystsmerter, der mistænkes for myokardieiskæmi.

Den mest almindelige recept på sublinguale nitroglycerin-tabletter er behandling af angina pectoris. Dette er en type brystsmerter, der minder meget om dem, der opstår ved myokardieinfarkt.

Angina pectoris er, når blodgennemstrømningen til hjertet er nedsat. I de fleste tilfælde skyldes dette, som Mayo Clinic specialisterne forklarer, forsnævring af kranspulsårerne på grund af åreforkalkning.

Når dette sker, er der en følelse af tranghed i brystet. Angina pectoris viser sig i situationer, hvor iltbehovet stiger – f.eks. ved motion eller akut stress. Hos mange mennesker anvendes en sublingual nitroglycerin-tablet faktisk som forebyggelse af angina pectoris.

Da udløsere for en sådan episode normalt er identificeret, kan de anvendes forud for visse situationer. Hvis nogen har oplevet angina pectoris under træning, kan de tage dette lægemiddel for at forhindre, at det opstår den efterfølgende gang.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Afhængighed af næsespray: Kan det ske?

Andre indikationer for sublingual nitroglycerin-tablet

Som forklaret i faktabladet fra Drug Information Center kan sublingual nitroglycerin være en del af behandlingen af kongestiv hjertesvigt. Dette er en tilstand, der opstår, når hjertet ikke kan pumpe blodet effektivt.

Det, der sker, er, at blodet hober sig op i andre dele af kroppen, f.eks. i lungerne. Det er derfor, at myokardiet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet. Nitroglycerin forbedrer dette problem betydeligt.

En artikel offentliggjort i Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular kommenterer, at den sublinguale nitroglycerin-tablet også er nyttig til at udføre en ergometrisk test, kaldet en stresstest.

Denne test består i at udføre fysisk træning på et løbebånd eller en stationær cykel. Denne test afslører visse hjerte- eller kardiovaskulære problemer. Lægemidlet hjælper med at forudsige, om blodkarrene er påvirket.

Sådan indgives en sublingual nitroglycerin-tablet

Den sublinguale nitroglycerin-tablet anbringes under tungen. Dette område er meget vaskulariseret, og derfor absorberes lægemidlet hurtigt og passerer over i blodet og udøver sin virkning.

Det er vigtigt at understrege, at disse tabletter ikke bør tygges eller sluges. De skal have lov til at opløses i spyttet. Nogle gange er der en prikkende eller brændende fornemmelse i munden, men det er normalt.

Administrationen varierer afhængigt af målet. I tilfælde, hvor det bruges til at forebygge angina pectoris, anbefales det at tage det 5 til 10 minutter før den udløsende aktivitet. Problemet er, at mange mennesker udvikler en slags tolerance over for nitroglycerin.

Derfor skal både doser og intervaller altid ordineres af en læge. Desuden er det vigtigt, at man konsulterer en specialist, hvis virkningen af den sublinguale nitroglycerin-tablet bliver mindre og mindre.

Hvis der opstår et angina anfald, er det afgørende at tage en dosis på det tidspunkt (når tilgangen allerede er blevet ordineret på forhånd). Hvis smerten eller ubehaget ikke forsvinder efter 5 minutter, skal der tages en anden dosis. Hvis det ikke bliver bedre selv med denne anden dosis, skal du tage på skadestuen.

Overvejelser ved brug af sublingual nitroglycerin

Sublingual nitroglycerin tablet er et lægemiddel, som kan have forskellige bivirkninger. Desuden bør det ikke anvendes af visse personer.

Lægemidlet giver en betydelig vasodilatation. Det virker ikke på et specifikt blodkar, men denne virkning strækker sig til næsten hele kroppen. Derfor kan der forekomme reaktioner som f.eks. en følelse af svimmelhed eller svaghed.

I nogle tilfælde er der hovedpine og endda kvalme og opkastning. På grund af vasodilatation kan huden også blive varmere og rødme.

Nogle gange er der sløret syn, besvimelse og takykardi. Ligeledes kan vejrtrækningen være hurtigere end normalt og overfladisk, så der ikke fås nok ilt, hvilket mindsker den tilsigtede virkning.

Hvem bør ikke tage nitroglycerin?

Sublinguale nitroglycerin-tabletter kan ikke anvendes af alle mennesker. De er f.eks. kontraindiceret til børn. Denne medicin anbefales ikke til brug hos børn under 18 år.

Ligeledes anbefales den ikke til brug hos kvinder, der ammer. Ifølge det spanske lægemiddelagentur vides det ikke, om dette stof kan gå over i mælken og optages af barnet.

Personer med meget lavt blodtryk eller svær anæmi bør heller ikke tage det. Hvis der på noget tidspunkt er opstået en allergisk reaktion eller intolerance, er det vigtigt at undgå det.

Interaktion med medicin og lægemidler

Sublingual nitroglycerin-tablet er tilbøjelig til at interagere med visse lægemidler og stoffer, som f.eks. alkohol. Alkohol sænker blodtrykket, hvilket nitroglycerin også gør. Derfor bør de ikke kombineres.

Visse antidepressive lægemidler, som f.eks. amitriptylin, kan ændre absorptionen af nitroglycerin. Blandt deres virkninger er forekomsten af mundtørhed. Da der ikke er nok spyt, opløses det ikke og absorberes ikke korrekt.

En anden meget vigtig interaktion er med sildenafil. Dette lægemiddel er kendt som Viagra® og bruges til erektil dysfunktion. Ligesom med alkohol kan det få blodtrykket til at falde og blive for lavt.

Mand oplever et hjerteanfald

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er åreforkalkning?

Behandling med sublingual nitroglycerin kræver omhu

Den sublinguale nitroglycerin-tablet bør kun tages specifikt som anbefalet af en læge. Når der tages en højere dosis, kan der opstå hovedpine, synsproblemer og åndenød.

Da det er et lægemiddel, der absorberes sublingualt, bør det ikke tages sammen med anden mad eller drikke. Tabletten skal have lov til at opløses i spyt. Ud over under tungen kan den placeres i kinden eller på tandkødet.

Det er vigtigt altid at have den til rådighed, hvis din læge har anbefalet dig at tage den som en del af din behandling. Det er dog vigtigt at holde det væk fra lys og fugt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • FICHA TECNICA NITROGLICERINA MYLAN 15 MG/24 H PARCHES TRANSDERMICOS EFG. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/77813/FT_77813.html
  • Portal, J., Rivas Estany, E., Sin Chesa, C., Hernández Acosta, K., & García Barreto, D. (1989). La respuesta a la nitroglicerina en la prueba de esfuerzo diagnóstica de insuficiencia coronaria. Rev. Cuba. Cardiol. Cir. Cardiovasc, 41–50.
  • Angina de pecho – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/angina/symptoms-causes/syc-20369373
  • Ficha técnica Nitroglicerina. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/54272/FichaTecnica_54272.html.pdf
  • Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en la angina inestable/infarto sin elevación ST – ScienceDirect. (n.d.). Retrieved December 1, 2020, from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300893200751645
  • Cerezo, Paloma Garcimartín. “Nitroglicerina sublingual:¿ qué saben los pacientes con un evento cardiológico isquémico?.” Enfermería en cardiología: revista científica e informativa de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología 58 (2013): 35-39.
  • Gómez Padrón, María Virginia, et al. “Trombolisis en el infarto agudo del miocardio: análisis de los tiempos de demora.” Revista Cubana de Medicina 40.2 (2001): 91-95.
  • García Barreto, David, et al. “Diagnóstico preclínico de la aterosclerosis: función endotelial.” Revista cubana de medicina 42.1 (2003): 58-63.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.