Sultsmerter: Hvorfor opstår de, og hvordan forebygger man dem?

Sultsmerter opstår som følge af en tom mave og frigivelsen af hormonet ghrelin. Lær, hvordan du undgår dette ubehag.
Sultsmerter: Hvorfor opstår de, og hvordan forebygger man dem?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Sultsmerter er normalt en reaktion på en “tom mave”. De kan vise sig som en mærkelig fornemmelse i maven, en lyd, der kommer fra maven, eller endda kramper.

Sult er dog ikke den eneste årsag til denne symptomatologi. Kvaliteten af det sidste måltid, der blev indtaget, søvnmangel, dehydrering, medicinindtag og stressende situationer bør også overvejes.

Sultsmerter skyldes frigivelsen af hormonet ghrelin. Den bedste måde at undgå dem på er ved at passe på sine spisevaner.

Hvorfor opstår sultsmerter?

Sultsmerter opstår som reaktion på sulthormonet ghrelin. Når vi har gået flere timer uden at spise, frigives dette stof af maven for at forberede os på, at der kommer mad. I sig selv stimulerer det hjernen til at øge sultfornemmelsen.

Ghrelin fremmer også frigivelsen af mavesyre og fordøjelsesenzymer.

Ud over den hormonelle faktor skal den mekaniske faktor tages i betragtning ved disse smerter. Mavesækken er et muskuløst organ, som kan strække sig og trække sig sammen. Når man har spist eller drukket væske, strækker den sig og giver en følelse af mæthed. Men når den er tom, kan den trække sig sammen.

Sammentrækningen skaber en slags kolik, som varierer i intensitet fra person til person.

Når der ikke indtages mad, sker der heller ingen neutralisering af mavesyren inde i maven. Derfor opstår der irritation af slimhinden. Dette, sammen med sammentrækningen af væggene, resulterer i sultsmerter.

Klinisk manifestation af sultsmerter

Sultsmerter kan manifestere sig som en følelse af tomhed, kramper eller mavesammentrækninger. Der kan også være rumlen i maven.

Andre associerede symptomer inkluderer følgende:

Sult er ikke den eneste årsag

Selvom de er kendt som “sultsmerter”, er sult ikke den eneste årsag. Følgende er almindelige situationer, der kan skabe forstyrrelser i maven.

Madkvalitet

Ghrelin og insulin interagerer. Når insulinet falder, frigives ghrelin, og sultfornemmelsen aktiveres. Til gengæld stimulerer ghrelin bugspytkirtlens udskillelse af insulin, så tilstrækkelige niveauer af ghrelin anses for at beskytte mod metaboliske sygdomme.

Det er derfor, at hvis man kun indtager raffineret sukker og simple kulhydrater, sker der en brat stigning i insulinniveauet med et efterfølgende hurtigt fald. Så koncentrationen af ghrelin stiger, hvilket giver sultsmerter.

Det er derfor, at kost med et højt indhold af simple sukkerarter ikke giver mæthed.

Søvnmangel

I en undersøgelse fra 2016 blev det påvist, at søvnmangel giver øgede hormoner, der stimulerer appetitten. Derfor er der et øget behov for at spise raffineret sukker, mere natrium og mættet fedt efter en dårlig nats søvn.

Derudover er søvn også forbundet med opregulering af ghrelin og leptin, som er knyttet til mæthed. Og ikke nok med det. Søvnmangel giver høje kortisolniveauer, der fører til mere sult.

Som reaktion på stimuli

Sult kan opstå som reaktion på appetitstimulerende eller “mundvandsløbende” lugte eller billeder af mad, selv efter at man har spist. Det er den samme reaktion, som hvis maven var tom.

Sult ved stress, depression eller angst

Sult opstår ofte i stressede eller følelsesladede situationer. For at skelne dem fra et reelt behov for at spise, er det nødvendigt at overveje den tilknyttede lyd. I stressende situationer er der normalt ingen klassiske rumlende lyde fra maven.

Kun når maven er tom, kan lydene høres.

Her er det også værd at nævne samspillet mellem fysisk smerte og sult. Når der er kronisk smerte, som genererer stress, kan kroppen udvikle sult som en metode til at modvirke den ubehagelige fornemmelse. Nogle dyreforsøg har vist, at sult har en antiinflammatorisk effekt på neurale kredsløb.

Medicin

Brugen af visse former for medicin, såsom antidepressiva og hypoglykæmiske lægemidler, kan fremkalde sultsmerter. Derfor har patienter, der behandles for depression eller diabetes, en øget risiko for at opleve dette symptom.

Når man bruger disse lægemidler, bør man i tilfælde af øget appetit konsultere en læge for at tjekke, om dette er en mulig bivirkning.

Dehydrering

Mavesmerter på grund af dehydrering er svære at skelne fra sult, fordi de er meget ens. Begge er ledsaget af irritabilitet, træthed, svimmelhed og rysten.

Anbefalinger til at undgå sultsmerter

Der er nogle enkle forholdsregler, du kan tage for at forhindre, at dette ubehag opstår:

  • Spis med jævne mellemrum: Mønsteret for ghrelinudskillelse er relateret til en persons spisevaner. Hvis man spiser med jævne mellemrum (hver 3. til 4. time), kan maden neutralisere mavesyren i tide.
  • Forbered snacks med høj volumen, men lavt kalorieindhold: Mellem hovedmåltiderne foreslås det at indtage snacks med lavt kalorieindhold, men stor volumen. Udnyt salater, grøntsager, supper, frugt og grønne juicer.
  • Hold dig hydreret: Vand kan neutralisere mavesyre og lindre sult.
  • Få nok søvn: Det anbefales at have en rutine med at gå i seng og vågne op på samme tid, og prøv at sove 7 til 9 timer hver nat.
  • Undgå at indtage fødevarer med et højt indhold af raffineret sukker: Det er til tider fristende, men den metaboliske ændring, de forårsager, vil skabe sult igen i løbet af kort tid. Vælg i stedet magert protein, sunde fedtstoffer, frugt og grøntsager. Ved at inkludere kostfibre i dine måltider kan du forlænge mæthedsfornemmelsen.
  • Øv dig i at spise opmærksomt: Hvis du bevidst fokuserer på maden og tygger roligt, kan du nyde at spise og reducere den sultfølelse, der er forbundet med psykologiske eller mentale helbredstilstande.

Sultsmerter bør overvåges

Sultsmerter forsvinder normalt, når man har spist. De kræver sjældent lægelig konsultation.

Men hvis de gentager sig over tid eller er forbundet med andre symptomer (diarré, hovedpine, feber, opkastning), så er en undersøgelse af en læge anbefalet.

Et problem på mellemlang sigt er, at smerterne kan være forbundet med en gastrointestinal tilstand. Det kan være, at man ikke indtager nok næringsstoffer. Råd fra en ernæringsekspert, afhængigt af de underliggende forhold, ville være en uvurderlig hjælp til at korrigere vaner og udvikle en kostplan i overensstemmelse hermed.

Det kan interessere dig ...
14 Madvarer som du altid bør have i dit køleskab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
14 Madvarer som du altid bør have i dit køleskab

Du åbner dit køleskab og opdager at du kun har en halv tomat. Hvad skal jeg så lave til aftensmad? For at undgå at dette, bør du overveje dine indk...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.