4 sunde måder at booste dit stofskifte på

Det er meget vigtigt at spise 5 måltider om dagen og inkludere fysisk aktivitet i vores dagligdag. En time om dage er som regel nok.
4 sunde måder at booste dit stofskifte på
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Du kender sikkert flere, der kan spise, hvad de har lyst til uden at tage et gram på i vægt. Hvordan gør de det? At have et langsomt eller hurtigt stofskifte er næsten altid genetisk bestemt. Dog er der visse strategier, der kan hjælpe dig med at regulere og booste dit stofskifte naturligt.

Sunde måder at booste dit stofskifte på

Et andet typisk karaktertræk er, at vi har et hurtigt stofskifte i en del af vores liv, men når vi når til en bestemt alder, opdager vi, at vi beynder tager på i vægt og, at det bliver sværere at smide de ekstra kilo. Der er ingen grund til at blive desperat, eller kaste et håndklæde i ringen, slet ikke. Du skal bare arbejde på at ændre dine vaner og inkludere følgende tips i din dagligdag for at booste dit stofskifte.

1. Sig nej til kaloriefattige diæter

Plastik tallerken

Dette er den første fejltagelse, vi normalt begår, når vi vil tabe os: vi beslutter os for at spise mindre og laver måltider med nul gram fedt og kulhydrater, med en ide om at skulle følge denne strenge diæt. Nå men, ved du hvad konsekvenserne for din krop er, når du gør dette? Læs med her:

Minimum kalorieindtag

Det er vigtigt at huske på, at man normalt skal indtage imellem 1.000 og 1.200 kalorier om dagen. Hvis vi spiser mindre end dette, vil vores stofskifte bremse op, og vi vil få et langsommere stofskifte, der ikke kun vil holde os fra at tabe vægt, men også vil sætte vores helbred i fare. Det er ikke det værd!

Glukose

En streng diæt forhindrer os i at få nok glukose, som er nødvendigt for vores hjerne, vores muskler og generelt for, at hele kroppen kan udføre sine grundlæggende funktioner. Vær forsigtig!

Vi mister muskelmasse

Lyder det rigtigt, at når vi taber os, begynder huden at hænge? Få ting er mere utiltrækkende, og dette skyldes primært, at når vi følger en streng kost, bliver vi sultne og vores krop bliver nødt til at søge efter mad andre steder. Ved du hvor, den starter med at lede? Musklerne, og hvis du fortsætter din kaloriefattige diæt i flere uger ,vil kroppen ende med at søge næring fra lungecellerne og hjertet.

2. Sig ja tak til morgenmad for at booste dit stofskifte

Madret

At spise morgenmad er grundlæggende og afgørende for at øge vores stofskifte. Der er uden tvivl det første du skal tilføje til din liste, hvis du vil tabe dig på den sundeste måde. Du skal huske på, at vores krop skal regulere glukose og insulin niveauet, og hvis vi giver den en god mængde næringsstoffer fra morgenstunden, vil den ikke skulle “gemme” energi i form at fedt, i vores muskler eller i maven.

Noter dig nogle af disse grundlæggende elementer til morgenmaden for at øge dit stofskifte.

 • Du bør aldrig vente mere end en time med at spise morgenmad fra du står op. Hvis der går mere end en time, vil vores stofskifte sænke sig, og det vi spiser vil typisk blive “oplagret” og ikke forbrændt.
 • Drik et glas varmt vand med citron på en tom mave. På denne måde vil du detoxe din krop og få en god mængde vitaminer. Vent derefter omkring 15 eller 20 minutter før du spiser morgenmad.
 • Det er meget vigtigt, at din morgenmad indeholder proteiner. Hvorfor det? Fordi det mætter, fordi det gør musklerne stærke, og fordi det giver kroppen den nødvendige energi til at starte dagen.

Noter dig disse fødevarer, du kan tilføje til din morgenmad, og som vil hjælpe dig med at accelerere dit stofskifte:

 • Grøn te
 • Hvid te
 • Infusion af ingefær
 • Sort kaffe
 • Grøn kaffe
 • Havregryn
 • Æg
 • Spinat
 • Neutral græsk yoghurt
 • Grønne æbler
 • Pærer
 • Grapefrugt
 • Valnødder
 • Avocado

3. Inkluder daglig motion med forskellige intensiteter

Kvinde der er paa en motionscykel

Vi er sikre på, at du har nogle sunde vaner med hensyn til motion, såsom en halv times daglig gåtur. Men, for mange mennesker er dette ikke altid nok til at accelerere deres stofskifte og forbrænde det ophobede fedt.

Hvad er løsningen? Vi bliver nødt til at tilføje mere motion, simple øvelser der vil “kickstarte” vores krop og aktivere vores stofskifte.

Noter dette som du bør gøre hver dag:

 • Gå i 30 minutter
 • Løbe i 10 minutter
 • Gå opad trapper (dette er noget der er nemt og ikke tager meget af vores tid, det er bare et spørgsmål om at vælge “trapperne fremfor elevatoren” i vores hverdag).
 • 20 minutter andet konditionstræning såsom dans, aerobics…

Tilsammen vil alt dette kun tage en time om dagen.

4. Spis en lille smule ofte i løbet af dagen

Kvinde spiser paa kontoret

Hvis vi har arvet et langsomt stofskifte fra vores familie, så er den største fejl vi kan gøre, når vi vil tabe os uden tvivl at springe måltider over. Ved ikke at spise aftensmad eller frokost, vil vores krop gå i “alarm beredskab” og vælge at oplagre fedt, da den ikke får tilstrækkelig næring. Men, hvis vi giver vores krop små mængder mad, 5 eller 6 gange om dagen, vil kroppen finde en god balance.

Tøv ikke med at spise 5 til 6 daglige måltider med et lavt indhold af raffineret mel og sukker, og undgå færdigretter… Erstat det med friske grøntsager, sunde proteiner og sunde fedtstoffer, såsom dem fra fede fisk og laks; Der er også vigtigt at drikke mindst 6 til 8 glas vand om dagen. Dette vil hjælpe med at fjerne toksiner.

Hvornår begynder du at booste dit stofskifte?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Silverthone, dee unglaub. (2007). fisiología humana: un enfoque integrado. Tratado de Fisiología médica. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • slide player. (2019). METABOLISMO.
 • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Metabolismo Celular. Uma Ética Para Quantos? https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
 • Sánchez, P. H., Alonso, J. D., Sevillano, P. L., González, M. D. E., Valle, M. I., López, G. M., … & Majem, L. S. (2008). Prevalencia de obesidad y sobrepeso en adolescentes canarios. Relación con el desayuno y la actividad física. Medicina clínica, 130(16), 606-610.
 • Andino, S., Aguilar, Z., & Mike, Y. (2016). Efecto del consumo de bebidas altas en fibra y proteína en saciedad, apetito, hambre e ingesta posterior de alimentos.
 • Molina, C., Cifuentes, G., Martínez, C., Mancilla, R., & Díaz, E. (2016). Disminución de la grasa corporal mediante ejercicio físico intermitente de alta intensidad y consejería nutricional en sujetos con sobrepeso u obesidad. Revista médica de Chile, 144(10), 1254-1259.
 • Murakami, K., & Livingstone, M. B. E. (2015). Eating frequency is positively associated with overweight and central obesity in US adults. The Journal of nutrition, 145(12), 2715-2724.
 • Ohio State University. (2015, 19 mayo). Skipping meals linked to abdominal weight gain. Recuperado 23 marzo, 2020, de https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150519141508.htm
 • Peña, J. C. (2008). ¿ Es fisiológicamente recomendable ingerir mucha agua y es esta conducta correcta?. Acta Médica Grupo Ángeles, 6(4), 192-196.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.