Sure og halvsure frugter: Hvad er de, og hvad er deres virkninger?

Hvis du spiser mange sure og halvsure frugter, kan du måske undre dig over, hvordan de påvirker din mavesundhed. Vi forklarer her, hvilken effekt de har på din krop.
Sure og halvsure frugter: Hvad er de, og hvad er deres virkninger?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Halsbrand er en gene, der rammer en stor del af befolkningen. Det er i stand til at gå fra et eventuelt symptom til en kronisk lidelse. Selv om det ikke altid sker, kan det opstå efter indtagelse af visse fødevarer, såsom sure og halvsure frugter.

Nogle af disse frugter tilhører gruppen citrusfrugter, som f.eks. appelsiner og mandariner. Der er dog andre frugter, som uden at være citrusfrugter også er meget sure, f.eks. jordbær og ananas.

Sure og halvsure frugter indeholder også C-vitamin, A-vitamin, kalium og fibre. Hvis de skal indgå i en mavebeskyttende kost, afhænger det af tolerancen over for frugten.

Hvad er halsbrand?

U.S. National Library of Medicine definerer halsbrand som en smertefuld brændende fornemmelse i brystet eller halsen. Det opstår, når mavesyren løber op i spiserøret, det rør, der transporterer mad og væske.

Normalt nedbryder mavesyrerne maden og hjælper med at fordøje den, mens en ventil forhindrer den i at bevæge sig op i spiserøret. Dr. Angela Bosh påpeger imidlertid, at halsbrand er en konsekvens af en overdreven produktion af denne syre i maven. Og det forværres af visse fødevarer.

Desuden kan nogle sygdomme føre til halsbrand. Når ventilen ikke fungerer korrekt, som ved mellemgulvsbrok, svækkes musklen, og mavesyren stiger op.

Hvis syren stiger op i munden og ned i luftvejene, kan det forårsage gastroøsofageal refluks. Gastritis eller betændelse i mavesækken forårsager også svie og smerte.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Otte fødevarer der forårsager halsbrand

Hvad er sure og halvsure frugter?

En fødevares surhedsgrad måles ved potentialet af hydrogenelementet i fødevarematrixen og betegnes med akronymet pH. Skalaen går fra 0 til 14, hvor pH er sur under 7 og basisk, når den ligger over denne værdi.

Ifølge Revista Mexicana de Pediatría anses sure frugter og deres saft for at være blandt de mest sure fødevarer, da deres pH-værdi er under 4,5. Den pH-værdi i maven, der er egnet til fordøjelse, ligger mellem 3,5 og 4.

Sure frugter og citrusfrugter er frugter, hvis smag og lugt er kendetegnet ved tilstedeværelsen af organiske syrer, såsom citronsyre, æblesyre, kvinsyre og mælkesyre, som giver en sød og sur smag.

Citrusfrugter er især en gruppe, som er kendetegnet ved en skræl fuld af æteriske olier og et frugtkød i form af saftige dele.

Halvsure frugter er frugter med en pH-værdi på mellem 4,6 og 7. Koncentrationen af citronsyre er lavere i dem.

Citrusfrugter er eksempler på sure frugter

Citrusfrugter giver C-vitamin, har en syrlig smag og kan forværre eksisterende gastritis.

Sure frugter

I denne gruppe finder vi følgende eksempler:

  • Citrusfrugter: Citron, lime, appelsin, grapefrugt og mandarin.
  • Røde frugter: Hindbær, brombær, jordbær og solbær.
  • Andre: Ananas, drue, tamarind, tomat, granatæble og blommer.

Halvsure frugter

Halvsure frugter tolereres bedre af personer, der lider af gastritis, refluks eller andre maveproblemer. De frugter, der hører til denne gruppe, er følgende:

Effekter af sure og halvsure frugter på maven

Nedenstående vil vi se på, hvilke virkninger indtagelsen af sure frugter har på sygdomme, der påvirker den øvre del af fordøjelseskanalen.

De kan forværre smerte

Sure frugter kan forstærke smerten, når de indtages under akut gastritis. Det vil sige, når maven er betændt. De kan også forværre refluks, da de forårsager mere smerte i de sår, der dannes på spiserørets vægge.

Når gastritis eller refluks er lindret, og læsionerne heler, kan sure frugter uden problemer inddrages i kosten.

I denne henseende har specialister rapporteret, at citrusfrugter, når de indtages alene eller sammen med antibiotika, hjælper med at udrydde H. pylori-bakterier. Så det foreslås at søge råd hos en specialist eller en ernæringsekspert for at vurdere deres inddragelse i kosten.

De øger den brændende fornemmelse

Et kendetegn ved gastritis ud over betændelse og smerte er den brændende fornemmelse. Når sure frugter indtages, tilføres der mere syre, og tilstanden forværres.

De kan gøre det sværere at synke

Sure frugter kan producere overdreven syre, der går op til strubehovedet og irriterer hele området på sin vej, herunder spiserøret. Det er muligt, at denne tilstand udvikler sig til synkebesvær og kvalme.

I disse tilfælde opstår der på mellemlang sigt spiseproblemer og vægttab. Hvis halsbrand og synkebesvær varer ved i mere end to dage, bør man kontakte en læge.

Kvinde oplever synkebesvær efter at have spist halvsure frugter

Dysfagi eller synkebesvær er et advarselssymptom. Det bør ikke ignoreres.

Frugt, der må spises i tilfælde af halsbrand

Ved mavebeskyttende diæter har til formål at undgå fødevarer, der øger den overdrevne sekretion af syre i maven. Diæten vil lindre symptomerne, men er ikke helbredende.

Diæten er indiceret ved gastritis, mavesår, mellemgulvsbrok og dyspepsi generelt. Det er tilrådeligt at indtage ikke-syreholdige frugter, helst kogte, i kompot eller på dåse, især i den akutte fase.

Inden for denne gruppe er de mest anbefalede følgende:

  • Pærer.
  • Bananer.
  • Ferskener.
  • Japanmispel.
  • Røde eller gule æbler.

Når de akutte symptomer på surhed er overvundet, kan nogle sure og halvsure frugter inddrages. Det hele afhænger af personens tolerance.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Tre utrolige opskrifter til at udnytte overmodne frugter

Hvad skal man spise i tilfælde af halsbrand?

Ved halsbrand bør sure og halvsure frugter undgås. I stedet bør du spise frugtpuréer eller frugtkompot til beskyttelse af maven, fordelt på 6 små måltider.

Derudover bør du undgå irritanter, såsom krydret mad, stærkt krydret mad, saltholdige fødevarer, fødevarer ved ekstreme temperaturer og fuldkorn og mel.

Glem ikke at spise langsomt og tygge din mad godt. Et roligt miljø til at synke hjælper med at kontrollere symptomerne og undgå forværringer.

Det kan interessere dig ...
Smoothie med citrus og gurkemeje for at styrke dit forsvar
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Smoothie med citrus og gurkemeje for at styrke dit forsvar

Gurkemeje er et populært krydderi for sin antiinflammatoriske og antioxidant effekt. Få opskrifter på smoothie med citrus og gurkemeje.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.