7 symptomer på blindtarmsbetændelse du bør kende til

Da Blindtarmsbetændelses symptomer ligner andre fordøjelsesproblemer, er det vigtigt at gå til lægen for at blive diagnosticeret hurtigst muligt. Lær om nogle af de mest almindelige symptomer her.
7 symptomer på blindtarmsbetændelse du bør kende til
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Da symptomer på blindtarmsbetændelse ligner andre fordøjelses problemer, er det vigtigt at se en specialist for at få stillet diagnosen så hurtigt som muligt for at undgå udvikling af bughindebetændelse.

Blindtarmsbetændelse

Kvinde med blindtarmsbetaendelse

Blindtarmen er et lille rørformet organ fastgjort til tyktarmen.

Den er placeret i nedre højre del af maven og dens formål er stadig ukendt.

Blindtarmsbetændelse sker, når noget blokerer denne lille pose på en måde, der øger trykket og forhindrer blodgennemstrømningen til det punkt, hvor det forårsager betændelse.

Det kan være livstruende, når det ikke behandles i tide, fordi organet kan briste og sprede infektion i maven.

Men før man kommer til dette punkt, kan lægerne gribe ind med operation og reducere risikoen for komplikationer.

Blindtarmsbetændelse er ret almindelig hos folk i 10 og 30 års alderen, men kan forekomme i næsten alle aldre. Det sker dog sjældent hos børn under 2 år.

Det vigtigste symptom på blindtarmsbetændelse er mavesmerter. Men som det udvikler sig, vises andre tegn, som kan indikere denne lidelse.

Husk på, at en tidlig diagnose er meget vigtig for at forhindre mere alvorlige problemer. Lad os nu se på 7 symptomer, som du bør være opmærksom på.

1. Skarpe smerter

Kvinde med mavesmerter

Denne type smerte opstår sædvanligvis i mavens højre side. Det varierer ofte i intensitet.

Men i mange tilfælde mærkes det første tegn på smerte nær navlen og endda i den nedre del af ryggen.

Dette symptom har tendens til at blive værre, når du bevæger dine ben eller din mave (for eksempel ved at nyse eller hoste).

2. Feber og kuldegysninger

Symptomerne på denne sygdom kan ligne dem ved en mavevirus. Ud over smerten kan du også opleve feber, kulderystelser og rysteture.

Læger advarer om, at du bør behandle ekstreme ændringer i kropstemperaturen sammen med dårlig mavesmerter som om det var en nødsituation. Dette vil medvirke til at forhindre komplikationer som bughindebetændelse, en betændelse i mavens indre vægge.

Men du bør vide, at de fleste tilfælde opstår med en moderat feber på omkring 99,5 eller 100,5 grader Fahrenheit.

3. Kvalme, opkast og tab af appetit

Kvinde der kaster op

Kvalme, opkast og tab af appetit er tre symptomer, der har tendens til at komme på samme tid, når blindtarmbetændelse udvikler sig.

De forekommer normalt i mindst 90% af tilfældene, næsten altid efter forekomsten af smerter i den nedre region af maven.

Problemet er, at mange mennesker ofte ignorerer denne sygdom. Dette skyldes, at disse tegn er almindelige i andre medicinske problemer.

Hvis du har disse symptomer, og de fortsætter med at komme tilbage eller fortsætte hele dagen, er det vigtigt at ringe til en læge for at få en hurtig og præcis diagnose.

4. Forstoppelse eller diarré

Både forstoppelse og diarré er almindelig hos patienter med blindtarmsbetændelse.

Ligesom de andre symptomer kan disse være normale og ikke nødvendigvis et tegn på noget alvorligt. Det er dog bedst at blive undersøgt af en professionel, især hvis de kommer med andre komplikationer.

5. Luft i maven og betændelse

Kvinde med luft i maven

Mange fødevarer kan udløse ophobning af tarmluft og betændelse. Men når begge disse vises uden nogen tilsyneladende grund, så skal du være opmærksom.

Problemer i blindtarmen kan forårsage vedvarende betændelse med luft i maven og mavesmerter.

6. Tab af appetit

Folk der normalt spiser godt, men pludselig mister deres appetit, skal tale med deres læge for at finde ud af, hvorfor de ikke føler sig sultne.

Mange kroniske sygdomme kan føre til nedsat appetit, herunder blindtarmbetændelse og tyktarmskræft.

Selv om dette ikke altid betyder, at du har et stort problem, er det bedst at være opmærksom på det og se din læge.

7. Ømhed ved tryk på maven

Kvinde hos laegen med mavesmerter

Ømhed ved tryk på maven er et symptom, der produceres, når den nederste højre del af maven bliver presset på og derefter frigives lige hvor smerten er koncentreret.

Det er meget vigtigt at undgå at trykke for meget på dette område, da dette kan medføre komplikationer i blindtarmen.

Du bør se en læge, hvis du føler smerte efter frigivelse af det berørte område.

Hvis du tror at du har blindtarmbetændelse, skal du straks se en specialist. Han eller hun vil udføre de relevante undersøgelser for at stille en diagnose.

Hvis betændelse i blindtarmen bliver bekræftet, følger en kirurgisk procedure. Denne procedure består af et lille snit for at fjerne det.

Derudover kan intravenøs antibiotika medicin udskrives for at forhindre alvorlig infektion.

Det kan interessere dig ...
Symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse

I dagens indlæg får du information om nogle tegn og symptomer på blindtarmsbetændelse, du skal holde øje med, i tilfælde af du har smerter i mavere...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.