Symptomer på hypocalcæmi samt behandling

22. maj 2020
Hypocalcæmi bliver diagnosticeret, når der er mangel på calcium i blodet. I dag vil vi fortælle dig om dets diagnose og mulige behandlinger.

I dag vil vi fortælle dig om symptomerne på hypocalcæmi og dets mulige behandlinger. Hvis dine niveauer af calcium i blodet er for lave, så kan du have symptomer på denne lidelse, eftersom hypocalcæmi er en gængs sygdom. Den gode nyhed er, at du kan behandle det.

Calcium er en af de essentielle mineraler, som din krop skal bruge for at være i optimal stand. Dette mineral har to meget vigtige funktioner på intracellulære og ekstracellulære niveauer, som flere studier pointerer.

 • På et intracellulært niveau er det involveret i flere enzymatiske reaktioner og er vigtigt for overførsel af nervesignaler.
 • Samtidig er det på et ekstracellulært niveau vigtigt for endokrin sekretion, koagulation og neuromuskulært plak.

Det er meget vigtigt at kende til disse to niveauer, fordi mange af symptomerne på hypocalcæmi ofte er forbundet med dem.

Lad os her svare på nogle vigtige spørgsmål med hensyn til denne sygdom.

Symptomerne på hypocalcæmi og dets behandling

Billede af en hoftes knogle

Hypocalcæmi opstår typisk, når der er mangel på D-vitamin. For det meste er det et resultat af kronisk nyresygdom eller nogle seriøse problemer i blodet, såsom leukæmi.

I alle disse tilfælde og mange flere, vil de primære organer, som begynder at degradere på grund af denne mangel på calcium i blodet, være knoglerne, tarmene og nyrer.

Lad os se på nogle af symptomerne på denne sygdom i detaljer:

 • Øget excitabilitet af den neuromuskulære plak. Dette inkluderer smertefulde muskelkramper, selvom de primært rammer musklerne i lemmerne.
 • Udmattethed og svaghed. Patienter er meget mere trætte end normalt. Dette kan være på grund af diarré og pludseligt vægttab, et andet resultat af at have denne tilstand.
 • Psykose og angst. Disse to symptomer er ret gængse. Patienter kan begynde at opleve en ændring i deres opfattelse af virkeligheden, hvilket efterfølges af seriøse angstanfald.
 • Paræstesi. Foruden krampeanfaldene kan nogle mennesker føle en snurren, følelsesløshed og brændende fornemmelse i forskellige dele af kroppen. Nogle gange kan du også opleve en skarp smerte.

Dette er blot nogle af de symptomer, som kan opstå under hypocalcæmi. Der er dog mange andre, såsom arrytmi og for højt blodtryk i pulsårerne, blandt andre.

Hvis dine symptomer peger mod hypocalcæmi, så søg råd fra en medicinsk fagperson, så du kan få en pålidelig diagnose. Så vil du være i stand til at begynde din behandling så hurtigt som muligt.

Læs også: Grunde til, at man tager Vitamin K

Behandling

Blodprøver tjekker for hypocalcæmi

En blodprøve er nødvendig for at kunne diagnosticere en person, som viser tegn på hypocalcæmi. På den måde vil de kunne finde ud af, om de skal påbegynde en behandling. Derudover vil de være i stand til at afgøre typen af hypocalcæmi, som de har med at gøre.

Akut hypocalcæmi

Symptomerne på denne type af hypocalcæmi er ret seriøse og behandlingen bør derfor udføres øjeblikkeligt. Den mest gængse indebærer intravenøs administrering af mineralet, calciumgluconat.

Bemærk, at behandlingen skal overværes og kontrolleres hele tiden, mens en person modtager den. Det skyldes, at selvom den er nødvendig, så kan denne behandling føre til hjertearrytmi.

Vi anbefaler: Plej dine knogler med disse 5 øvelser

Kronisk hypocalcæmi

Den anden type af hypocalcæmi er anderledes end den tidligere.

I dette tilfælde har en person seriøse, regelmæssige problemer med at stabilisere og balancere niveauerne af calcium i deres blod. De har skulle håndtere dette problem over en forlænget tidsperiode.

Af den grund har en person ramt af symptomerne på kronisk hypicalcæmi brug for permanent kontrol over det. En af de mest gængse behandlinger består af oralt indtag af tilskud af calcium og D-vitamin.

Denne type hypocalcæmi er ikke så seriøs som den førnævnte. Den kræver dog opfølgning for at kunne holde niveauerne af calcium stabile.

Disse opfølgninger finder sted ugentligt efter en diagnose. De vil derefter blive mindsket til en gang om måneden og til sidst hver tredje måned. Det er meget vigtigt, at en person, der gennemgår behandling af hypocalcæmi, tager til alle disse kontrol, som lægen anbefaler.

Der er ingen risiko for hjertearrytmi, men nyresten kan opstå. Måden at holde dem væk på er ved at opretholde kontrol over mængden af salt, som en person diagnosticeret med hypocalcæmi indtager.

Vi håber, denne artikel giver dig mulighed for at genkende symptomerne på hypocalcæmi og dets behandling. Tilstanden er ret gængs, selvom kun få mennesker kender til den.

 • Fraile-Gómez, Pilar, Blanc, Marc H., Segurado-Tostón, Óscar, García-Cosmes, Pedro, & Tabernero-Romo, José M.. (2014). Hipocalcemia, hiperfosforemia y elevación de la paratohormona: ¿un arduo diagnóstico diferencial?. Nefrología (Madrid)34(1), 134-135. https://dx.doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2013.Aug.12197
 • Guillén López, Otto Barnaby. (2018). Hipocalcemia severa por deficiencia de vitamina D en una adulta mayor. Revista Medica Herediana29(3), 178-181. https://dx.doi.org/https://doi.org/10.20453/rmh.v29i3.3407
 • Johnson, Ronald, Toloza, Jorge, Cortes, Lorena, & Valdés, Cristian. (2010). Miocardiopatía por hipocalcemia. Revista chilena de cardiología29(3), 374-377. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602010000300017
 • Martín-Baez, Isabel M., Blanco-García, Raquel, Alonso-Suárez, Mario, Cossio-Aranibar, Cynthia, Beato-Coo, Laura V., & Fernández-Fleming, Francisco. (2013). Hipocalcemia severa posdenosumab. Nefrología (Madrid)33(4), 614-615. https://dx.doi.org/10.3265/Nefrologia.pre2013.Apr.11922
 • Román, A., Osorio, M. I., Latorre, G., Gutiérrez, J., & Builes, C. A. (2013). Hipoparatiroidismo primario asociado a convulsiones. Acta Médica Colombiana38(3).
 • Roman-Gonzalez, A., Zea-Lopera, J., Londoño-Tabares, S. A., Builes-Barrera, C. A., & Sanabria, Á. (2018). Pilares para el enfoque y tratamiento adecuado del paciente con hipoparatiroidismo. Iatreia31(2), 155-165.