Naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø

Søvnapnø er en tilstand som påvirker den normale vejrtrækningsfunktion under søvn. Dette problem påvirker oftere mænd end kvinder.
Naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Denne natlige sygdom anses som ”alvorlig” fordi den stopper luften fra at nå forskellige dele af kroppen når den hviler. Søvnapnø har flere årsager og de typiske symptomer er afbrudt vejrtrækning, snorke, kvælning og at gå i søvne, samt andet. Lær mere omkring de naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø i den følgende artikel.

Symptomer på søvnapnø: Lær om problemet

Denne sygdom påvirker normal vejrtrækningsfunktion imens vi sove; den kan føre til overfladisk vejrtrækning eller korte afbrud af den normale luftstrøm, som varer imellem 15 til 20 sekunder.

Søvnapnø afholder folk fra at sove roligt om natten, og får dem til at opleve meget overfladisk søvn eller maretidt, og afholder kroppen fra helt at restituere i løbet af natten. Dette resultere i et lavt energiniveau, lav produktivitet, dårligt humør, irritabilitet, og reduceret opmærksomhed.

Hvis denne sygdom ikke behandles, kan søvnapnø lede til søvnighed i dagtimerne, langsomme reflekser og sætte dem som lider af det i højere risiko for at have ulykker. Derudover, kan det forårsage helbredsproblemer såsom fedme, forhøjet blodtryk, diabetes og hjertesygdom.

Symptomerne på søvnapnø kan være svære at identificere da de sker om natten, imens vi sover. Et familiemedlem eller din partner vil være den som opdager ændringer i dit søvnmønster hvis du lider af søvnapnø.

Ung kvinde med soevnapnoe

Nogle tegn på at du muligvis lider af dette problem er:

 • Afbrudt vejrtrækning.
 • Højlydt snorken.
 • Kvælning eller hvæsen.
 • Søvnighed i dagtimerne.
 • Rastløs søvn.
 • En følelse af åndenød når du vågner om natten.
 • At gå på toilettet ofte meget tidligt om morgenen.
 • At vågne op med en tør mund eller hals.
 • Hovedpine om morgenen.
 • Ikke i stand til at koncentrere sig eller arbejde.
 • Humørsvingninger.
 • Irritabilitet.
 • Depression.
 • At sove i bizarre positioner.
 • Overdreven sved om natten.
 • Mareridt.
 • At trække vejret igennem munden.
 • Dårlig udførelse af opgaver generelt.

Nogle risikofaktorer som kan fremprovokere søvnapnø er: rygning, overdreven alkohol indtagelse, fedme, opsvulmede mandler eller tunge, blokeret næse og familiens sygdomshistorie. Derudover, har mænd oftere tendens til at lide under denne sygdom end kvinder.

Vaner, medicinering, og tips til behandling af  symptomer på søvnapnø

Der er to søvnpositioner du bør være opmærksom på:

At sove på siden

At sove på siden, uanset om det er den højre eller venstre side, tillader mere luft at pumpe ind i dine lunger. Det modsatte sker når du sover på din mave eller på ryggen. Du kan naturligvis ikke overvåge dine egne søvnpositioner imens du sover, så prøv at placer en stor pude imod din ryg for at blive liggende på siden.

Et andet trick kan være at du forsøger at sy eller binde et irriterende objekt til din pyjamas på bagsiden og på brystet, så du opdager når du vender dig om på maven eller ryggen og herefter kan korigerer positionen.

Kvinde der sover

Med dit hoved opløftet

Anvend mere end en pude for at løfte dit hoved højere end normalt. Dette vil forbedre din natlige vejrtrækning. Hvis du føler at denne position ikke er særlig komfortabel, så kan du tilføje en smule højde via dine puder pr gang. Du bør også sikre dig for at dit bryst er opløftet. Hvis du er ved at købe en ny seng, for eksempel, så kan du få e der har forskellige justeringsmuligheder. Et andet alternativ er blot at lægge noget under forbenene på din seng så den står i en vinkel. Mange eksperter mener dette er endnu mere effektivt end anvendelsen af flere puder.

Andre tips til behandling af søvnapnø er:

Vægttab

At være overvægtig kan forværre symptomerne på søvnapnø. Start med at spise en sundere diæt, ad dyrke motion 2 gange om ugen, at spise mere frugt og grønt, og undgå friturestegt mad, sukker og fedt, samt at drikke to liter vand dagligt. At tabe dig en smule vil bestemt reducere symptomerne og tillade dig at åbne dine luftveje.

Rygestop

Cigaretter er endnu en faktor som kan gøre søvnapnø endnu værre. Rygning får væske til at ophobe sig i din hals, og dette kan forårsage hævelse i dine øverste luftveje. Plus, hvis du stopper med at ryge, vil hele dit helbred klart forbedres. 

 

Mand med soevnapnoe

Undgå alkohol indtagelse

Alkoliske drikke, ligesom bedøvelsesmidler, får dine halsmuskler til at slappe af, og ændre på den måde deres funktion. Vi anbefaler også at undgå overdrevent koffein indtag i løbet af dagen, men især senere på dagen, da dette kan påvirke den normale søvnrytme.

Undgå store middage

At gå i seng med en mave fuld af mad kan have negative effekter på din hvile. Plus, det påvirker hvordan luft får adgang til dine lunger.

Naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø

Ung kvinde der sover

Baldrian

Denne urt har været anvendt længe til at hjælpe os med at slappe af og sove bedre, hvilket i høj grad forbedre vores søvnkvalitet. Den er perfekt til folk som lider af søvnløshed eller mareridt grundet søvnapnø.

Essentielle olier

De bedste olier til en bedre nattesøvn er kamille, lavendel og primrose. Disse fjerne betændelse i luftvejene. Du kan påføre dem til dine templer med en blid massage eller anvende en diffuser og sprede det i hele soveværelset. Hvis du ønsker at afstoppe din nasale passage, bør du holde dig til eukalyptus olie. Tilføj et par dråber til kogende vand og indhaler dampene.

Vi håber at du har nydt denne artikel om naturlige behandlinger af symptomer på søvnapnø!

 
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.