Derfor skal du tage forstoppelse alvorligt

Forstoppelse gør det vanskeligt at udskille skadelige stoffer fra vores kroppe. Toksiner og giftstoffer passerer ind i blodet gennem tarmvæggene, og kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer.
Derfor skal du tage forstoppelse alvorligt
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Hvor mange gange om dagen skal du på toilettet? Vidste du, at du ideelt set bør besøge det lille hus en gang per måltid? Måske tænker du, at det er normalt kun at gå på toilettet en enkelt gang om dagen – eller i mange tilfælde endnu sjældnere – eller at ty til brug af afføringsmidler. Læs videre for at finde ud af, hvorfor det er så vigtigt at bekæmpe forstoppelse, og få nogle naturlige tips til at gøre det. Du bør tage forstoppelse alvorligt, læs mere i denne artikel og få svaret.

Derfor skal du tage forstoppelse alvorligt. I denne artikel vil vi afsløre forstoppelsens sande natur og forklare, hvorfor du bør behandle det i en fart – om muligt ved hjælp af din mad og/eller naturlige kosttilskud.

Hvad sker der, når vi har forstoppelse?

Når vi lider af forstoppelse, enten regelmæssigt eller tilfældigt og af forskellige årsager (såsom kostændringer eller stress.), ophobes de fækale rester, som vi ikke udskiller, i vores tarme og spreder ​​bakterier. Nogle bakterier er sunde, i afbalancerede mængder, men hvis der bliver for mange af dem, begynder affaldsstofferne at rådne, og det kan skabe problemer.

Toksiner

Næringsstoffer overføres til blodbanen via tyktarmen. Hvis vi lider af forstoppelse, trænger der skadelige stoffer og toksiner ind i blodet gennem tarmvæggene. De kan sprede sig til hele kroppen og kan forårsage kroniske sygdomme, inflammation, cyster eller tumorer, ledproblemer, hudproblemer, overbelastning af leveren og nyrerne og mange andre ubehagelige ting, vi ikke har lyst til at have med at gøre.

Kvinde der sidder i seng med forstoppelse

 

 Du bør tage forstoppelse alvorligt pga. Spredning af parasitter

Tarmparasitter kommer hvis for mange giftstoffer ophobes i tarmen. Den bedst kendte parasit er Candida, men der er andre almindelige typer, såsom lamblias, rundorm eller bændelorm. Hvis du oplever følgende symptomer, så har du måske en parasit:

 • Spiseforstyrrelser (Ændring af appetiten tilsyneladende uden grund)
 • Hævede øjne
 • Angst og nervøsitet
 • Kløe på spidsen af næsen, i øjnene eller i numsen
 • Udvidede pupiller
 • Forstoppelse eller diarré
 • Søvnløshed tilsyneladende uden grund
 • Træthed
 • Hovedpine
Kvinde der sidder paa toilettet med forstoppelse

 

 Du bør tage forstoppelse alvorligt pga. Betændelse i tarmvæggene

Hvis ikke du har forstoppelse særlig ofte, behøver du ikke at bekymre dig. Hvis det derimod kommer igen og igen, eller bliver ved i lange perioder, er det på den anden side en god ide at gøre noget ved det. Kronisk forstoppelse kan nemlig  forårsage betændelse i tarmvæggen, som bliver værre når du bruger afføringsmidler – selv den naturlige slags.

Vores tarmvægge er også tæt knyttede til vores immunsystem, og hvis de er påvirkede, kan vi lide under tilbagevendende influenzaer, ondt i halsen, forkølelse, allergi og mange andre sygdomme.

Så… hvor mange gange?

Hvis vi spiser tre måltider om dagen, bør vi også “lave stort” tre gange om dagen på regelmæssige tidspunkter. Dette kan virke urealistisk for de fleste mennesker, men det bør i hver fald mindst ske to gange dagligt, hvis man skal være sikker på, at tarmene fungerer korrekt. Det veklser selvfølgelig også til en vis grad fra person til person, hvor meget vedkommende har at udskille.

Hvordan bør din afføring se ud?

Hold øje med de her ting for at tjekke, hvor sund din afføring er:

 • Lugt: Afføring bør ikke være alt for ildelugtende. Hvis den stinker, er det et tegn på forrådnelse og gæring af fødevarer, som vi ikke har fordøjet korrekt. Og ja: Der er selvfølgelig nogle fødevarer, der får din lort til at lugte dårligere end andre, fx løg eller kål.
 • Struktur: Strukturen bør være normal, ikke for tør (som det ofte ses ved forstoppelse) eller for blød (mere almindelig ved vegetarisk kost).
 • Farve: Farven bør være brun – ikke for lys og ikke for mørk. Men hvis den ikke er helt den rigtige chokoladekulør, så overvej hvad du har spist på det sidste. Roer og grønne bladgrøntsager har det for eksempel med at give afføringen farve.
 • Flyder de ovenpå? Noget afføring flyder ovenpå i toilettet. Det kan være fordi du har for meget luft i maven eller ikke optager fedtstoffer ordentligt. Prøv at tygge maden bedre, undgå fødevarer, der giver luft i maven, og prøv at være opmærksom på eventuelle fødevareallergier. Hvis du har svært ved at optage fedtstoffer, kan det være fordi din lever eller din galdeblære ikke har det så godt. Du kan prøve urterne boldo, marietidsel eller mælkebøtte for at styrke dem.

Det normale er, at man kan komme af med sin afføring uden for stort besvær, og med en følelse af at have tømt tarmene.

Før du selv starter på en behandling, anbefaler vi, at du konsulterer en læge eller terapeut.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.