Hvad er interceptiv ortodonti?

Interceptiv ortodonti bruges til at korrigere bidproblemer i barndommen. Det udnytter knoglevækst for at forenkle behandlingen. Find ud af mere i denne artikel!
Hvad er interceptiv ortodonti?

Sidste ændring: 01 september, 2021

Interceptiv ortodonti er en behandling, hvor apparater bruges til at korrigere okklusionsproblemer i barndommen, når knoglen stadig vokser. Pleje af oral sundhed fra en tidlig alder er afgørende for at fremme børns sundhed og trivsel.

Af denne grund er det tilrådeligt at konsultere tandlægen for at opdage enhver abnormitet i tide og udføre en effektiv behandling.

Interceptiv ortodonti er en tidlig indsats for hurtigt at løse ændringer i bid. Således forhindrer det progression af situationer, der resulterer i mere fremhævede anomalier, der kræver mere komplicerede, invasive og dyre behandlinger.

Rettelse af fejl forbedrer desuden børns funktion, æstetik og mundhygiejne. Hvad består denne ortodontiske behandling af? Find ud af det her!

Hvad er interceptiv ortodonti?

Interceptiv eller tidlig ortodonti er en behandling med orale apparater, der udføres i barndommen. Dets formål, som navnet antyder, er at opfange unormal vækst af mund- og kæbestrukturen for at styre korrekt knogleudvikling.

Det bruges til at forbedre knogle-, muskel- og tandudvikling, før udbruddet af det permanente tandsæt er afsluttet. Ved at kontrollere kæbernes størrelse og position, efterhånden som de udvikler sig, forhindres mere alvorlige okklusionsproblemer i fremtiden.

På denne måde er komplekse, lange og dyre behandlinger, der bruges, når knoglen har afsluttet sin vækst, ikke nødvendige. Der er forskellige typer apparater, såsom følgende:

 • Aftagelige bøjler.
 • Fastsiddende bøjler.
 • Indvendige bøjler.
 • Nakketræk.
 • Elastiske eller stive funktionelle apparater.

En professionel kan kombinere og designe disse elementer i henhold til hver patients behov og særlige omstændigheder.

Et barn tager en bøjle i munden

Du kan være interesseret i: Tandregulering hos børn: Alt, du skal vide

Hvornår er interceptiv ortodonti nødvendig?

Når tandlægen har diagnosticeret en okklusal anomali, vil behandling med interceptiv ortodonti være nødvendig. Det er vigtigt at bemærke, at regelmæssige besøg hos tandlægen i barndommen vil muliggøre tidlig opdagelse af enhver fejl.

Ideelt set bør der anmodes om en konsultation med denne professionelle inden et barns første fødselsdag. Derefter skal der foretages besøg hvert halve år for at følge op på mundens tilstand og udvikling. På denne måde kan den professionelle vurdere, om knoglevæksten er korrekt, eller om der er behov for en konsultation med en specialist.

En vurdering af den okklusale situation hos en specialist er passende fra 6-års alderen. Det er, når tandudskiftning begynder. Følgende er nogle af de problemer, som brugen af interceptiv ortodonti kan rette op på:

 • Problemer med skeletoprindelse: Det er de ændringer, der stammer fra knoglen. Knoglevækst er unormal, hvilket giver anledning til problemer som krydsbid, overbid eller underbid.
 • Problemer, der har funktionel oprindelse: Disse er problemer forårsaget af dysfunktionelle vaner, såsom vejrtrækning gennem munden, sutten på tommelfingre, langvarig brug af sutteflasker eller sutter og atypisk synkning.
 • Arvelige problemer: Disse er ændringer med en genetisk komponent, der påvirker kæbens vækst. En bestemt form eller størrelse på knoglerne gentages hos flere medlemmer af samme familie. I dette tilfælde er behandlinger normalt mere komplekse og længerevarende.

Valg af det rigtige apparat

Valget af apparatet, som et barn vil bruge, afhænger af behovene i hvert klinisk tilfælde. Derfor er det muligt at opnå følgende:

 • Kæbernes udvidelse, når buen er meget smal.
 • Stimulere væksten af underkæben, hvis den er meget lille, eller bremse dens udvikling, hvis den er meget fremtrædende.
 • Opret plads til den korrekte fremkomst af permanente tænder eller til at løse problemer med pladsmangel.

Hvor lang tid varer behandlingen?

Generelt varierer varigheden af interceptiv ortodontisk behandling fra 6 til 18 måneder. Dette afhænger imidlertid af patientens karaktertræk. Nogle gange kan det være nødvendigt med mere tid til at fuldføre behandlingen og opnå resultater.

Varigheden afhænger blandt andet af den tid, barnet bruger på apparaterne. Eksperter anbefaler at have dem i munden det meste af dagen og bruge dem intensivt og kontinuerligt. Med dette vil behandlingen være effektiv og vare så længe som planlagt, især når apparaterne kan tages af.

Det er vigtigt at præcisere, at interceptive ortodontiske tilgange består af to faser. Den første fase er umiddelbart efter diagnosen, når behandlingen med interceptive apparater begynder.

På dette stadium har barnet det meste af mælketænderne i munden. Målet er at opnå korrekt bid, rette op på dysfunktionelle vaner og stoppe den unormale udvikling af knoglestrukturer. Derudover styrer det knoglevækst, så de permanente tænder kan bryde igennem i den rigtige position.

Den anden fase er ikke altid nødvendig. Det opstår, når barnet er vokset og har afsluttet sin interceptive behandling. På dette tidspunkt hjælper korrigerende ortodonti med at fuldføre og supplere behandlingen.

Det er vigtigt at bemærke, at den anden fase vil være mere enkel og vellykket, end hvis det foregående trin ikke havde fundet sted. Således hjælper brugen af bøjle til at forbedre mundens funktionalitet, ansigtets udseende eller rette nogle tænder.

Et barn sidder i en tandlægestol

Hvad er fordelene ved interceptiv ortodonti?

Den største fordel ved interceptiv ortodonti er, at det får knoglerne i den rigtige position, form og størrelse på det tidspunkt, de vokser. Dette forbedrer funktionen og æstetikken i mundhulen, ansigtets udseende, barnets selvværd, livskvalitet og generel sundhed.

Det forhindrer også mere alvorlige anomalier og komplikationer i fremtiden. Følgende mål er i tankerne, når det kommer til anvendelse af bøjle i barndommen:

 • Opnåelse af et korrekt forhold mellem over- og underkæben ved at bremse eller stimulere deres vækst. Som et resultat matcher interceptiv ortodonti harmonisk position og størrelse på begge knogler.
 • Tillader korrekt frembrud af de permanente tænder.
 • Stabilisering af det pres, tygning producerer.
 • Forebyggelse af overdreven slitage af tænderne og problemer i støttevævet.
 • Forbedring af patientens mund og ansigt. Dette har en positiv indvirkning på barnets selvtillid og selvværd.
 • Fremmer den korrekte funktion af kæbeleddet.
 • Eliminerer dysfunktionelle vaner og retter de okklusale problemer, de forårsager, såsom langvarig brug af sutteflasker og sutter, sutten på tommelfinger, oral vejrtrækning og atypisk synkning.

Tidlig konsultation og intervention forbedrer børns livskvalitet

Besøg hos tandlægen fra en tidlig alder – og regelmæssigt – er afgørende for at opdage eventuelle problemer i væksten af knoglerne i tide. At gribe ind, når knoglen stadig vokser, forhindrer fremtidige komplikationer og reducerer behovet for andre mere invasive behandlinger.

Selvom nogle forældre kan bekymre sig, hvis deres børn har brug for tandregulering, er der faktisk mange fordele ved at have bøjle. Du skal bare sørge for at følge den pleje, som den professionelle foreslår for at få de rigtige resultater.

Med interceptiv ortodonti vil udviklingen af malokklusion ikke kun bremses, men forbedringer af mundhygiejnen vil også blive opnået. Uden tvivl vil dette udmønte sig i en bedre livskvalitet for barnet.

Det kan interessere dig ...
8 plejetips til mennesker med ortodonti
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 plejetips til mennesker med ortodonti

Når du gennemgår ortodontisk behandling, er det vigtigt at passe på din mundhygiejne. Vi vil dele plejetips til mennesker med ortodonti.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carrasco-Sierra, Miguel, Alba M. Mendoza-Castro, and Freya M. Andrade-Vera. “Implementación de la ortodoncia interceptiva.” Dominio de las Ciencias 4.1 (2018): 332-340.
 • Piñeda Zayas, Alejandro. “Ortodoncia interceptiva en paciente infantil con hábito de succión no nutritivo.” (2019).
 • Botero Mariaca, Paola María, et al. “Manual de ortodoncia interceptiva: teoría y práctica.” (2020).
 • Solís-Espinoza, María E. “Succión digital: repercusiones y tratamiento.” REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA 17.1 (2018): 42-51.
 • Castillo Merchán, Fernando Marcelo. Succión digital y maloclusión dentaria. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Arango, Andrea, et al. “Hábitos orales y odontología: una visión interdisciplinar.”: 127.
 • Peña-Santana, Yinet, Nora María Reyes-Castellanos, and Trinidad Margarita Telléz-Peña. “Tratamiento temprano de la mordida cruzada posterior con placas Hawley de expansión y elásticos cruzados.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 44.6 (2019).
 • Bioti Torres, Analina Mercedes, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 167-172.
 • Díaz, Iván Menéndez. Tratamiento precoz de la maloclusión de clase iii con disyunción maxilar y máscara facial. Diss. Universidad de Oviedo, 2018.
 • Torres, Analina Mercedes Bioti, et al. “Maloclusión clase III tratada con máscara facial.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.2 (2018): 373-378.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.