10 tips til sikker håndtering af blegemiddel i hjemmet

Blegemiddel er det bedste desinfektionsmiddel, der bruges i millioner af hjem rundt om i verden. Lad os se på nogle tips til, hvordan du bruger det korrekt.
10 tips til sikker håndtering af blegemiddel i hjemmet
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 10 oktober, 2022

Ved du, hvordan du opnår en sikker håndtering af blegemiddel derhjemme? Dette produkt er det mest effektive desinfektionsmiddel, når det gælder om at fjerne vira, svampe og alle former for bakterier, der findes på husholdningsoverflader. Det er også billigt og let tilgængeligt.

Blegemiddel fremstilles især ved at fortynde natriumhypochlorit (NaCIO) i vand. Farven er let gul, og det har en meget speciel lugt. Desuden findes det i koncentrationer på mellem 3 og 5 % til husholdningsbrug og 10 % til brug i svømmebassiner. Lad os se på nogle tips til sikker håndtering af blegemiddel.

Tips til sikker håndtering af blegemiddel i hjemmet

Som forklaret i en artikel offentliggjort af National Center for Biotechnology Information bør blegemiddel bruges med forsigtighed, da det er irriterende. Det forårsager ikke kun ubehag i luftvejene, men kan også påvirke huden og slimhinderne. For ikke at nævne, at det reagerer let, når det kombineres med andre kemikalier.

Når det anvendes forkert, reduceres dets desinficerende effektivitet. Desuden kan det afgive giftige dampe. Så hvordan kan du bruge dette produkt korrekt? Her er ti gode råd.

1. Brug handsker til sikker håndtering af blegemiddel

Brug aldrig blegemiddel uden handsker, da hypoklorit er meget stærkt og kan forårsage hudirritation og endda forbrændinger.

Mand bruger handsker til sikker håndtering af blegemiddel

Brug af handsker ved håndtering af blegemiddel forhindrer produktet i at irritere huden på dine hænder.

2. Luft ud

Når du håndterer blegemiddel, bør du gøre det i et ventileret miljø, da det afgiver dampe, der kan irritere næseslimhinderne. Nogle af de symptomer, der kan opstå, er følgende:

 • Hoste.
 • Mild åndedrætsbesvær.
 • Øjne, der løber i vand.
 • Tør mund.
 • Brændende fornemmelse i øjne og hals.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du rengøre og desinficere en luftfugter

3. Undgå at blande blegemiddel med andre produkter

Blegemiddel bør ikke blandes med andre kemikalier, især ikke med ammoniak. Det skyldes, at en sådan kombination skaber kloraminer og irriterende, meget giftige gasser. På den anden side bør det heller ikke fortyndes med eddike, brintoverilte, alkohol eller andre stoffer, der kan generere gas eller skadelige dampe.

4. Blegemiddel må ikke fortyndes i varmt vand

Når klor kommer i kontakt med varmt vand, fordamper det og mister dermed sine desinficerende egenskaber. Hvis du skal fortynde det, skal du derfor fortynde det med vand fra vandhanen med stuetemperatur.

5. Brug det ikke til rengøring

Blegemiddel erstatter ikke det rengøringsmiddel, der bruges til at rengøre og affedte overflader. Derfor skal det anvendes efter rengøring for at desinficere og ikke for at fjerne rester af snavs eller fedt.

6. Læs producentens vejledning omhyggeligt for at opnå sikker håndtering af blegemiddel

Som allerede nævnt findes der forskellige koncentrationer af blegemiddel. Derfor er det vigtigt at vide, hvilken du bruger. Du skal også læse etiketten og følge brugsanvisningen til punkt og prikke for at sikre virkningen.

7. Brug det ikke til alting

Selv om blegemiddel er et kraftigt desinfektionsmiddel, betyder det ikke, at det er alsidigt anvendeligt, og at du kan anvende det på alle overflader. Når det f.eks. kommer i kontakt med tekstiler, falmer farven, og produktet ødelægger genstanden. Ligeledes anbefales det ikke, at du anvender det på bl.a. rustfrit stål, marmor, kromoverflader og træ.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Eddike som et desinficerende middel i huset

8. Lad det virke

Når du tørrer en overflade af med blegemiddel, bør du lade det virke i mindst et minut, før du fjerner rester.

9. Brug den rette mængde

Hvis du bruger mere blegemiddel end anbefalet, eller hvis du bruger det mere koncentreret, garanterer du ikke en bedre desinfektion. Du spilder produktet og risikerer endda at blive forgiftet.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foreslår i denne forbindelse en koncentration på 0,1 % eller 1000 ppm, dvs. 1 del 5 % husholdningsblegemiddel for hver 49 dele vand.

10. Opbevar det korrekt

Dette desinfektionsmiddel bør opbevares i uigennemsigtige beholdere og uden for børns og kæledyrs rækkevidde. Husk, at da det er næsten farveløst, kan det forveksles med vand. Indtagelse af det kan forårsage alvorlige skader på dem, der ved en fejltagelse kunne finde på at drikke det.

Blegemiddel hældes op i låg

Det er vigtigt at opbevare blegemiddel korrekt. Ellers kan der ske ulykker i hjemmet.

Sidste tips til sikker håndtering af blegemiddel

Da det er et almindeligt anvendt produkt, er det almindeligt at høre forskellige tips og tricks, når det gælder brug af blegemiddel. Det er dog ikke alle, der er korrekte. Det kan være meget farligt for dit helbred, hvis du ikke kender risiciene og ikke ved, hvordan du skal passe på det. Derfor bør følgende også gælde:

 • Brug aldrig blegemiddel til at vaske frugt eller grøntsager eller til at desinficere mad.
 • Undgå at rengøre mundbind med produktet.
 • Brug ikke dette produkt i mundskyl eller lignende midler. Det er ret irriterende for slimhinderne, samt giftigt.

Indtil videre er blegemiddel stadig opført som et af de mest effektive desinfektionsmidler. Og selv om det bruges ret regelmæssigt, er det stadig et irriterende middel. Det bør derfor bruges med forsigtighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Infection Prevention and Control of Epidemic- and Pandemic-Prone Acute Respiratory Infections in Health Care. Geneva: World Health Organization; 2014. Annex G, Use of disinfectants: alcohol and bleach. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK214356/
 • León, J. M. (2011). Los peligros del cloro. MoleQla: revista de Ciencias de la Universidad Pablo de Olavide, (4), 17-18.
 • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.
 • Torres Menéndez, C. B. (2018). Causas de intoxicación en pacientes preescolares debido a la ingesta accidental de productos del hogar realizado en el Hospital de Niños Dr. Roberto Gilbert Elizalde en el período 2016-2017(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina).
 • Mencías, E. (2003). Intoxicación por cáusticos. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra(Vol. 26, pp. 191-207). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
 • Arroyo, C. Dióxido de cloro: los efectos adversos que no se discuten.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.