Triglyceridniveau: Hvad skal du vide?

Når lægen måler triglyceridniveau i blodet, er det også for at vurdere kardiovaskulær, arteriel og ernæringsmæssig sundhed.
Triglyceridniveau: Hvad skal du vide?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 23 marts, 2023

Kontrol af dit triglyceridniveau er en del af en rutineundersøgelse. Læger udfører normalt en række laboratorieprøver, som de medtager i deres sædvanlige analyse. Niveauet af triglycerider måles næsten altid sammen med værdierne for dårligt og godt kolesterol.

Disse data er afgørende for hjerte-kar-sundhed og for at vurdere overholdelse af en bestemt diæt. De er så afgørende, at ernæringseksperter kan bruge dem til at vurdere lipidindtaget de sidste 10 dage.

Triglycerider er lipider

Når vi måler triglyceridniveauet, er det, vi gør, at vi får en værdi af en del af de lipider, der cirkulerer i blodet. Der er også fedtstoffer i vævene, men dem kan vi ikke måle med den sædvanlige blodanalyse.

Kroppen bruger lipider til at opbygge cellemembraner og lagre energi. Fra kolesterol og triglycerider kan kroppen levere brændstof til interne metaboliske processer, som den bruger, når der er brug for kilokalorier.

Lagringsstedet er den celle, vi kender som “adipocyt”. Indeni findes der fedtdråber, der fungerer som depot. Hvis vi f.eks. udfører en træningsrutine eller gennemgår situationer med nedfrysning, vil denne reserve blive brugt.

Kolesterol i blodet

Normalt triglyceridniveau

Der er nogle parametre, som lægerne bruger til at vide, om triglyceriderne ligger inden for de normale værdier i blodet. Hvert laboratorium anvender sine egne reagenser, og det ændrer normalitetsintervallerne, selv om der er tal, der mere eller mindre altid er de samme.

I tilfælde af triglycerider er det fastsat, at de er inden for normaliteten, når de ikke overstiger 150 milligram pr. deciliter blod. Hvis de ligger mellem 150 og 199, selv om de endnu ikke er høje, udløser de advarsler om en mulig spiseforstyrrelse.

Over 200 milligram pr. deciliter er unormalt, og det er nødvendigt at handle med ændringer i vaner og medicinering. Hvis de overstiger 500, står vi over for en særlig tilstand – sjælden – af alvorlig hypertriglyceridæmi, som generelt er forbundet med genetiske mutationer.

Hvorfor er triglyceridniveauet højt?

Det er foruroligende at have høje triglyceridniveauer. De fleste mennesker med dette problem kan håndtere det gennem kosten, hvis de følger strenge retningslinjer og ledsager det med fysisk træning.

Måltider har en afgørende indflydelse på lipidtal. De værste allierede til forhøjelsen er mættede fedtstoffer og transfedtstoffer. Førstnævnte indgår i mejeriprodukter, chokolade, kyllingekød og æggeblomme.

Sidstnævnte forekommer i forarbejdede produkter, der har gennemgået hydrogeneringsteknikken, f.eks. kiks, kager, tærter og slik.

Der findes sygdomme, der som symptom eller tegn har en forhøjelse af disse lipider. Dette ville være en sidegevinst i forbindelse med alle de ændringer, som disse sygdomme medfører i kroppen. De mest berygtede er følgende:

 • Diabetes: Dette er en stofskiftesygdom, som ikke kun ændrer glykæmien. Proteiner og lipider lider også under virkningerne af manglen på insulin eller den manglende insulinvirkning. Det gælder f.eks. triglyceridniveauet, som er konstant højt hos diabetikere.
 • Hypothyroidisme: Den manglende virkning af skjoldbruskkirtelhormoner påvirker det cellulære stofskifte. Det betyder, at kroppen ikke kan bruge lipiderne effektivt til at fungere. Triglyceriderne ophobes derefter med en stigning i fedtvævet.
 • Nyreinsufficiens: Nyrerne udfører endokrine opgaver samt danner og koncentrerer urinen for at rense blodet. Ved nyresvigt er organet ikke i stand til at udføre sine daglige opgaver og til effektivt at producere stoffer, der er involveret i homøostasen af det indre miljø. Alle fedtstoffer øger deres blodkoncentration i denne lidelse.

Andre årsager til et højt triglyceridniveau

En stillesiddende livsstil er en kardiovaskulær risikofaktor, bl.a. på grund af dens metaboliske indvirkning på lipiderne. De, der ikke motionerer regelmæssigt, har et højt kolesterol- og triglyceridniveau med lavere blodcirkulation, så muligheden for åreforkalkning er også større.

Som det sidste er giftige vaner blandt dem, der er forbundet med forhøjede triglycerider. Rygning og vanedannende  alkoholforbrug forstyrrer processerne for ophobning og udnyttelse af lipider. Leveren, som er et meget indflydelsesrigt organ, svækkes af tobaks og alkohols toksicitet.

Patient med ændringer i sit triglyceridniveau

Er det muligt at have et lavt triglyceridniveau?

Mens vi altid taler om høje triglycerider i blodet, findes der også den modsatte tilstand med lave værdier. For at fastslå en sådan diagnose skal der påvises mindre end 35 milligram pr. deciliter af lipidet.

I dette tilfælde er årsagerne færre end ved patologiske forhøjelser, men ikke mindre vigtige. De fire hyppigste er de følgende:

 • Kost: En kost med mættede fedtsyrer og transfedtsyrer vil øge triglyceriderne, men omvendt findes der også kostvaner, der sænker dem for meget. Diæter, der i for høj grad udelukker alle lipider, ender med at være kontraproduktive.
 • Malabsorptionssyndrom: Når tarmen ikke er i stand til at optage alle næringsstoffer fra den mad, vi spiser, er der tale om et malabsorptionssyndrom. Årsagerne er meget forskellige, men det endelige resultat er sammenfaldende i underskuddet af inkorporering af nødvendige stoffer. Især lipider udstødes med afføringen i denne lidelse.
 • Hyperthyroidisme: En høj koncentration af skjoldbruskkirtelhormoner i blodet tvinger det cellulære stofskifte, hvilket medfører, at en stor del af lipidernes energireserver forbruges. Adipocytter bevarer ikke triglycerider og afgiver dem.
 • Underernæring: I alvorlige tilfælde af underernæring, som skyldes manglende indtag eller sygdomme, der fører til vægttab, oplever patienterne hypoglykæmi, hypoproteinæmi og hypolipidæmi.

Du kan kontrollere dit triglyceridniveau

Det er vigtigt at få foretaget regelmæssige blodprøver. På denne måde kan lægerne opdage forskellige biokemiske parametre, før de giver problemer. Med triglycerider reducerer dette den kardiovaskulære risiko.

Uanset om dit triglyceridniveau er højt eller du har en patologisk reduktion, bør du følge en tværfaglig tilgang med medicin, kost og fysisk træning. En kliniker og en ernæringsekspert kan hjælpe med at regulere værdierne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García-Espinosa, Luis Garcés. “Analizando el término “kilocalorías vacías”.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 20.1 (2010): 6.
 • Boffi, Federico Martín. “Entrenamiento y adaptación muscular: sustratos y vías metabólicas para la producción de energía.” Revista Brasileira de Zootecnia 37.SPE (2008): 197-201.
 • Carranza-Madrigal, Jaime. “Triglicéridos y riesgo cardiovascular.” Medicina interna de México 33.4 (2017): 511-514.
 • Rodulfo, J. Ildefonso Arocha, Carlos I. Ponte Negretti, and Franklin Ablan Candia. “Triglicéridos en ayunas y posprandiales, y su contribución al estudio del riesgo cardiometabólico.” Clínica e Investigación en Arteriosclerosis 21.6 (2009): 290-297.
 • Rubio, María Antonia López, et al. “Alteración del perfil lipídico y del riesgo cardiovascular en pacientes con Hipotiroidismo subclínico.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 1.2 (2016): 45-49.
 • Rodríguez Albanés, Ana A., et al. “Comportamiento de la peroxidación lipídica en la insuficiencia renal crónica.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 22.1 (2003): 0-0.
 • Enríquez-Martínez, Oscar Geovanny, et al. “Consumo de alcohol y perfil lipídico en participantes del Estudio Longitudinal de Salud del Adulto (ELSA-Brasil).” Nutrición Hospitalaria 36.3 (2019): 665-673.
 • Bonet, Mónica Bulló, and Pablo Hernández Alonso. “Cuantificación de grasas en heces.” Nutrición y dietética clínica. Elsevier, 2019.
 • Soto, Gerardo Fernando Fernández, et al. “Variaciones del perfil lipídico en pacientes pediátricos con desnutrición.” Enfermería Investiga 2.2 Junio (2017): 72-76.
 • Chen, Yanyan, et al. “Changes in profile of lipids and adipokines in patients with newly diagnosed hypothyroidism and hyperthyroidism.” Scientific reports 6.1 (2016): 1-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.