Hvad er diplopi? Lær om synsforstyrrelsen, som Marc Márquez har

Den spanske racerkører lider igen af synsforstyrrelser. I denne artikel fortæller vi dig alt om diplopi, og hvad det indebærer.
Hvad er diplopi? Lær om synsforstyrrelsen, som Marc Márquez har
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 oktober, 2022

Nyheden om, at Marc Marquez har diplopi, er blevet gentaget et par gange i motorcyklistens liv og professionelle karriere. Denne gang, efter hans ulykke i Mandalika, mens Moto GP-testene fandt sted, er hans tilstand kommet tilbage.

Så vidt vi ved, har Márquez haft dette problem i længere tid. Faktisk er det sådan, at hver gang der sker et kranioencefalsk traume, så dukker diplopien op igen. Der er imidlertid ikke tale om mindre skader her, men om virkelig alvorlige traumer, der endda er livstruende.

Den underliggende årsag er en lammelse af den fjerde kranienerve i højre side, som ændrer funktionen af den øverste skråmuskel i samme side. Derfor kan øjnene ikke tilpasse sig godt, og der opstår dobbeltsyn.

Hvad er diplopi?

Marc Márquez’ diplopi er den dobbelte visuelle opfattelse af et objekt. Forenklet sagt er der tale om dobbeltsyn.

Vi har sandsynligvis alle sammen oplevet dette på et tidspunkt, men kun midlertidigt. Forstyrrelsen kan dog konfigureres som et mere kronisk og vedvarende klinisk billede, der er forbundet med mere alvorlige synstilstande samt med neurologiske lidelser.

Overordnet set er der to hovedtyper af diplopi:

  • Monokulær diplopi: Dette forekommer med kun det ene øje åbent.
  • Binokulær diplopi: Den viser sig kun med begge øjne åbne og stopper, når det ene øjenlåg lukkes.
Et øje undersøges for diplopi

Diplopi er et symptom, som mange mennesker oplever til tider. Det, som en fagperson skal gøre, er at fastslå årsagen.

Årsagerne til diplopi

Da monokulær og binokulær diplopi ikke er det samme, ændrer ætiologierne sig også. Det vil sige, at årsagerne til hver form har en tendens til at være forskellige.

Grå stær, keratoconus og bygningsfejl er de hyppigste årsager til den monokulære variant. Fælles for alle disse tilstande er, at de har en ændring af lysets passage til nethinden til fælles. Derfor når strålerne ikke frem til bagsiden af øjet, hvor de burde stimulere receptorerne korrekt.

På den anden side skyldes binokulær diplopi ofte myasthenia gravis og lammelse af de okkulomotoriske kranienerver. Det er de nerver, der betegnes med de romerske tal III, IV og VI. Netop Marc Márquez har lammelse af nummer IV i øjeblikket.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Aniridi eller fravær af iris: Hvorfor forekommer det?

Marc Márquez’ historie med diplopi

Som nævnt er det ikke første gang, at Marc Márquez har lidt af diplopi. Faktisk er det ifølge vores optegnelser fjerde gang. Begyndelsen var i hans ungdom, mens han kørte i det spanske mesterskab i hastighed.

En kraniebeskadigelse førte til en kompression af visse øjenmuskler, som ikke gav mulighed for korrekt visuel tilpasning. Da det imidlertid var en inflammatorisk tilstand, blev han hurtigt rask.

I 2011 var han i endnu en ulykke, og ophobning af væske omkring øjenhulen forårsagede en gentagelse af diplopien. Han blev behandlet og forventedes at komme sig spontant, men det skete ikke, og det blev faktisk opdaget, at der var lammelse i hans fjerde kranienerve. Så i begyndelsen af 2012 valgte man en kirurgisk tilgang.

Marc Márquez’ tredje anfald af diplopi var i oktober 2021 efter en træningsulykke. På det tidspunkt var der ingen større problemer. Men derefter manifesterede symptomet sig, og hans øjenlæge bekræftede det. Igen var der en nervelammelse bag. Denne gang behøvede han dog ikke nogen operation og kom sig spontant.

Indtil videre har hans læge efter denne sidste rapport efter Moto GP-ulykken givet udtryk for, at der er et andet tilfælde af diplopi, muligvis som en gentagelse af det i 2021.

Det er mindre alvorligt denne gang, selv om det sandsynligvis også er relateret til den samme lammelse af den okkulomotoriske nerve. Foreløbig vil der ikke blive foretaget nogen operation. Atleten vil gennemgå behandling og de nødvendige opfølgninger.

Racerløb

De høje hastigheder ved motorcykelløb udsætter ofte førerne for alvorlige skader.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vaskulitis: Sygdommen, der påvirkede Asthon Kutchers syn og hørelse

Hvilken fremtid venter Marc Márquez?

Marc Márquez kender allerede til diplopi på egen krop. Derfor har han gennemgået både konservative og kirurgiske behandlinger. Den første mulighed er altid at vente på en spontan løsning, før man går videre med et indgreb.

“Det virker som om, at jeg har et déjà vu… Under turen tilbage til Spanien begyndte jeg at opleve ubehag i mit syn, og vi besluttede at besøge Dr. Sanchez Dalmau, som bekræftede, at jeg har en ny episode af diplopi.”

-Marc Márquez’ Twitter

Den spanske motorcyklist ved det og har ingen anden udvej end at vente. Lammelser af denne type som følge af kranioencefalsk traume udgør kun ca. 25 % af alle lidelser i den fjerde kranienerve.

Heldigvis er det dog også den type skader, som det er mindst sandsynligt, at der skal opereres. Marquez’ historie viser, at der ikke er nogen umiddelbare følgesygdomme, der forhindrer ham i at sætte sig op på sin motorcykel igen.

Han vil fortsætte med at konkurrere. Risikoen for en ulykke er indbygget i hans professionelle karriere, og det har han vidst, siden han var ung.

Det kan interessere dig ...
Skærmes indvirkning på synet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skærmes indvirkning på synet

Mere og mere forskning beskæftiger sig med at undersøge skærmes indvirkning på synet på grund af stigningen i brugen af elektroniske enheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Moreno Ramos, T., and R. García-Ramos García. “Alteraciones de la motilidad ocular: parálisis de los nervios craneales tercero, cuarto y sexto y otras causas de diplopía.” Neurología Suplementos 3.8 (2007): 60-67.
  • Carreras, Anna Camós, et al. “Paresia del cuarto nervio craneal.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 28.2 (2020): 4.
  • Danchaivijitr, C., and C. Kennard. “Diplopia and eye movement disorders.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75.suppl 4 (2004): iv24-iv31.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.