Sådan undgår du at få mørke rande under øjnene

Hævelser og mørke rande er ikke farligt, men mange synes, det ikke er særligt pænt. Derfor vil mange gerne slippe af med dem. Her er nogle råd til, hvordan du kan undgå at få mørke rande til at starte med.
Sådan undgår du at få mørke rande under øjnene
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du kan fjerne noget af den hævelse, der kommer med mørke rande, med en hurtig massage omkring dine øjne. Det kan demlig øge blodcirkulationen og dræne området for ekstra væske.

For at forebygge hæveler og mørke rande under øjnene, er det vigtigt at have en sund livsstil. Selvom kosmetiske produkter kan hjælpe på problemet så er det bedst at forebygge i stedet for at behandle.

Disse skønhedsfejl er resultatet af væskeretention, hormonelle ændringer og usunde vaner. Mange tager sig ofte ikke særligt meget af øjnene i deres almindelige skønhedsrutine.

Hævelser og mørke rande er ikke farligt, men mange synes, det ikke er særligt pænt. Derfor vil mange gerne slippe af med dem. Her er nogle råd til, hvordan du kan undgå at få mørke rande til at starte med.

Hvorfor får du mørke rande under øjnene?

kvinde der kigger på hud under øjet

Før du går i gang med at læse de følgende råd, til at forebygge hævelser og mørke rande, er det værd at gennemgå deres primære årsager. Da nogle af dem er forbundet med livsstil, vil det være godt at overveje måder, hvorpå man forebygger de fremtræder, så de ikke laver yderligere ændringer omkring øjnene.

 • Pletter grundet excessiv melanin eller udsættelse for solen (hyperpigmentering)
 • Pludselige hormonelle ændringer
 • At tage medicin, såsom kortison og vasodilatorer
 • Mangel på søvn eller opvågninger i søvnen
 • At gnide øjnene for hårdt
 • Væskeretention eller ødemer
 • Sygdomme i skjoldbruskkirteln, såsom hypothyroidisme
 • Utilstrækkelig ernæring
 • For tidlig aldring

Læs også: Syv husråd mod bylder

Sådan undgår du hævelser og mørke rande

For at respondere på behovet for at forebygge hævelser og mørke rande, har den kosmetiske industri udviklet en bred variation af cremer, der dækker følsom hud. På den anden side, er der også blevet designet professionelle behandlinger, der består af lasere og pulserende lys.

Dog, er der adskillige mulige anbefalinger, der gør det muligt for dig at kontrollere dem naturligt, uden at brænde hul i din pung. Faktisk, er det en god idé at indføre dem som et supplement til enhver behandling. Sæt dem ind i praksis!

1. Sov godt for at undgå mørke rande

At have en god kvalitetssøvn er en afgørende faktor, for at holde din hud i en god tilstand. Derfor, hvis dit mål er at forebygge hævelser og mørke rande, skal du sikre dig, at du får nok timers søvn. 

Råd:

 • Forsøg at få omkring 7 og 8 timers daglig søvn, uden nogen afbrydelser. Hvis du har problemer med at sove, så drik et afslappende afkog og find ud af, hvor meget mere komfortabel din søvn vil være.

2. Fjern altid din make-up for at passe på din hud

Et fundamentalt step for at se godt ud, og holde dit ansigt ved lige, er ved at fjerne din make-up hver aften, før du går i seng. Selvom kosmetiske produkter hjælper dig med at se godt ud gennem dagen, så vil det ende med at give dig mørke rande og skønhedsfejl, hvis du lader det blive på gennem natten. 

Råd:

 • Gnub noget essentielt mandenolie på din hud for at hjælpe med at fjerne make-uppen.
 • Også, hvis du foretrækker det, kan du bruge en rensecreme eller rensemælk.

3. Begræns dit indtag af salt for at forebygge hævelser og mørke rande

At have en kost med et højt indhold af salt er en udfordring for at forebygge hævelser og mørke rande under øjnene. Det er grundet det faktum, at salt tilbageholder væske, hvilket øger hævelser og formindsker cirkulation.

Råd:

 • I stedet for at bruge salt i din mad, skal du bruge urter og krydderier, såsom oregano, timian, laurbærblad og gurkemeje.
 • Desuden, skal du tjekke mærkaterne på fødevareprodukter og undgå dem, der indeholder for meget natrium.

Læs også: Salt kan erstattes med disse 8 krydderier

4. Spis grønne grøntsager for at undgå at få mørke rande

Grønne bladgrøntsager er meget fordelagtige for din hud. Dette skyldes, at de kan hjælpe med at optimere iltprocessen, for at forebygge at området omkring dine øjne hæver op. Forresten, er de antioxidanter, der forebygger for tidlig aldring.

Råd:

 • Tilføj flere grønne grøntsager i din kost ved at lave salater eller smoothies. Spis dem rå for at udnytte deres næringsstoffer 100 %.

5. Øg dit indtag af vand for at mindske hævelser og mørke rande

Dehydrering kan føre til udvikling af adskillige ændringer i huden i dit ansigt. Foruden at forårsage tørhed, kan det svække vævene og producere skønhedsfejl, såsom mørke rande og rynker ved øjnene. 

Råd:

 • Drik omkring 7 til 8 glas vand gennem dagen.
 • Hvis du foretrækker det, kan du lave urte- og frugtafkog eller juice.

6. Spis citrusfrugter

Citrusfrugter, og andre kilder til vitamin C, kan hjælpe med at øge produktionen af kollagen. Denne substans forebygger ikke blot rynker i at forekomme, men holder også den følsomme hud omkring dine øjne fast. 

Råd:

 • Tænk ikke ekstra over at indtage flere appelsiner, grapefrugter, citroner og andre citrusfrugter i din almindelige kost.
 • Hvis du ønsker det, kan du drikke dem som juice eller bruge dem i smoothies.

7. Brug solcreme for at passe på din hud

kvinde med solcreme på kinden uden mørke rande

Påvirkningen af solens UV-stråler er en kæmpe årsag til hyperpigmentering i området omkring øjnene. Det svækker også vævene, og medvirker til at rynker fremkommer.

Råd:

 • Brug solcreme eller solskærm.
 • For ekstra beskyttelse, skal du bruge solbriller hver dag.

8. Masser området omkring dine øjne

En hurtig massage med dine fingerspidser kan skabe lymfatisk drænage, som kan reducere disse skønhedsfejl. Det er ideelt at supplere med nogle essentielle olier eller creme, da det vil muliggøre en bedre stimulering af cirkulationen.

Råd:

 • Tilfør adskillige dråber kokosnød eller mandelolie på området omkring dine øjne, og gnub det forsigtigt med cirkulære bevægelser, ved at bruge dine fingerspidser.
 • Gør det hver aften inden sengetid. 

9. Brug agurkeskiver mod hævelser og mørke rande

Agurk er stadig den klassiske middel til at forebygge hævelser og mørke rande. Grundet dens antiinflammatoriske og forfriskende egenskaber, retter denne grøntsag disse ændringer, og den hjælper dig med at se frisk ud igen. Den fungerer også som en blødgører og formindsker potentielle irritationer i området.

Råd:

 • Skær adskillige skiver agurk, og læg dem i fryseren.
 • Dernæst, når de er kolde, skal du lægge dem på dine øjne, som du skal holde lukkede i 5 minutter.

10. Træning kan også hjælpe din huds sundhed

Træning i sig selv fjerner ikke mørke rande. Dog, ved at træne på regelmæssig basis, kan det fremme en god cirkulation og hjælpe med at reducere hævelser. Disse effekter forbedrer iltningen i huden, og det gør det muligt for dig at opretholde et sundt udtryk i ansigtet.

Råd:

 • Træn mindst 20 minutter om dagen.
 • Hvis du ikke kan tage i fitnesscentret, så træn derhjemme, eller lav alternative aktiviteter, såsom dans eller cykling.

Har du noteret dig, at dit ansigt ser træt ud, på grund af hævelser og mørke rande hele tiden? Følg disse råd, og sig farvel til disse skønhedsfejl! Selvom de nok ikke forsvinder mirakuløst, vil de gradvist minimere symptomerne. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.