Varmeintolerance: Årsager og symptomer

Meget varmt klima kan give ubehag hos nogle mennesker, og dette kaldes "varmeintolerance". Vil du vide mere om det? Læs videre, så forklarer vi det for dig.
Varmeintolerance: Årsager og symptomer
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 28 oktober, 2022

Temperaturen i omgivelserne kan påvirke mennesker forskelligt. Derfor er der mange mennesker, der ikke bryder sig om varmt vejr. Problemet er imidlertid, når denne person ud over en modvilje ikke kan tåle høje temperaturer, hvilket kan kaldes varmeintolerance.

For at forstå dette fænomen er det vigtigt at vide, at kroppen automatisk regulerer sin temperatur. Dette sker gennem hypothalamus, som aktiverer forskellige perifere mekanismer for at holde den inden for normale værdier. Dette organ er placeret i bunden af hjernen og er også involveret i følelsen af tørst, sult og produktionen af modermælk.

Varmeintolerance er et syndrom, hvor folk føler sig meget utilpas ved høje temperaturer. Dette kan føre til overdreven svedproduktion og en følelse af overophedning.

Hvad kan årsagerne til varmeintolerance være?

Den specifikke årsag til, at dette syndrom opstår, er stadig ukendt. Undersøgelser viser dog, at en fejl i transkriptionen af visse gener kan være en prædisponerende faktor. På den anden side foretrækker nogle specialister at behandle det som et psykologisk problem.

Generelt set kan alle situationer, der påvirker den centrale eller perifere temperaturregulering, udløse varmeintolerance. Desuden er tilstande eller substanser, der fremskynder personens stofskifte, også mulige årsager.

Kvinde med vifte har hedetur

Hedeture i overgangsalderen er en hyppig årsag til varmeintolerance blandt kvinder over 40 år.

Medicinbrug

Medicinbrug er sandsynligvis den mest almindelige årsag til varmefølsomhed. Lægemidler som f.eks. sveddæmpende midler, der anvendes til behandling af allergier, og antihypertensiva er ansvarlige for tilfælde af varmeintolerance.

Alle disse lægemidler forhindrer produktionen af sved, hvilket betyder, at kroppen ikke selv kan aflede varmen. Desuden øger svedhæmmende midler muskelaktiviteten, så kroppen producerer endnu mere varme.

Koffein

Koffein er et stimulerende stof, der har evnen til at øge hjertefrekvensen og fremskynde stofskiftet. På den måde vil kroppen producere mere varme end under normale forhold, hvilket kan udløse problemet.

Hyperthyroidisme

Hyperthyroidisme er en lidelse, der er kendetegnet ved en overproduktion af skjoldbruskkirtelhormoner, især thyroxin. Dette hormon er involveret i individets vækst og udvikling ved at øge energiproduktionen. I overskud har det en tendens til at accelerere stofskiftet, hvilket øger kropstemperaturen.

Overgangsalder

Når kvinder når en vis alder, begynder de at lide af en hormonel ubalance, der afslutter deres reproduktive fase. Dette er kendt som overgangsalderen. De hormonelle forandringer, som man lider under, vil skabe en række symptomer, herunder følsomhed over for varme, som kan manifestere sig som hedeture.

Multipel sklerose

Multipel sklerose er en alvorlig sygdom, der påvirker det centrale og perifere nervesystem. Den er kendetegnet ved en autoimmun reaktion, hvor myelinskeden, der dækker nerverne, ødelægges. Det betyder, at nerveimpulserne ikke kan overføres korrekt.

Varmeintolerance er en almindelig komplikation ved denne sygdom, da hypothalamus ikke effektivt kan sende ordren til at sænke temperaturen. Stigningen i kropstemperaturen hos disse patienter er imidlertid også forbundet med fysisk, kognitiv og psykosocial træthed.

Hvornår skal man gå til lægen?

Dette helbredsproblem kan være tid om at vise sig. Men når det først manifesterer sig, kan det vare mellem en og to dage. I de fleste tilfælde er de ramte klar over den udløsende faktor. Der bør dog altid konsulteres en læge, når der ikke er nogen åbenlys årsag, eller når symptomerne varer mere end to dage.

På den anden side bør personer med multipel sklerose være meget opmærksomme på symptomerne. Det er vigtigt at opsøge lægen, hvis synet bliver sløret, da dette kan skyldes Uhthoffs fænomen, en række neurologiske ændringer, især af visuel art, som skyldes termoreguleringssvigt.

Diagnose af varmeintolerance

Diagnosen af denne tilstand er ret kompleks og udgør ofte en udfordring for specialisten. Først og fremmest skal de kliniske manifestationer defineres. De symptomer, der kan forekomme, omfatter følgende:

 • En overdreven varmefornemmelse med hyperhidrose eller overdreven svedtendens.
 • Hovedpine og svimmelhed.
 • Muskelsvaghed med kramper.
 • Forhøjet kropstemperatur.

Alle disse symptomer optræder normalt i varme omgivelser med mange mennesker. For at forsøge at finde den mulige årsag bør lægen desuden analysere patientens sygehistorie og udføre forskellige tests.

Mand oplever varmeintolerance

Faren ved varmeintolerance er, når den forårsager hypertermi, hvilket påvirker normal cellestofskifte.

Behandling og forebyggelse

For at forebygge alle symptomer på dette syndrom er det vigtigt at opholde sig i kølige områder. Det ideelle er at have et klimaanlæg, selv om ventilatorer også kan være nyttige.

Derudover har det også vist sig, at det at drikke et glas koldt vand under træning mindsker sandsynligheden for et anfald af varmeintolerance.

Hvis man derimod allerede lider af symptomer, er det vigtigt, at personen stopper sine aktiviteter, og at nogen fjerner vedkommende fra varmen. Hovedformålet vil være at sænke personens kropstemperatur, og derfor bør patienten drikke rigeligt med vand og flytte sig til et køligt sted.

Forebyg varmeintolerance for at reducere kropsskader

Det er vigtigt at tage alle de nødvendige forholdsregler for at forhindre, at denne tilstand udvikler sig, især hvis man allerede har haft tidligere episoder, eller hvis man har en prædisponerende faktor. I den henseende bør du bære løst og let tøj og undgå fysisk aktivitet ved høje temperaturer.

På den anden side er det vigtigt at kontrollere varmeintolerance, når den først er opstået, da dette kan føre til en meget farlig tilstand kaldet hypertermi eller hedeslag. Det er derfor et syndrom, der på intet tidspunkt bør undervurderes og ikke bør tages let på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Moran D, Eli-Berchoer L, Heled Y, Mendel L, Schocina M, Horowitz M. Heat intolerance: does gene transcription contribute?. Journal of Applied Physiology. 2006;100(4):1370-1376.
 • Hameau, S., et al. “Esclerosis múltiple y readaptación al esfuerzo.” EMC-Kinesiterapia-Medicina Física 41.4 (2020): 1-15.
 • Hosokawa Y, Stearns R, Casa D. Is Heat Intolerance State or Trait?. Sports Medicine. 2019;49(3):365-370.
 • Heat & Temperature Sensitivity [Internet]. National Multiple Sclerosis Society. Available from: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Diet-Exercise-Healthy-Behaviors/Heat-Temperature-Sensitivity.
 • Chaseling G. Physiological Considerations of Heat Intolerance in People with Multiple Sclerosis [PhD Doctorate]. University of Sydney; 2018.
 • Infante Amorós, Adalberto, and Silvia Elena Turcios Tristá. “Hipertiroidismo.” Revista Cubana de Endocrinología 23.3 (2012): 213-220.
 • Lisman P, Kazman J, O’Connor F, Heled Y, Deuster P. Heat Tolerance Testing: Association Between Heat Intolerance and Anthropometric and Fitness Measurements. Military Medicine. 2014;179(11):1339-1346.
 • Misra M. Excessive Sweating and Heat Intolerance. Endocrine Conditions in Pediatrics. 2020;:139-141.
 • Martin L. Heat intolerance: MedlinePlus Medical Encyclopedia [Internet]. Medlineplus.gov. 2020 [cited 30 October 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/003094.htm.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.