De vigtigste karakteristika ved kronopati

Produktivitet og tidsstyring er nødvendige for personlig vækst, men ikke når det bliver til kronopati, hvilket er besættelse af dem.
De vigtigste karakteristika ved kronopati

Sidste ændring: 05 marts, 2023

Vi lever i et samfund, der presser os til at være produktive hele tiden. Derfor insisterer vi på at fylde vores dagsorden med opgaver og ansvar. Vi bliver overfaldet af angsten over ikke at have udnyttet tiden, som vi burde. Hvis dette er dit tilfælde, er du sandsynligvis et offer for kronopati.

Denne besættelse af at udnytte tiden bedst muligt har skadelige konsekvenser for den fysiske og mentale sundhed. Lad os se, hvad tilstanden består af, og hvordan vi kan overvinde den.

Hvad er kronopati?

Udtrykket kronopati kommer af kronos, som henviser til tid, og patos, som betyder “sygdom”. Det blev populariseret af psykiateren Marian Rojas Estapé, som udviklede det i sin bog How to make good things happen to you.

Her definerer forfatteren kronopati som et nyt syndrom, der er kendetegnet ved en besættelse af tid og vanskeligheder med at stoppe, selv i lyset af udmattelse. Hun fremhæver også den rolle, som det moderne samfund har spillet for dets opståen, hvor umiddelbarhed, hastighed og overbelastning af opgaver har større vægt end hvile og nydelse.

“Kunsten at hvile er en del af kunsten at arbejde”

-John Steinbeck-

Selv om kronopati endnu ikke er kategoriseret som en psykisk lidelse, bør vi huske på, at tilstanden medfører en masse ubehag og ofte forårsager andre alvorlige problemer, såsom kronisk stress eller følelsesmæssig afstumpethed.

Ur måler puls

Karakteristika for mennesker, der føler, at de ikke kan spilde tiden

Mennesker, der lider af kronopati, har normalt følgende karakteristika:

 • De føler et dybt behov for at tilfredsstille samfundets krav om produktivitet. Derfor fylder de deres dagsordener med ansvar og forpligtelser, der skal opfyldes.
 • De lever livet fremskyndet, som om de var i en konkurrence, som de skal vinde.
 • Desuden har de meget svært ved at stoppe op og hvile sig, på trods af deres udmattelse.
 • De ved ikke, hvordan de skal nyde det nuværende øjeblik, samværet med deres kære og de små glæder i livet. Travlheden og tidsbesættelsen får dem til at gå glip af særlige og uigenkaldelige muligheder.
 • Når de har fri, tror de, at de vil blive dømt som dovne og uorganiserede.
 • De føler angst, frustration eller skyldfølelse, når de ikke laver noget produktivt.
 • De er utålmodige og ønsker at løse alting med det samme.

Konsekvenser af kronopati

I modsætning til, hvad vi bliver forledt til at tro, gør et hurtigt liv og stramme tidsplaner aldrig noget godt for os. Som vi allerede har sagt, er det fint at stræbe efter produktivitet (det er faktisk nødvendigt), men at være besat af at få mest muligt ud af tiden og overbebyrde os selv med forpligtelser skader vores velbefindende betydeligt.

Blandt de mest almindelige konsekvenser kan vi nævne følgende:

 • Fysisk og mental udmattelse.
 • Tilstand af konstant acceleration og hyperaktivitet, som forhindrer os i at tænke klart.
 • Forvrænget opfattelse af tid. Vi føler, at den går hurtigere, hvilket bidrager til at blive mere besat.
 • Høje niveauer af spænding, stress og angst. Hvis de er langvarige, kan de forårsage andre forandringer, såsom søvnløshed, muskelsmerter, hypertension, svækkelse af immunsystemet, træthed, øget hjertefrekvens.
 • I svære tilfælde kan der være en afbrydelse af forbindelsen med ens egne følelser. Folk er mere opmærksomme på, hvordan de bruger deres tid, og negligerer, hvordan de har det.

“Hastighed, som er en dyd, avler en last, nemlig hastværk.”

-Gregorio Marañón-

Tips til at overvinde kronopati

Hvis du på nuværende tidspunkt synes, at du er slave af tiden og føler et dybt ubehag ved det, er her nogle tips, der vil hjælpe dig med at frigøre dig.

Lad der være plads i din kalender

Det er vigtigt, at du lader der være plads i din ugentlige kalender til fritid, hvile og fornøjelse. Vi har alle brug for øjeblikke med ro til at komme til hægterne efter travlhed. Så længe vi er overbelastede, vil vi aldrig yde 100 %.

Søg efter forpligtelser, som du kan nyde

Der er intet mere tilfredsstillende end at gøre det, du nyder. Sørg derfor for, at dine forpligtelser er i overensstemmelse med det, der virkelig tilfredsstiller dig. Det kan til tider være kompliceret, men hvis det lykkes, vil du være mere tilfreds med livet, og følelsen af at få mest muligt ud af din tid vil blive forstærket.

Undgå at planlægge alt

At få tiden målt og tildelt en aktivitet (selv om det er til fornøjelse) øger følelsen af at spilde tiden. Giv derfor lidt kontrol fra dig, og giv plads til tider uden at planlægge noget.

Når det øjeblik kommer, så stop op og tænk på, hvad du helst vil gøre i netop det øjeblik. På den måde bliver du mere bevidst om det nuværende øjeblik.

Kvinde med kronopati planlægger

Nyd vejen

Folk, der gør alting i hast, nyder aldrig processerne, fordi de kun tænker på resultaterne. Desuden føler de sig frustrerede, når de står over for ulemper, fordi de kun ser en forsinkelse i forhold til at nå et mål. I det lange løb afslutter de deres projekter utilfredse og bebrejder sig selv, at de ikke har haft mere tid til at gøre det bedre.

Hvad de ikke ved, er, at det vigtigste er at være opmærksom på vejen og lære af de fejl, der måtte opstå. Desuden er det denne læring, der vil give os følelsen af, at vi ikke spilder vores tid.

Søg hjælp

I mange tilfælde vil det ideelle være at få hjælp fra en psykoterapeut, som vil give os de nødvendige redskaber til at overvinde vores kamp mod tiden. Selv om kronopati ikke er en klinisk lidelse, er dens konsekvenser meget skadelige. Så tøv ikke med at gå til en specialist, hvis du mener, at situationen er ude af dine hænder.

Lad os lære at stoppe

Det er nødvendigt, at vi ved, hvordan vi kan stoppe det accelererede livstempo. Først da vil vi være i stand til at opfatte og nyde livets skønhed. Desuden er hvile, pause og stilhed vigtige aspekter for at påtage sig nye projekter med entusiasme og illusion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.