10 symptomer der fortæller dig, at noget er galt med din skjoldbruskkirtel

Det er meget vigtigt at holde øje med skjoldbruskkirtlens helbred, så du hurtigt kan forebygge eller bekæmpe eventuelle sygdomme.
10 symptomer der fortæller dig, at noget er galt med din skjoldbruskkirtel

Sidste ændring: 26 august, 2022

Din skjoldbruskkirtel regulerer din krops stofskifte. Den bestemmer den hastighed, hvormed kroppen forbrænder kalorier, hvor hurtigt hjertet slår, og er ansvarlig for at opretholde hormonbalancen. I voksenalderen begynder folk ofte at lide af problemer med skjoldbruskkirtlen. Det fører til forskellige lidelser, som påvirker den fysiske og følelsesmæssige sundhed.

De tre mest almindelige problemer, du kan opleve med din skjoldbruskkirtel, er hypothyroidisme, hyperthyroidisme, og knuder i skjoldbruskkirtlen.

Symptomer på problemer med din skjoldbruskkirtel

Selv om disse hver især påvirker kroppen på forskellige måder, har de har nogle symptomer til fælles, som kan advare os, når noget er galt. Her er 10 almindelige symptomer, som alle bør kende:

Træthed

Hvis du efter 8 til 10 timers søvn stadig føler dig træt eller føler behov for at tage en lur, lider du muligvis af problemer med hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen (hypothyroidisme)Skjoldbruskkirtlen spiller en vigtig rolle i kroppens energiniveau og oplever du træthed, kan det være et tegn på, at noget ikke er rigtigt.

Ændringer i vægt

Person der stiller sig op paa en badevaegt

Skjoldbruskkirtlen er ansvarlig for at regulere hastigheden af stofskiftet, hvilket er den proces, der får kroppen til at brænde kalorier. Når du pludselig tager på i vægt, kan det være et tegn på hypothyroidisme, hvilket vil sige, at skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner. Men hvis du modsat oplever pludseligt uforklarligt vægttab, kan det være at skjoldbruskkirtlen producerer for mange hormoner i en tilstand kendt som hyperthyroidisme.

Humørsvingninger

De hormonelle lidelser forårsaget af problemer med skjoldbruskkirtlen kan også påvirke dig følelsesmæssigt. Hvis du pludselig oplever angst, depression eller uforklarlige humørsvingninger, kan det være, at kroppen prøver at fortælle dig, at der er noget galt med din skjoldbruskkirtel.

Ømhed i kroppen

Kvinde med nakkesmerter

Pludselige smerter i muskler, led eller sener kan være et tegn på en hormonel lidelse i skjoldbruskkirtlen.

Reproduktive vanskeligheder

De hormonelle ubalancer forbundet med problemer med skjoldbruskkirtlen kan forårsage komplikationer med at få børn, ændringer i menstruation og manglende sexlyst.

Konstant kuldefølelse

Skjoldbruskkirtlen regulerer kropstemperaturen og er ansvarlig for at holde kroppen varm. Hyppige kolde hænder og fødder kan være en indikation på problemer med skjoldbruskkirtlen og med stofskiftet.

Ændringer i hud, hår og negle

Et par negle

Tør hud, hårtab og knækkede negle er almindelige tegn på hypothyreoidisme. Disse symptomer vil gradvist blive værre, og de kræver behandling for at forhindre dem i at blive kroniske.

Forstoppelse

Nedsat hormonal aktivitet i skjoldbruskkirtlen påvirker processer på tværs af hele kroppen. Organerne får problemer, når de udfører deres funktioner. I fordøjelsessystemet manifesterer skjoldbruskkkirtelproblemer sig som problemer med at optage næringsstoffer fra fødevarer såvel  som besvær med at udskille affaldsprodukter gennem fordøjelseskanalen. Resultatet kan være et svært tilfælde af forstoppelse.

Kognitive problemer

Kvinde med problemer paa arbejdet - din skjoldbruskkirtel

Folk med problemer med skjoldbruskkirtlen klager ofte over dårlig hukommelse og har svært ved at koncentrere sig. Dette skyldes den mindskede udskillelse af skjoldbruskkirtelhormoner, som bremser mange funktioner i kroppen.

Stemme og hals

Hvis der er et problem med skjoldbruskkirtlen, er det sandsynligt at kirtlen vil blive betændt eller hævet. Når dette sker, kan det forårsage smerter i halsen, hæshed, utilpashed, hævelse i nakken eller snorken.

Hvad kan du gøre ved disse advarselstegn?

Kvinde der er hos laegen - din skjoldbruskkirtel

I de fleste tilfælde diagnosticeres skjoldbruskkirtelproblemer først, når de allerede er fremskredne. Det skyldes, at de tidlige symptomer ofte forveksles med andre sygdomme. Det er meget vigtigt at være opmærksom på de symptomer, som er nøglen til en tidlig diagnose. Hvis man ignorerer symptomerne på et muligt problem med skjoldbruskkirtlen , kan det føre til andre sundhedsproblemer, der er vanskelige at kontrollere.

Hvis du oplever advarselstegnene på et skjoldbruskkirtelproblem, er det vigtigt at konsultere din læge, så du kan blive undersøgt og få en diagnose. Hvis du har en familiehistorie med problemer med skjoldbruskkirtlen, bør du få regelmæssige eftersyn oftere og kontrollere at din skjoldbruskkirtel fungerer korrekt.

Det kan interessere dig ...
Sådan ved du, om skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan ved du, om skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt

Problemer med skjoldbruskkirtlen forveksles ofte med generelle sundhedsproblemer. Lær om, hvordan du kan se, om skjoldbruskkirtlen ikke fungerer op...