Hvad er årsagerne til og typerne af myiasis?

Myiasis er en infektion - forårsaget af en type fluelarve - som kan være meget alvorlig. Der er flere forebyggende foranstaltninger, som vi anbefaler, at du gennemfører, især i tropiske lande.
Hvad er årsagerne til og typerne af myiasis?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Kutan myiasis er en infektion i huden forårsaget af larver af visse fluearter, f.eks. Dermatobia hominis og fluer af Calliphoridae- eller Oestridae-familien. Disse arter trives hos mennesker eller dyr, der har et svagt forsvar. Hvad er årsagerne til og typerne af myiasis?

Larver, som er de unge stadier og har en anden anatomi, fysiologi og økologi end de voksne, lever af levende eller dødt væv. På den måde ødelægger de vævet ved at invadere store mængder hud.

Tegn og symptomer kan variere alt efter hvilken flueart, der forårsager den. Disse infektioner forekommer generelt i tropiske lande. Og folk, der har myiasis i andre lande, har ofte for nylig besøgt et tropisk land.

Symptomer på myiasis

Myiasis

Demest almindelige symptomer omfatter:

 • Kløende hud.
 • Intensiv kløe.
 • Fornemmelse af bevægelse i det inficerede område.
 • Skarpe og stikkende smerter.

I første omgang opstår der en lille rød bule, der ligner et almindeligt insektbid eller en byld. Derefter udvikler den sig til en større knude med en åbning i midten.

Imodsætning til larverne af almindelige stuefluer, invaderer de fleste larver, der forårsager myiasis, både sundt og dødt væv.

Læs også: 12 tips til at være sikker, når du rejser i udlandet

Kliniske former

1. Furunkulær myiasis

Nogle af de fluer, der forårsager furunkulær myiasis, er kendt som slagfluer. De bedst kendte arter, der forårsager denne sygdom, kommer fra Syd- og Mellemamerika og Afrika syd for Sahara og det tropiske Afrika.

Fluerne lægger undertiden deres æg på andre insekter som f.eks. myg eller på genstande som f.eks. tøj. den måde kan de komme i kontakt med menneskers hud.

Æggene bliver til larver, som trænger ind i huden og udvikler sig og modnes. Uden behandling kommer larverne til sidst ud af huden og falder ned på jorden for at fortsætte deres livscyklus.

Nogle gange kan man se en lille del af enden af larven. Larverne har brug for ilt, så hvis åbningen i huden er blokeret, kan de komme ud eller i det mindste komme tættere på overfladen.

2. Vildvoksende lineær myiasis

Når de vandrer ind under huden, skaber larven dermografisme.

3. Subkutan myiasis

Der opstår dybe og smertefulde knuder, som forsvinder efter et par dage. Herefter dukker de dog op igen, indtil den sidste svulst bliver til sår og lader larven komme ud.

4. Cavitær myiasis

Dette er den mest destruktive form for myiasis. Det skyldes, at den angriber hele hovedet, herunder næseborene og den ydre ørekanal.

Den kaldes cavitær, fordi den kan ødelægge væv, brusk og knogler. Den kan endda føre til døden. Når den først er gået gennem kranieknoglerne, kan den nå hjernen og forårsage betændelse og endda blødning.

Behandling, diagnose og forebyggelse

Fluer

Diagnosen myiasis stilles klinisk. Nogle gange vil diagnosen og behandlingen kræve en ultralydsundersøgelse.

Sår kan behandles med vand og sæbe, antiseptiske midler og oral antibiotika. Når det drejer sig om furunukulær myiasis, kan du for at blokere hudens åbning anvende vaseline eller neglelak. Larverne kommer som regel spontant frem inden for 24 timer.

Hvis larverne dør, inden de fjernes, er de vanskeligere at fjerne og kan forårsage en intens betændelsesreaktion. Sørg for at få hele larven ud.

På den anden side kan stoffet ivermectin, der indgives oralt eller lokalt, dræbe larven eller hjælpe den med at komme ud. Desuden kan brugen af insektafvisende midler forhindre myggene, der bærer fluelarver, i at deponere dem.

Afslutningsvis er der tale om en række foranstaltninger til at undgå infektion med fluelarver:

 • Luk vinduer og døre efter mørkets frembrud.
 • Sæt net for vinduerne.
 • Undgå at have mad, affald eller væsker liggende inde i huset.
 • Brug myggebalsam, især i de områder, der er mest ramt af denne type sygdom.

I tropiske områder bør man desuden stryge alt tøj, især hvis det har tørret udenfor, da stoffet kan tiltrække flueæggene.

Det kan interessere dig ...
Fem midler til at lindre allergier over for insektbid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem midler til at lindre allergier over for insektbid

Hvis du er allergisk er det vigtigt at tale med en læge. Men du kan også prøve de her midler til at lindre milde allergier over for insektbid. • Franquelo Morales, P., García Mateos, D., & Panadero Sánchez, A. (2009). Miasis cutánea. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(09)70108-2
 • Forero, E. (2011). Miasis en salud pública y salud pública veterinaria. Revista Sapuvet de Salud Pública.
 • Pastor, C., Briceño, G., & Schafer, F. (2013). Miasis cutánea forunculosa causada por Dermatobia hominis. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872013000800018

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.