Ablutofobi: Den irrationelle frygt for at bade

Ablutofobi eller frygt for at bade viser sig som en irrationel og vedvarende frygt, der kan medføre store funktionsnedsættelser.
Ablutofobi: Den irrationelle frygt for at bade
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 13 april, 2023

Mens det for nogle mennesker kan være meget afslappende at tage et bad, kan det for andre være ren tortur. Det er det, der er kendt som “ablutofobi” eller irrationel frygt for at bade. Det er en ualmindelig – men alvorlig – fobi, som kan påvirke den måde, en person lever sit daglige liv på.

Den forekommer hyppigst blandt kvinder og børn, selv om den også kan ramme mænd. Desuden indgår den i underkategorien af specifikke fobier, som er en angstlidelse. Hvordan manifesterer den sig? Hvad er dens behandling? I denne artikel svarer vi på disse spørgsmål.

Hvad er ablutofobi?

Ablutofobi er en type specifik fobi, hvor folk oplever en irrationel frygt for at bade, vaske eller rengøre sig selv. Som det fremgår af en artikel i The Lancet Psychiatry, indebærer denne type fobi både frygt og undgåelse.

I dette særlige tilfælde oplever de syge overdreven frygt, panik eller angst ved at skulle bade eller vaske sig. De finder det endda overvældende ved tanken om det. Til gengæld kan de opleve angst ved synet af sæbe, svampe, håndklæder eller alt, hvad der er forbundet med badetid.

Selv om undgåelse bliver en måde at reducere alvoren af angsten på, er det ikke den bedste løsning. Badning er en vigtig vane, ikke kun af hygiejniske og sociale årsager, men også af sundhedsmæssige årsager. Hvis man nægter at bade, kan det føre til udvikling af smitsomme sygdomme og hudlidelser.

Det skal bemærkes, at børn almindeligvis ikke bryder sig om at bade. Dette adskiller sig dog fra en fobi. For at blive klassificeret som ablutofobi præciserer den amerikanske psykiatriske forening, at symptomerne skal vare ved i mere end seks måneder.

Barn græder under bad

Tilknyttede symptomer

Ablutofobi deler sine symptomer med fobier i almindelighed, ud over at dens særlige kendetegn er afvisningen af badeværelset. Symptomerne, der er forbundet med frygt, involverer aktivering af det sympatiske nervesystem. De omfatter følgende:

  • Svedtendens.
  • Takykardi.
  • Accelereret vejrtrækning.
  • Forhøjet blodtryk.
  • Rysten.
  • Hovedpine.
  • Nogle mennesker kan endda få panikanfald.

Ud over ovenstående er det nødvendigt at nævne nogle særlige adfærdsmønstre hos personer med denne fobi. Det er almindeligt, at de bruger store mængder parfume og undgår at være tæt på andre. De kan også tygge tyggegummi overdrevent meget.

Hvad kan forårsage det?

Oprindelsen af fobier – og i dette særlige tilfælde af ablutofobi – kan være forskelligartet. Derfor er det vigtigt at arbejde sammen med patienten for at rekonstruere historien og symptomernes opståen.

Det kan f.eks. være relateret til et traume forårsaget af en ulykke, som man selv har været udsat for (den direkte negative oplevelse), som f.eks. en drukneoplevelse. Det kan også skyldes en oplevelse udefra, f.eks. at man har hørt eller været vidne til en tragisk episode, som f.eks. et fald i badekarret, en ulykke i vand osv.

Badós (2009) nævner også en tredje måde, som har at gøre med overførslen af truende information i forbindelse med det fobiske objekt. Denne er dog den mindst potente i udviklingen af fobien.

Det er vigtigt at huske på, at med kombinationen af to eller flere modus, der interagerer med hinanden, er det muligt at udvikle fobien.

Nogle undersøgelser tyder på, at genetiske komponenter også er involveret, da det er mere sandsynligt, at en specifik fobi falder sammen i en familie, hvor et eller flere medlemmer allerede oplever den.

Mulige komplikationer

I princippet er det praktisk at præcisere, at ikke alle fobier behandles, fordi de ikke alle påvirker menneskers liv på samme måde.

De, der lider af araknofobi (over for edderkopper), er helt sikkert mindre påvirket end de, der lider af agorafobi. Det er ikke, fordi deres ubehag er mindre vigtigt, men på grund af det område, der er berørt, og sandsynligheden for at være i kontakt med det, der udløser fobien.

I tilfælde af ablutofobi, hvor det, der direkte berøres, er den personlige hygiejne, opstår der komplikationer på alle livets områder. I første omgang på et socialt og interpersonelt plan, da kropsopfattelse og hygiejne påvirkes.

Senere på et sundhedsmæssigt plan, da manglende personlig renlighed fremmer spredningen af vira, bakterier og andre mikroorganismer, der forårsager sygdomme. Der er en øget risiko for blandt andet hudinfektioner, fordøjelsesproblemer, åndedrætsforstyrrelser og hårproblemer.

Behandlinger til rådighed for ablutofobi

Kvinde med ablutofobi modtager terapi

Bemærk, at ikke alle mennesker med ablutofobi er klar over, at de har denne fobi. Mange vælger måske at isolere sig selv eller udviser undgåelsesadfærd, før de søger hjælp. Det er dog en tilstand, som skal behandles med psykoterapi.

I dette tilfælde har kognitiv adfærdsterapi vist gode resultater. Eksperter anbefaler ofte teknikker som systematisk desensibilisering. Dette består af progressiv eksponering for den fobiske stimulus eller genstand.

I et miljø, der tillader en gradvis tilgang til kilden til fobien, kan patienten møde sin frygt med de nødvendige værktøjer til at håndtere den.

Da man kan lære en fobi, skal man også tage fat på kognitive fordomme om, hvad folk tror, der kan ske med dem. Dette er for at kunne komme videre til kognitiv omstrukturering. Med denne teknik er målet, at patienten skal identificere de tanker, der er uhensigtsmæssige, for at erstatte dem med andre, der er mere hensigtsmæssige.

Progressiv muskelafspænding er også en del af de første sessioner i en behandling.

Frygt er adaptiv, fobi er ikke

Afslutningsvis kan vi vende tilbage til udgangspunktet: Fobier indebærer en intens og overdreven frygt. Når man overvejer, hvornår en frygt ophører med at være en simpel frygt og bliver til en fobi, er det vigtigt at tage hensyn til, hvor maladaptiv den er, og hvor meget den begrænser os.

Frygt er en grundlæggende følelse, og som sådan er den adaptiv. Den gør det muligt for os at flygte fra de situationer, der gør os forstyrrede. Men når den kommer ud af kontrol, når vi ikke kan kontrollere den på trods af vores forsøg, og når vi erkender, at den er irrationel, taler vi om en fobi.

Ikke alle fobier har samme mulighed for at forstyrre os, men hvis de forstyrrer rutinerne – som det sker med ablutofobi – er det bedst at søge professionel hjælp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.