Æterisk evighedsblomst-olie: Mulige fordele og forholdsregler ved brug

Æterisk evighedsblomst-olie anvendes i naturmedicin som et hjælpemiddel til hudpleje. Hvad er dens vigtigste anvendelsesområder? Her er detaljerne!
Æterisk evighedsblomst-olie: Mulige fordele og forholdsregler ved brug
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 02 november, 2022

Æterisk evighedsblomst-olie er et produkt, der er fremstillet ved en destillationsproces af planten med det videnskabelige navn Helichrysum italicum. Denne art, der er hjemmehørende i Middelhavsområdet og Sydeuropa, anvendes ofte til medicinske formål på grund af dens antibakterielle, antiinflammatoriske og svampedræbende egenskaber.

Som det fremgår af en gennemgang i Journal of Ethnopharmacology, indeholder dens blomster og blade farmakologiske forbindelser, der kan anvendes som hjælpestoffer ved bl.a. allergier, hudlidelser, infektioner og betændelse.

Ligeledes anvendes dens æteriske olie til at fremme sårheling, mindske smerter, lindre forkølelsessymptomer og reducere visse fordøjelsesproblemer. Er du interesseret i at lære mere? Nedenstående deler vi dens vigtigste anvendelser, videnskabelige udtalelser og forholdsregler ved brug.

Mulige fordele ved æterisk evighedsblomst-olie

Æterisk evighedsblomst-olie har en lang historie som naturmedicin. På grund af dens høje koncentration af bioaktive forbindelser anvendes den ofte i traditionel medicin som terapeutisk middel ved forskellige lidelser og sygdomme. Alligevel bør det tages i betragtning, at det ikke er en behandling af første valg.

Indtil videre er beviserne for dens egenskaber begrænsede.

De fleste af de undersøgelser, der støtter dens anvendelse, er udført in vitro eller på dyr, hvilket fører til et behov for at få beviser på mennesker. Ikke desto mindre er det værd at nævne dens mest fremtrædende aktive stoffer:

 • Sesquiterpenlactoner.
 • Phthalater, pyranderivater og triterpener.
 • koffeinsyre og ursolsyre (i blomsterstande).
 • Beta-sitosterol (især i blomster).
 • Flavonoider (O,5 %) – især helicrisina A og B.
 • Æterisk olie (0,05-0,15 %) med nerol, alfa- og betapyren, eugenol, linanol og inositol (blomsterstande).

Selvfølgelig er det denne rigdom af aktive stoffer, der forklarer dens terapeutiske potentiale. Som det fremgår af Plants Magazine, er det muligt at drage fordel af dens egenskaber både udvendigt og indvendigt, da dens indtagelse normalt tolereres godt og ikke er forbundet med risici. Lad os tage et kig på dens anvendelsesmuligheder.

Hudens sundhed

De vigtigste anvendelser af æterisk evighedsblomst-olie har at gøre med hudens sundhed. For det første har det vist sig at bekæmpe irritation og hjælpe med at regenerere huden.

Gennem en undersøgelse, der blev delt i Journal of Ethnopharmacology , fastslog forskerne, at topisk brug af H. italicum-ekstrakt beskytter dermis mod faktorer som transepidermisk vandtab, pH-ubalance og erythemindeks.

En laboratorieundersøgelse viste, at denne æteriske olie virker antiinflammatorisk. Dette kunne forklare dens potentiale til at bekæmpe hudbetændelse og de dermed forbundne symptomer, såsom irritation og rødme. Der er behov for mere forskning for at bekræfte dette.

Sårheling

Traditionel medicin har brugt æterisk evighedsblomst-olie som en allieret til at fremme sårheling. Anekdotiske beviser tyder på, at dens antioxidanter og fedtstoffer hjælper med at reparere det berørte væv. Der er dog ingen kliniske beviser på mennesker, der kan bevise dette.

Forskning på rotter, der er rapporteret i Biomedicine & Pharmacotherapy, har dog givet lovende resultater. I den hjalp en salve, der indeholdt æterisk evighedsblomst-olie, med at øge tætheden af kollagenfibre og dermed fremme helingen.

En tidligere undersøgelse havde også lignende resultater. I artiklen, der blev delt i Pharmaceuticals, bidrog topiske formuleringer (gel og salve) med æterisk evighedsblomst-olie til at fremme heling hos diabetiske rotter.

Forskerne mener, at disse virkninger også kan forekomme i menneskers hud, men der er behov for specifikke undersøgelser for at bekræfte dette.

Creme påføres på et ar

Infektioner

De antimikrobielle, svampedræbende og antivirale egenskaber ved æterisk evighedsblomst-olie er blevet anvendt til forebyggelse og behandling af forskellige typer infektioner:

 • Forskning delt gennem International Journal of Antimicrobial Agents rapporterede, at ekstraktet af denne plante hjælper med at hæmme væksten af Staphylococcus aureus-bakterier, der er forbundet med luftvejs- og hudinfektioner.
 • I mellemtiden blev det gennem Natural Product Research fastslået, at æterisk evighedsblomst-olie stopper eller forsinker væksten af Candida spp. Denne svamp er forbundet med udviklingen af mundsår, hudlidelser og andre infektioner.
 • De flavonoider, der er i denne æteriske olie, har et antiviralt potentiale. De fremmer således lindring af influenza, forkølelse og herpes.

Fordøjelsesproblemer

I folkemedicin anvendes evighedsblomst til at bekæmpe forskellige fordøjelsesproblemer. Både te og æterisk olie hjælper til at stimulere mavesækken. Indtagelse af evighedsblomst er faktisk forbundet med lindring af mavesmerter, surhed, fordøjelsesbesvær, dyspepsi og forstoppelse.

I denne forbindelse har en undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, vist, at evighedsblomst-olie har et krampestillende potentiale. Specifikt hjælper den mod tarmkramper, mavesmerter og oppustethed.

Da disse resultater blev opnået i laboratoriestudier og studier på mus, er der behov for flere beviser.

Andre anvendelser

På grund af dens interessante egenskaber anvendes æterisk evighedsblomst-olie ofte til andre formål. Som med de ovenstående fordele er der behov for mere robuste og omfattende undersøgelser for at vurdere dens effektivitet.

 • På grund af dens antiinflammatoriske potentiale er denne ingrediens almindelig i salver eller naturmedicin til at lindre muskel- og ledsmerter.
 • Den kan bruges som et hjælpemiddel mod akne. Dens antimikrobielle egenskaber er forbundet med elimineringen af de bakterier, der forårsager denne tilstand. Desuden fremmer dets helbredende egenskaber genoprettelsen af den berørte hud. Der er behov for konkrete undersøgelser af denne fordel.
 • Selv om der ikke er nogen beviser, bruges æterisk evighedsblomst-olie i aromaterapi og massage til at bekæmpe søvnløshed. Denne fordel tilskrives dens afslappende virkning.

Hvordan anvendes æterisk evighedsblomst-olie?

Æterisk evighedsblomst-olie fås ofte i færdige formuleringer til lokal brug. F.eks. i salver, cremer eller lotioner.

Det er dog muligt at bruge den rene olie i kombination med en bæreolie, f.eks. kokos-, mandel- eller olivenolie. I dette tilfælde fortyndes 3 eller 5 dråber af olien for hver 30 ml bæreolie.

Produktet indtages også som en infusion. Du skal blot tilsætte 5 dråber af olien til en kop varmt vand. Lad det trække og drik det.

Nogle mennesker bruger det dog i aromaterapi ved hjælp af diffusorer. I så fald er det vigtigt at indånde dampene for at opnå dens egenskaber. Kæledyr og børn bør undgå direkte kontakt med produktet, da det kan være irriterende.

Kvinde dufter til æterisk evighedsblomst-olie

Forholdsregler ved brug af æterisk evighedsblomst-olie

For de fleste raske voksne er æterisk evighedsblomst-olie sikker. Det er dog tilrådeligt at lave en lappetest, før du anvender den som behandling.

Hvad betyder det? Det betyder, at man påfører en lille mængde på et hudområde. Hvis der efter et par timer ikke er nogen ugunstige reaktioner, kan det bruges uden problemer.

I en undersøgelse fra 2013 oplevede en kvinde symptomer på allergisk kontakteksem efter at have brugt en creme, der indeholdt ekstrakter af planten. Det vides dog ikke, om dette var årsagen til reaktionen, da andre deltagere i undersøgelsen ikke havde nogen virkninger.

Olien er dog kontraindiceret i følgende tilfælde:

Hvad skal man huske på om æterisk evighedsblomst-olie?

I dele af Europa og Middelhavsområdet bruges æterisk evighedsblomst-olie som et supplement til at forbedre hudens sundhed, bekæmpe infektioner og fremme heling. Nogle dyre- og laboratorieundersøgelser støtter dens virkninger. Forskere insisterer dog på behovet for at finde solide beviser hos mennesker.

Derfor er det en ingrediens, der bør anvendes sparsomt, helst i formulerede produkter. Det bør ikke være et førstevalg, og topisk eller udvordes brug anbefales især.

Det kan interessere dig ...
Fordele og anvendelse af æterisk soløjetræ-olie
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele og anvendelse af æterisk soløjetræ-olie

Æterisk soløjetræ-olie er kendt for sine helbredende og regenererende egenskaber. Udforsk de vigtigste anvendelsesmuligheder her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Antunes Viegas D, Palmeira-de-Oliveira A, Salgueiro L, Martinez-de-Oliveira J, Palmeira-de-Oliveira R. Helichrysum italicum: from traditional use to scientific data. J Ethnopharmacol. 2014;151(1):54-65. doi: 10.1016/j.jep.2013.11.005. Epub 2013 Nov 14. PMID: 24239849.
 • saz peiro, Pablo & Gálvez Galve, Juan & Ortiz Lucas, María. (2009). Monográfico de Helicrhysum italicum y sus variedades. Medicina Naturista. 3. 96-100.
 • Kramberger K, Kenig S, Jenko Pražnikar Z, Kočevar Glavač N, Barlič-Maganja D. A Review and Evaluation of the Data Supporting Internal Use of Helichrysum italicum. Plants (Basel). 2021 Aug 23;10(8):1738. doi: 10.3390/plants10081738. PMID: 34451781; PMCID: PMC8399527.
 • Maksimovic S, Stankovic M, Roganovic S, Nesic I, Zvezdanovic J, Tadic V, Zizovic I. Towards a modern approach to traditional use of Helichrysum italicum in dermatological conditions: In vivo testing supercritical extract on artificially irritated skin. J Ethnopharmacol. 2022 Oct 3;301:115779. doi: 10.1016/j.jep.2022.115779. Epub ahead of print. PMID: 36202166.
 • Djihane, Bouzid & Zerroug, Mohamed. (2016). Evaluation of in vitro anti-inflammatory activity of Helichrysum italicum (Roth) G. Don essential oil. 8. 41-44.
 • Andjić M, Draginić N, Kočović A, Jeremić J, Vučićević K, Jeremić N, Krstonošić V, Božin B, Kladar N, Čapo I, Andrijević L, Pecarski D, Bolevich S, Jakovljević V, Bradić J. Immortelle essential oil-based ointment improves wound healing in a diabetic rat model. Biomed Pharmacother. 2022 Jun;150:112941. doi: 10.1016/j.biopha.2022.112941. Epub 2022 Apr 13. PMID: 35429742.
 • Nostro A, Bisignano G, Angela Cannatelli M, Crisafi G, Paola Germanò M, Alonzo V. Effects of Helichrysum italicum extract on growth and enzymatic activity of Staphylococcus aureus. Int J Antimicrob Agents. 2001 Jun;17(6):517-20. doi: 10.1016/s0924-8579(01)00336-3. Erratum in: Int J Antimicrob Agents 2001 Sep;18(3):305. PMID: 11397624.
 • Oliva, A., Garzoli, S., Sabatino, M., Tadić, V., Costantini, S., Ragno, R., & Božović, M. (2019). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil. (Asteraceae) from Montenegro. In Natural Product Research (Vol. 34, Issue 3, pp. 445–448). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/14786419.2018.1538218
 • Viegas, Daniel & Palmeira-de-Oliveira, Ana & Salgueiro, Ligia & Martinez-de-Oliveira, Jose & Palmeira de Oliveira, Rita. (2013). Helichrysum italicum: From traditional use to scientific data. Journal of ethnopharmacology. 151. 10.1016/j.jep.2013.11.005.
 • Rigano, D., Formisano, C., Senatore, F., Piacente, S., Pagano, E., Capasso, R., Borrelli, F., & Izzo, A. A. (2013). Intestinal antispasmodic effects of Helichrysum italicum (Roth) Don ssp. italicum and chemical identification of the active ingredients. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 150, Issue 3, pp. 901–906). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2013.09.034
 • Kothavade PS, Nagmoti DM, Bulani VD, Juvekar AR. Arzanol, a potent mPGES-1 inhibitor: novel anti-inflammatory agent. ScientificWorldJournal. 2013 Oct 1;2013:986429. doi: 10.1155/2013/986429. PMID: 24198734; PMCID: PMC3807707.
 • Foti, C., Guida, S., Antelmi, A., Romita, P., & Corazza, M. (2013). Allergic contact dermatitis caused by Helichrysum italicum contained in an emollient cream. Contact Dermatitis, 69.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.