Afdækningstape: Hvad er det, og hvad er dets anvendelsesmuligheder?

Afdækningstape er uundværligt, når du maler enhver overflade. Det har imidlertid flere funktioner, der gør det til et af de mest succesfulde klæbemidler.
Afdækningstape: Hvad er det, og hvad er dets anvendelsesmuligheder?

Sidste ændring: 25 november, 2022

Afdækningstape, også kendt som malertape, er en genstand lavet af papir, der bruges til at afgrænse og dække områder. Generelt bruges det til at beskytte sarte overflader under maling, men det har flere anvendelsesmuligheder. Udforsk nogle af dem her!

Denne type tape er en af de mest almindeligt indkøbte og anvendte, fordi den har den store fordel, at den kan fjernes uden at efterlade pletter. Desuden klæber den fast på alle typer materialer og fjerner ikke malingen eller de beskyttende lag, som hver genstand har.

Typer af afdækningstape

Der findes flere typer afdækningstape, og du kan vælge den rigtige alt efter den situation, der opstår. Hver af disse versioner er nævnt nedenstående.

Rispapirtape

Denne tape er et klæbemiddel, der er meget tyndt, så det er ideelt til dekoration af vægge og lærreder. Derudover fungerer det til at beskytte kanterne på gulve eller vægge, som du ikke ønsker at få maling på. Dette værktøj er også kendetegnet ved at være modstandsdygtigt over for faktorer som f.eks. fugt og UV-stråler.

Par maler en væg grøn

Crepetape til udendørs brug

Crepetape er fremstillet af gummi. Derfor er de en af de mest fleksible typer afdækningstape og har en høj grad af modstandsdygtighed. De bruges ofte til udvendige døre eller vinduesrammer under maling.

De kan tåle vand og høje temperaturer. Desuden bevarer de deres klæbeevne i mange dage og kan let fjernes igen.

Buet afdækningstape

Denne type tape er uundværlig, når du vil dække områder, der er runde eller har en bøjning. På grund af dens formbarhed kan den også bruges til at forme figurer på alle overflader.

Tape med lav klæbeevne

Dette er den mest velegnede type afdækningstape til brug på sarte genstande, da den klæber uden problemer og kan fjernes uden at efterlade spor. Desuden kan den bruges på maling, der endnu ikke er helt tør.

Derfor foretrækkes den af malere, når de skal påføre et nyt lag og har brug for at beskytte det område, de allerede har arbejdet på.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Trin og tips til at male en udvendig metaldør

Anvendelse af afdækningstape

Afdækningstape er nødvendigt, når der udføres arbejde, der indebærer påføring af maling, men det er også nyttigt ved andre typer lejligheder. Følgende er de mange anvendelsesmuligheder, som dette selvklæbende materiale kan have.

1. Til at lave rammer til fotos

Når du har nogle fotos, som du gerne vil vise frem i et eller andet rum, kan du lave en ramme til dem med afdækningstape. På den måde kan du tilføje et håndlavet præg til dine vægge og undgå at bruge en masse penge på at købe en billedramme.

2. Skrive noter

Afdækningstape er et element, som du kan skrive på. Derfor fungerer det til at efterlade en besked til nogen og klæbe den på en synlig overflade.

Derudover kan det bruges til at lave et skema på en af rummets vægge for at minde om de opgaver, der er i vente.

3. Til at lave kunstneriske værker

Afdækningstape har også en tendens til at være meget nyttig i forbindelse med håndværk. Det gør det nemlig muligt for personen at afgrænse de områder af lærredet, som han/hun ønsker at male og tegne perfekte former på.

Det fungerer også til at lave geometriske figurer på lærreder og opnå mere originale malerier uden at ty til brugen af typer af vinyl. Selv kan processen udføres direkte på væggen, når det, man ønsker, er at udarbejde en abstrakt og ny dekoration.

4. Fjerne pletter på tøj

Vaskemaskinen forårsager nogle gange, at tøjet efterlades med pletterester, der er meget synlige. Problemet kan dog løses ved at tappe de berørte områder og forsigtigt fjerne tapen efter vask.

5. Til opmåling af et rum

Tapen kan bruges til at markere det nøjagtige rum, som et møbel optager, så man ikke mister de mål, der tidligere er beregnet med et målebånd. På samme måde kan du under en flytning bruge tapen til at tegne konturerne af hvert enkelt møbel i de nye områder og visualisere, hvordan rummet skal indrettes.

På den anden side kan tapen også bruges til at markere fordelingen af de billeder, du ønsker at hænge på en væg.

6. Markering af affaldsbeholdere

I mange tilfælde opdeler folk deres affaldsrester i beholdere, der er placeret side om side. Det er dog ofte let at blande dem sammen (eller at have forvirrede gæster). Med dette i tankerne er det vigtigt at bruge afdækningstape, der bærer navnet på hvert produkt og hjælper med at undgå forveksling.

7. Til at lave spil til børn

Børn vil altid gerne underholdes, og tape er et godt alternativ til at udtænke spil i hjemmet. En af mulighederne er at genskabe formen af en racerbane på gulvet og få barnet til at organisere sin samling af køretøjer.

En anden mulighed er at bruge tapen til at bygge en hinkebane. På den måde kan børnene have det sjovt, dyrke motion og øve sig i tal uden at forlade huset.

Afdækningstape

Tips til brug af afdækningstape

Inden tapen påføres, skal området rengøres, så snavs, støv eller rester ikke påvirker limen. Desuden er det vigtigt at sikre, at elementet sidder godt fast og ikke bevæger sig, før processen er afsluttet.

Afdækningstape bør aldrig klippes, før den påføres overfladen, da nogle områder kan blive ubeskyttede, hvis målingerne fejler. Desuden er det vigtigt at tage højde for de enkelte klæbemidlers varighedsperioder, så du altid kan arbejde sikkert.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Orientalsk chic: Den nye tendens inden for boligindretning

Planlægningsfasen er afgørende, når du bruger afdækningstape

Afdækningstape er et element, der er meget vellykket, fordi det gør det muligt at beskytte og forbedre overflader. En planlægningsfase er afgørende for at bestemme, hvor meget klæbemiddel der er behov for, købe de nødvendige mængder og for at kunne gennemføre alle projekter med de forventede resultater.

Desuden er planlægningsfasen et nyttigt tidspunkt til at evaluere alle de værktøjer, der er nødvendige. Blandt disse er der f.eks. en metalspatel, som er meget nyttig til at forstærke monteringen af tapen eller til at hjælpe med at fjerne den på en enklere måde.

Det kan interessere dig ...
7 almindelige fejl, når du maler fliser i hjemmet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 almindelige fejl, når du maler fliser i hjemmet

En uerfaren person kan male fliserne i hjemmet med succes. Her i artiklen giver vi tips til personer, der maler fliser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ferrer J. Preparación de superficies [Internet]. (S.L): Editex; 2014. [citado 22 de junio de 2021]

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.