Allergi over for æg: Hvad er det, og hvordan behandles det?

Æggeallergi er mere almindeligt hos børn. Hvordan man genkender det, og hvad man skal gøre ved det. Det beskriver vi i detaljer her.
Allergi over for æg: Hvad er det, og hvordan behandles det?
Diego Pereira

Skrevet og kontrolleret af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Allergi over for æg opstår, når immunsystemet fortolker æggeproteiner som skadelige stoffer. I sit forsøg på at forsvare kroppen mod disse “indtrængere” reagerer det derfor uforholdsmæssigt og skaber en inflammatorisk og allergisk reaktion.

Selvom det kan forekomme hos mennesker i alle aldre, er det børn, der rammes hårdest. Ifølge data rapporteret af American Academy of Allergy, Asthma & Immunology er dette den næsthyppigste fødevareallergi hos små børn efter komælk.

For at være mere præcis rammer det anslået 0,9% af alle børn og 1,3% af børn under 5 år. Hvordan genkender man det? Hvad er risikoen? Her er alle detaljerne.

Hvad er allergi over for æg, og hvorfor opstår det?

Æggeallergi opstår, når immunsystemet overreagerer på proteinerne i æggehviden eller æggeblommen og opfatter dem som skadelige for kroppen.

Det medieres af immunglobulin E (IgE), som er et antistof, der binder sig til antigener – i dette tilfælde æggeproteiner – og udløser responsen i immunsystemet. Når den berørte person indtager æg eller derivater heraf, frigiver hans eller hendes krop histamin og andre kemikalier, der fremkalder en inflammatorisk reaktion.

Symptomerne kan variere fra milde til alvorlige, og spænder fra et simpelt udslæt til anafylaksi (sjældne tilfælde). Heldigvis vokser 70% af de ramte børn normalt fra dette problem efter 16-årsalderen.

En undersøgelse i International Archives of Allergy and Immunology viser, at tidlig introduktion af æg i kosten kan reducere risikoen for, at børn udvikler denne allergi.

Symptomerne på allergi over for æg

Det kliniske billede af æggeallergi kan udvikle sig kort tid efter indtagelse af fødevaren eller inden for to timer. Det har ofte karakteristika, der ligner dem ved andre fødevareallergier. Det forårsager hud-, mave-tarm- og luftvejssymptomer som f.eks. følgende:

 • Diffus urticaria (nældefeber, der forårsager intens kløe).
 • Kløe i mund og tunge.
 • Angioødem (en hævelse, der opstår under huden).
 • Mavesmerter.
 • Diarré.
 • Opkastning.
 • Dehydrering.
 • Tilstoppet næse og øget slimdannelse.
 • Nysen.
 • Hoste.
 • Trykken for brystet eller åndenød.

Anafylaksi

Når den allergiske reaktion er alvorlig, kan den udløse en livstruende anafylaktisk reaktion. I så fald kræver den øjeblikkelig medicinsk indgriben, da behandling med adrenalin vil være nødvendig. Advarselssymptomer er som følger:

 • Alvorligt åndedrætsbesvær.
 • Smerter i maven.
 • Øget hjertefrekvens.
 • Svimmelhed, fald i blodtrykket og tab af bevidsthed.

Andre komplikationer

Bortset fra anafylaksi kan immunsystemets reaktion på æggeallergi føre til andre helbredskomplikationer. De hyppigste er følgende:

 • Allergi over for andre fødevarer, f.eks. mælk, jordnødder eller soja.
 • Allergi over for støvmider, pollen eller skæl fra kæledyr.
 • Atopisk dermatitis.
 • Astma.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på symptomerne på æggeallergi, uanset hvor milde de måtte være. Deres sværhedsgrad kan variere fra patient til patient. Selvom det i starten måske var mildt, kan det senere manifestere sig i en mere alvorlig form.

Når lægen vurderer, at der er en høj risiko for anafylaksi, kan han/hun indikere en akut adrenalininjektion. Denne har en autoinjektor, der gør det lettere at bruge den.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse denne artikel: Allergisk hoste: Hvordan man identificerer og behandler den

Æggeallergi hos børn

Æggeallergi betragtes som en børnesygdom, da den normalt manifesterer sig hos børn under 5 år . De første symptomer ses som regel, når æg introduceres i barnets skemad.

I de fleste tilfælde er allergiske børn sensibiliserede over for allergenerne i æggehviden, men ikke over for dem i blommen. Alligevel forsvinder denne tilstand normalt i 70% af tilfældene inden teenagealderen.

Den resterende procentdel oplever fortsat en vedvarende allergi i voksenalderen. Disse tilfælde fortjener særlig opmærksomhed, da risikoen for alvorlige reaktioner også stiger.

Æggeallergi hos voksne

Æggeallergi i voksenalderen er ekstremt sjælden. Det er ofte forbundet med en historie med andre typer fødevareallergi. Der er dog rapporteret om tilfælde af pludselig allergi uden nogen form for intolerance.

En artikel i Klinisk og molekylær allergi antyder, at stress, ændringer i mikrobiotaen, inflammatoriske tarmsygdomme og visse former for medicin kan være involveret i udviklingen af denne allergi i voksenalderen.

Den starter dog oftest i barndommen og varer ind i voksenalderen. Prognosen i disse tilfælde er ikke særlig god, da der er en høj risiko for alvorlige reaktioner.

En undersøgelse gennem International Journal of Molecular Sciences afslører, at allergi over for æggeblommeproteiner er hyppigere i voksenalderen.

Hvornår skal man søge læge?

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man efter at have spist æg eller produkter, der indeholder æg, oplever kliniske symptomer på allergi. Hvis det er muligt, bør man konsultere en specialist, så snart der opstår en reaktion. På den måde kan lægen observere symptomerne og lettere stille en diagnose.

Diagnose af allergi over for æg

For at stille en diagnose af æggeallergi begynder lægen med en detaljeret undersøgelse af patientens kliniske historie og en fysisk undersøgelse. Derefter foreslår han eller hun in vitro- eller in vivo-allergitests for at bekræfte tilstanden.

Ifølge oplysninger fra Pediatric Clinics of North America, omfatter disse tests følgende:

 • Måling af fødevarespecifikke IgE-antistoffer.
 • Priktest i huden.
 • Atopisk lappetest (APT).
 • En diagnostisk eliminationsdiæt.

Under gennemgangen af sygehistorien bør alle oplysninger om indtagelse af æg i kosten samt efterfølgende reaktioner beskrives detaljeret. På dette tidspunkt er det også nødvendigt at give data om en familiehistorie med æggeallergi eller andre fødevareallergier.

Behandling af allergi over for æg

Som med andre fødevareallergier er den første behandling for æggeallergi at undgå at indtage æg og æggeprodukter. Lægen foreslår også en handlingsplan mod allergien, hvis den skulle opstå. Dette omfatter følgende:

 • Antihistaminer. De fås i håndkøb og kan hjælpe med at dæmpe symptomerne i mildere tilfælde. De hjælper ikke, hvis der er tale om en anafylaktisk reaktion.
 • Nødindsprøjtninger med adrenalin. Som nævnt bruges denne indsprøjtning, hvis der er symptomer på anafylaksi. Den får musklerne i luftvejene til at slappe af og blodkarrene til at trække sig sammen.

Oral desensibiliseringsterapi

Da æg er en meget almindelig fødevare, der findes i mange fødevarer og endda medicin, er det svært at undgå dem fuldstændigt. Derfor har man udviklet en oral desensibiliseringsbehandling.

Den kaldes også oral immunterapi og består i at give meget lave doser af fødevaren og gradvist øge portionerne, så kroppen vænner sig til den. Det kan vare fra uger til måneder og virker i op til 70% af tilfældene.

En gennemgang rapporteret i Cochrane Library: Cochrane Reviews fastslår, at denne behandling har et stort potentiale til at øge tolerancen over for æg.

Det skal altid overvåges af lægen, da det er muligt, at der kan opstå allergisymptomer. Patient- og familieuddannelse er nøglen til at håndtere reaktioner og opnå succes med denne behandling.

Produkter, der almindeligvis indeholder æg

Det bør overvejes, at æg er til stede i mange kommercielle produkter. Derfor er det vigtigt at tjekke etiketterne som en del af strategierne for at undgå symptomerne på denne allergi. Det er ofte til stede i følgende fødevarer:

 • Bagværk.
 • Industrielle ultraforarbejdede produkter.
 • Mejeriprodukter.
 • Slik og søde sager.
 • Saucer og dressinger.
 • Kaffe med fløde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vandallergi: Symptomer og behandling

Kan folk med æggeallergi spise bagte æg?

Det korte svar på dette spørgsmål er: Måske. Hidtil er det blevet observeret, at patienter med æggeallergi har en tendens til at tolerere bagværk, der indeholder æg.

I en artikel i NIH Research Matters, foreslås det, at dette skyldes, at de høje temperaturer ved bagning hjælper med at nedbryde de æggeproteiner, der forårsager allergi.

Af denne grund overvejes denne tilberedningsmetode ofte i oral desensibiliseringsterapi. Med omhyggelig overvågning ser det ud til at være sikkert for børn at indtage bagte æggeprodukter. Alligevel bør der være lægetilsyn.

Allergi over for æg: En af de mest almindelige fødevareallergier

Man skal huske på, at æggeallergi er den næstmest almindelige fødevareallergi i barndommen. Det er afgørende at være opmærksom på symptomerne, så man kan gribe ind i tide og på en hensigtsmæssig måde. Man må aldrig ignorere, at det kan føre til livstruende anafylaktiske reaktioner.

Heldigvis er det i mere end 70% af tilfældene overstået efter ungdomsårene. I alle tilfælde er det tilrådeligt at undgå æg og deres derivater i kosten. Kun hvis lægen foreslår en desensibiliseringsterapi, er det muligt gradvist at indarbejde denne fødevare i din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.