Allopurinol mod gigt: Bivirkninger og indikationer

Du skal bemærke, at allopurinol ikke helbreder et gigtanfald. Folk bruger det hovedsageligt som en forebyggelsesmetode, mens de gennemgår behandling med andre medikamenter.
Allopurinol mod gigt: Bivirkninger og indikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Allopurinol er et medicin til behandling af gigt og til at kontrollere høje niveauer af urinsyre i kroppen. Det er ordineret i tilfælde, hvor gigt skyldes bivirkninger forårsaget af andre medikamenter. For eksempel dem, der bruges til behandling af kræft og nyresten.

Grunden til, at det virker, er, fordi det reducerer syntesen af ​​urinsyre, som er ansvarlig for at udløse de kliniske symptomer på gigt. På denne måde hører Allopurinol til familien af ​​lægemidler, der er kendt som xanthinoxidasehæmmere. Dette er et enzym, der er nødvendigt til syntesen af urinsyre. I denne artikel lærer du mere om denne proces.

Du skal dog huske på, at Allopurinol ikke kurerer gigtangreb. I stedet er det kun en metode til forebyggelse for patienter, der gennemgår behandling med andre lægemidler, såsom dem, vi nævnte ovenfor.

Hvad er gigt?

Gigt sætter sig ofte i tåen

Patienter med gigt, en velkendt sygdom, oplever normalt akut betændelse, især i deres storetå.

Gigt manifesterer sig normalt som akut ledbetændelse, normalt i stortåen. Med andre ord forårsager gigt en asymptomatisk betændelse i et led, da det svulmer og forårsager smerter i en kort periode.

Denne betændelse sker på grund af tilstedeværelsen af ​​monosodium uratkrystaller. Dette stof er et overskud af urinsyre i blodet. Forhøjede niveauer af denne syre har normalt at gøre med dårlige livsstilsvaner, såsom dårlig kost og alkoholindtag. Når disse niveauer normaliseres på en vedvarende måde, opløses krystallerne normalt uden problemer.

Hyperurikæmi er, når en person har høje urinsyreniveauer. Selv om denne tilstand er almindelig (den rammer 7% af mænd), er det kun et mindretal af mennesker, der udvikler de karakteristiske gigtkrystaller.

Når et gigtangreb er forbi, forbliver nogle monosodium uratkrystaller i deres led. Så selv om behandlingen er forbi, kan personen til enhver tid få endnu et gigtangreb.

Du kan være interesseret: Diagnose og behandling af slidgigt i ryggen

Allopurinol – bivirkninger

Bivirkninger er mere almindelige hos patienter med nedsat nyre- eller leverfunktion. Og årsagen til dette er, at Allopurinol metaboliserer i leveren og udskilles af nyrerne. På grund af disse ændringer, kan medikamentkoncentrationer i kroppen enten øges eller formindskes.

Deres virkning øges sammen med disse koncentrationer. Så det er lettere for en patient at opleve bivirkninger. Lad os se på de mest almindelige uønskede effekter, som denne medicin producerer.

Reaktioner på huden på grund af Allopurinol

Allopurinol kan give udslæt

En af de skadelige virkninger af allopurinol er kløe. Men andre reaktioner på huden kan også forekomme.

Disse er de mest almindelige og kan forekomme når som helst under behandling med Allopurinol:

 • Kløe
 • Hudafskalning
 • Overfladiske læsioner
 • Hududslæt

Hvis de første fire af disse opstår, skal du afbryde behandlingen med denne medicin. Du kan genstarte og gradvist øge dosis efter at være kommet dig. Men hvis du får udslæt, skal du afslutte det permanent.

Generaliserede overfølsomhedsreaktioner

Selvom det ikke sker ofte, kan der være nogle overfølsomhedsreaktioner, såsom:

 • Feber
 • Stevens-Johnson eller Lyell syndromer
 • Lymfadenopati
 • Vaskulitis (dette kan manifestere sig på forskellige måder, inklusive hepatitis, nefritis og epilepsi)

Hvis disse reaktioner opstår, skal du stoppe behandlingen med Allopurinol øjeblikkeligt og for evigt. I disse tilfælde vil din læge sandsynligvis ordinere kortikosteroider for at fjerne disse generelle overfølsomhedssymptomer.

Oplev: Slidgigt i knæet: Prøv disse tre øvelser

Gastrointestinale lidelser

Kvinde kaster op

Kvalme og opkast er de hyppigste manifestationer i fordøjelsessystemet efter indtagelse af denne medicin.

De mest almindelige reaktioner i fordøjelsessystemet er kvalme og opkast. For at undgå dette, skal du aldrig tage Allopurinol efter et måltid.

Granulomatøs hepatitis på grund af Allopurinol

Denne bivirkning forekommer sjældent uden det åbenlyse bevis for en mere generaliseret overfølsomhed. Når du afbryder behandlingen, ser det ud til, at bivirkningerne forsvinder.

Konklusion

Allopurinol er et meget effektivt lægemiddel til forebyggelse af gigtangreb, forårsaget af indtagelse af andre medikamenter. Dette skyldes, at det er medicin, der er receptpligtigt. Så du bør ikke selvmedicinere. Hovedsageligt, fordi misbrug af denne medicin kan føre til alvorlige sundhedsmæssige problemer.

Kontakt din læge eller apotek for spørgsmål, du måtte have, eller for information om bivirkninger.

Det kan interessere dig ...
Effektive naturlige midler til at behandle gigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Effektive naturlige midler til at behandle gigt

Gigt er en tilstand, der er frembragt ved akkumulering af mikroskopiske krystaller af urinsyre i leddene. Læs mere i dagens artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tilz, H., Becker, J. C., Legat, F., Schettini, A. P. M., Inzinger, M., & Massone, C. (2013). Allopurinol in the treatment of acquired reactive perforating collagenosis*. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962013000100012
 • Heilberg, I. P., & Schor, N. (2006). Renal stone disease: causes, evaluation and medical treatment. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302006000400027
 • Sánchez Pozo, A., & Faus, M. J. (2003). Hiperuricemia y gota. Pharmaceutical Care Espana.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.