Alt, hvad du behøver at vide om polymyositis

Polymyositis er en sjælden sygdom, der involverer betændelse i et område af kroppen. Få mere at vide om polymyositis.
Alt, hvad du behøver at vide om polymyositis
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Polymyositis er en sjælden sygdom, hvor der udvikles betændelse i et område af kroppen. Den forekommer hyppigere hos kvinder og personer mellem 30 og 50 år. Den udgør også en undertype inden for en gruppe af sygdomme, der kaldes myositis.

I denne artikel fortæller vi dig mere om polymyositis.

Symptomer på polymyositis

Kvinde i seng har nakkesmerter

Som regel er denne sygdom systemisk, dvs. den kan påvirke alle områder af kroppen. Normalt lider personen af en række forandringer eller tegn, der kan være relateret til denne sygdom. Disse optræder lidt efter lidt og forværres med udviklingen af polymyositis.

Blandt de symptomer, der forekommer hyppigst, kan vi således nævne følgende:

 • Træthed eller generel svaghed.
 • Feber, der kan variere i intensitet, men som regel ikke er høj.
 • Hudforandringer, der samles under navnet dermatomyositis, en sygdom, hvor der er hævelse og dannelse af udslæt på huden.
 • Ømhed i huden over de berørte områder.
 • Intense smerter eller ubehag i skeletmuskulaturen. Denne tilstand forværres efter en vis mængde intens fysisk aktivitet.
 • Morgenstivhed i de involverede led.

Et andet karakteristisk symptom er muskelsvaghed, som normalt påvirker skulder- og hoftemusklerne. Det kan medføre flere generelle problemer:

 • Svært ved at synke (dysfagi). Denne tilstand kan til gengæld føre til reduceret appetit. Derfor er det muligt, at tabe sig på kort tid (uden at forsøge).
 • Stemmeforandringer, der ændrer patientens normale tale.
 • Åndedrætsbesvær, der endda kan føre til åndedrætssvigt. Aspiration (indtrængen af mad, spyt osv.) i lungerne kan også forekomme. I dette tilfælde øges risikoen for lungebetændelse betydeligt.
 • Vanskeligheder med at udføre en række aktiviteter, der involverer muskler, som kan være ændret. F.eks. at løfte genstande over hovedet eller at rejse sig op, når patienten sidder ned.

Årsager

På nuværende tidspunkt er den specifikke årsag eller udløsende faktor for denne lidelse ikke blevet identificeret. Nyere undersøgelser har dog fundet lignende karakteristika som autoimmune sygdomme.

I disse sygdomme angriber kroppens celler fejlagtigt interne væv og nedbryder dem gradvist. På den anden side kan en infektion også være en årsag.

Diagnose

Lægeteamet kan foretage en række undersøgelser for at nå frem til en diagnose. På denne måde kan de identificere sygdommen og samtidig udelukke andre sygdomme med lignende symptomer. Blandt de mest almindelige procedurer er følgende:

 • Fysisk undersøgelse. Her kontrollerer specialisterne de symptomer, som patienten kan føle, deres kliniske historie og deres fortid (familiemedlemmer, der måske har lidt af den samme lidelse).
 • Muskelbiopsi. En lille mængde af den angrebne muskel fjernes og analyseres med laboratorieprøver.
 • Billeddannende undersøgelser, f.eks. ved hjælp af magnetisk resonansbilleddannelse (MR) af de ændrede muskler.
 • Brug af elektromyografi for at kontrollere både nervernes og musklernes tilstand i området.
 • Andre rutineprøver som f.eks. blod- og urinanalyse.

Se også: Hvad er lymfesystemets funktion?

Behandling af polymyositis

Udløbsdato på medicin

Der findes stadig ingen endelig kur mod denne sygdom, men der er udviklet flere behandlinger. Derfor vil det ultimative mål med behandlingen være at lindre de symptomer, som personen oplever, og at forbedre deres livskvalitet. Med hensyn til behandling inkluderer det anbefalinger som f.eks:

 • Brug af lægemidler eller medicin. F.eks. kortikosteroider og andre supplerende lægemidler. Brugen af disse skal kontrolleres af det medicinske team, da langvarig brug af dem kan forårsage en række meget skadelige bivirkninger.
 • Forskellige former for terapi. Vi henviser til fysioterapi, retningslinjer for at genvinde den daglige tale og indtagelse af en passende kost, efterhånden som sygdommen udvikler sig.

Polymyositis er en sygdom med gode terapeutiske fremtidsudsigter. Behandlingen af symptomerne forbedrer patientens livskvalitet betydeligt.

Der er i øjeblikket undersøgelser i gang for at udvikle en ætiologisk behandling af sygdommen og løse årsagen, men alle er stadig i fasen for kliniske forsøg og er endnu ikke markedsført.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.