Lær alt om bakteriæmi

Bakteriæmi er tilstedeværelsen af bakterier i blodet, enten som følge af en infektion eller dårlig rengøring af kirurgisk udstyr, blandt andre mulige årsager.
Lær alt om bakteriæmi

Sidste ændring: 27 september, 2021

Bakterier er vigtige mikroorganismer for planetens funktion og også for menneskekroppens funktion. Vi interagerer med dem på både positive og negative måder. Nedenstående vil vi tale om en af de mest dødelige interaktioner: Bakteriæmi.

Før vi ser nærmere på denne proces, er vi nødt til at forklare nogle af de terminologier, der omgiver bakterier. Disse små organismer er altid omkring dig i hver af de aktiviteter, du foretager dig, selv om du ikke er klar over det.

Alt om bakterier

Bakterier er encellede organismer, der er 0,004 til 0,1 mikron store. De er prokaryoter, hvilket betyder, at de mangler en cellekerne og indre membranorganer i modsætning til menneskelige celler.

De har en forskelligartet morfologi, afhængigt af familier og arter: Fra kugleformet (coccus), stavformet (bacillus) eller buet (vibrio, spirillum eller spirokæter).

Gramfarvning skelner mellem to typer af bakterier:

  • Gram-positive. Disse bakterier farves violet på grund af tilstedeværelsen af et tykt lag peptidoglycan i deres cellevægge. Disse bakterier findes mest i fordøjelseskanalen.
  • Gram-negative. I modsætning til de førstnævnte farves deres cellemembraner ikke violet. De giver i stedet en lyserød farvning.

Disse oplysninger vil være meget vigtige i de følgende afsnit. Lad os nu fokusere på artiklens emne.

Forsker undersøger bakterier

Hvad er bakteriæmi?

Denne dårlige prognose består i tilstedeværelsen af bakterier, der er i stand til at formere sig i blodet. En person, der ikke er bekendt med dette emne, vil måske ikke finde noget galt i denne situation, da der findes bakterier i vores mund og tarmkanal, for ikke at nævne det faktum, at de dækker hele vores krop.

Svaret ligger endnu en gang i immunsystemet. Antistoffer registrerer disse bakterier i blodbanen som fremmede og udløser et immunrespons for at drive dem ud.

Bakterierne rejser til gengæld gennem kredsløbssystemet, som var det en motorvej, og når frem til andre organer, hvor de formerer sig med svimlende hastighed.

Immunresponset, der sammen med skaderne, bakterierne forårsager, kan få kroppen hos den person, der lider af bakteriæmi, til at lukke ned og muligvis dø.

Denne artikel kan også interessere dig: 5 genstande i dit hjem, der samler bakterier

Hvilke typer bakteriæmi findes der?

Der findes to hovedtyper, som henviser til den klassifikation, vi hentydede til ovenstående:

  • Bakteriæmi på grund af gram-positive bakterier.
  • Bakteriæmi på grund af gram-negative bakterier.

På grund af gram-positive bakterier

Staphylococcus-, Streptococcus- og Enterococcus-arter er de gram-positive bakterier, der er ansvarlige for de fleste tilfælde af bakteriæmi.

Der skal lægges særlig vægt på Staphylococcus aureus-arter, da de er den mest almindelige årsag til denne tilstand i hele USA. Denne bakterie lever normalt i luftvejene og huden. Derfor kan et ukorrekt håndteret kirurgisk indgreb bringe patientens liv i fare.

Her er et eksempel. Ukorrekt desinficerede instrumenter, der anvendes til placering af venekateter, kan føre til fatale udfald. Hvis slangen berører patientens hud og bliver inficeret med Staphylococcus, giver indførelsen af det i blodbanen bakterierne et nyt miljø, hvorigennem de kan nå andre organer.

Bakterier i blod

På grund af gram-negative bakterier

Ifølge en undersøgelse foretaget af Oxford Academic er gram-negative bakterier ansvarlige for 24% af alle tilfælde af bakteriæmi forårsaget af sanitære processer og 45% af de tilfælde, der opstår uden for hospitaler. Generelt kommer disse bakterier ind i blodbanen som følge af en bakteriel infektion i luftvejene, urinvejene eller mave-tarmkanalen.

Denne type bakteriæmi rammer oftest personer på 65 år eller derover.

Vi må også nævne Escherichia coli-arten. Da den er en del af den naturlige tarmflora, forårsager den 75% af tilfældene af gramnegativ bakteriæmi hos patienter i risikogruppen på grund af urinvejsinfektioner.

For at få mere at vide bør du læse: Forbindelsen mellem ledsmerter og tarmbakterier

Er jeg i risiko for bakteriæmi?

Svaret er betryggende, da det i princippet er usandsynligt, at en rask person rammes af bakteriæmi. Desuden bliver sanitære processer og desinfektionsmetoder og -regler stadig mere sofistikerede.

Ikke desto mindre er der visse risikofaktorer, f.eks:

  • Leversvigt.
  • Behov for organtransplantation.
  • At være HIV-positiv.
  • Alder, som vi nævnte ovenstående.

Som vi har forklaret i tidligere afsnit, kan denne proces opstå på grund af dårligt desinficeret kirurgisk udstyr eller en ukontrolleret infektion. Den gode nyhed er, at bakteriæmi kan behandles med antibiotika, og prognosen er normalt positiv, hvis den diagnosticeres tidligt.

Hvis du har mistanke om, at du lider af en bakteriel infektion, skal du sørge for at gå til lægen. På denne måde vil disse mikroorganismer ikke formere sig eller komme ind i blodbanen.

Det kan interessere dig ...
Er der bakterier i hjernen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er der bakterier i hjernen?

Bakterier er almindelige i kropssystemer, såsom fordøjelsessystemet. Dette kan få dig til at spekulere på, om der er bakterier i hjernen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.