Alt om japansk skovgræs, og hvordan man passer på det

Du kan dekorere hele din have med en farverig forårsplæne ved at lære mere om japansk skovgræs og om, hvordan du passer det.
Alt om japansk skovgræs, og hvordan man passer på det

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 24 april, 2023

Kan du forestille dig kombinationen af den intense grønne kappe af en ensartet græsplæne med de lyserøde, gullige og hvide nuancer fra forskellige blomster? Det ligner en ideel have, men det er et meget enkelt landskab at opnå. Du skal bare finde ud af, hvad japansk skovgræs er, og hvordan du skal passe det.

Du har sikkert set denne type græs i forskellige private haver eller offentlige steder, da det er en type græs, der bliver mere og mere brugt. Det skyldes, at den er nem at plante, at den kræver en basal vedligeholdelse og frem for alt den mangfoldighed af farver, som den bringer til haven.

Udforsk, hvad japansk skovgræs er

Japansk skovgræs er ganske enkelt en kombination af græsfrø og forskellige blomster, der spirer i en blanding af farver. Når man planter frø af denne stil, bliver resultatet derfor en ensartet have, hvor der er masser af grønne farver.

Men det kombinerer lyserøde, gule og hvide nuancer, som tilføjer frø af forskellige blomster. Nogle af dem er valmuer og tusindfryd, men den indeholder mange flere. På denne måde giver japansk skovgræs en meget æstetisk karakter til det rum, hvor den er installeret, så den kan ses i forskellige private og offentlige haver.

Desuden er det en plæne, der er let at dyrke. Det er meget enkelt og funktionelt at få denne farverige have, da den vokser meget ensartet.

Ud over sin æstetik dækker japansk skovgræs overfladerne uden at efterlade tomme rum, samtidig med at den giver stor modstandsdygtighed over for alle typer klimaer. Det foretrækker dog varme eller tropiske temperaturer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er pyntesten til haven?

For at vide hvorfor japansk skovgræs spirer med en behagelig blanding af farver, ideel til en prydhave, er det nødvendigt at kende dets vigtigste egenskaber.

Sammensætning

Da det er en blanding af frø, kan mange blomster integrere det hele. Generelt placeres frø af valmuer, påskeliljer og tusindfryd, som tilføjer til græsplænenes grønne farve. Derfor er det almindeligt at se en græsplæne med gule, orange, grønne, røde og hvide nuancer.

Gule blomster på græsplæne

Højde

Denne farverige kombination af blomster og græs kan nå en højde på op til 50 centimeter. Den er dog normalt mellem 30 og 50 centimeter.

Såning og blomstring af japansk skovgræs

Selv om det er en græsart med stor modstandsdygtighed over for forskellige klimaer og årstider, sker dens vigtigste udvikling i tempererede miljøer. Blomstringen sker normalt mellem juli og oktober, så det anbefales at så mellem april og juni.

Blomstringen har en tendens til at ske ca. to måneder efter udplantningen.

Samtidig vokser græsset ensartet, dækker hele pladsen og efterlader få eller ingen tomme områder. Derfor anvendes japansk skovgræs ofte i prydhaver eller på sportspladser.

Område og anlægsmetode

Det er ikke nødvendigt at fjerne al eksisterende græstørv for at anlægge japansk skovgræs. Det er meget alsidigt græs, som kan plantes i kombination med andre græsarter. Desuden kan det installeres i alle områder af haven, idet man foretrækker områder, hvor det ikke klippes for meget, da det ville påvirke blomsterne.

Plantning af japansk skovgræs og hvordan det skal passes

På trods af den æstetik og det farverige landskab, det bringer til haven, er det meget enkelt at plante japansk skovgræs. Det er nok at have de grundlæggende redskaber og et sæt almindelige frø.

1. Anskaf frøene

Flere og flere mennesker anlægger denne type græsplæne, så den er bredt markedsført. Varianter af japansk skovgræs kan fås i mange planteskoler, havebutikker eller på internettet.

De kræver ikke nogen forplantningsproces, bortset fra sæt, der leveres med komprimerede kokostabletter. I så fald skal du fylde en beholder med vand og lægge dem i blød.

2. Rør i jorden

Det er ikke nødvendigt at gøre meget ud af jorden, men det bør røres lidt rundt, så det ikke er så kompakt. Det er nødvendigt at generere nogle små revner, der gør det muligt at indsætte frøene og senere spiring af dem.

3. Plant frøene

Placeringen skal ikke ske i stor dybde. Det er nok at indsætte frøene en halv til en hel centimeter og dække dem godt med jord. Lav forskellige huller og kom tre til fem frø i hvert hul.

4. Oprethold den ideelle fugtighed

For at fremme spiringen i dens første fase er det nødvendigt at opretholde jordens fugtighed på en nænsom måde ved hjælp af en sprayflaske. Undgå, at frøene flytter sig fra sted til sted, og frem for alt, at jorden bliver vandmættet.

5. Hold øje med temperaturen

Under spiringsprocessen bliver temperaturen noget mere følsom. Ideelt set bør den ligge omkring 25 grader celsius, og konstant direkte sollys bør undgås.

Det vigtigste er dog at undgå frostperioder og pludselige temperaturændringer. Frøene bør beskyttes mod koldt vejr, især i de første to uger efter plantningen.

Eksempel på japansk skovgræs

Sådan vedligeholdes japansk skovgræs

Ligesom plantningen er enkel, er den daglige pleje det også. Når først det japanske skovgræs er vokset, har det en stor modstandsdygtighed over for forskellige vejrforhold og kræver ikke meget tid at vedligeholde.

  • Beskæring. Pllænen bør ikke klippes ofte, da dens blomster kan blive påvirket.
  • Vanding. Vand den sporadisk, medmindre der er en tør sæson. I så fald skal du øge hyppigheden.
  • Temperatur og tørke. Japansk skovgræs tåler næsten alle temperaturer meget godt, bortset fra frost. Det tåler også tørke, så længe vandingshyppigheden øges.
  • Vinter. Det er normalt, at de mest farverige blomster forsvinder eller bliver gule i vintermånederne. Når foråret kommer, genoptager de deres pragt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En vejledning i pleje af vintergrøn for at fylde din have med blomster i foråret

Japansk skovgræs og en smuk græsplæne

At dække husets yderside med japansk skovgræs giver en farverig, forårsagtig stemning. Med blot nogle få trin i plantningen og meget enkel pleje er det muligt at vælge en munter og funktionel løsning, der får hele din græsplæne til at se smuk ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arango, Anthony, Ascencios, David, Meza, Karem, & Pino, Edwin. (2021). Efecto de la frecuencia de riego en la calidad del césped americano utilizando sistema de riego por goteo subterráneo controlado vía internet. Idesia (Arica), 39(3), 21-31. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292021000300021
  • Galli, M., Carponi, M. S., Reinoso, P. D., Laurencena, M. I., Butus, M., & Scorciapino, C.  (2007). Césped deportivo: comportamiento del cultivar AZ-1 de Pennisetum clandestinum  Hochst. ex Chiov. (kikuyo). Paraná, Entre Ríos, Argentina. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, XXXIX(2),81-90.[fecha de Consulta 29 de Enero de 2023]. ISSN: 0370-4661. Recuperado de:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382837654010
  • Jáuregui Vera, M. Á. (2017). Factores de riego en tres especies de césped en las áreas verdes de la UNALM. Universidad Nacional Agraria La Molina. Universidad Nacional Agraria La Molina. Retrieved from http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/20.500.12996/3365
  • Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines [en línea]. Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/459

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.