Alt om mollusker eller vandvorter

Mollusker er en godartet virusinfektion i huden. Den er ikke farlig, og den kan gå væk af sig selv. Få mere at vide i denne artikel.
Alt om mollusker eller vandvorter

Sidste ændring: 13 oktober, 2021

Mollusker er meget almindelige hos børn i alderen 2 til 5 år. For voksne betragtes det normalt som en seksuelt overført sygdom.

Du kan dog få det fra flere forskellige ting, da du kan få det ved direkte kontakt med læsionen. Man kan også få det fra en genstand, der har været i kontakt med læsionen, f.eks. håndklæder, tøj, legetøj osv.

Inkubationstiden er 2 til 7 uger efter viruseksponering. Det er mere almindeligt hos børn, seksuelt aktive voksne og personer med ændringer i den cellulære immunitet.

Det er mest almindeligt om sommeren, da det er en af de årstider, hvor huden er mest udsat. Du kan dog få det hele året rundt.

Ved du egentlig, hvad mollusker er? Vi forklarer det her.

Hvad er mollusker, og hvordan viser det sig?

Mollusker er en godartet virusinfektion i huden. Den er ikke farlig og kan gå væk af sig selv. Den er forårsaget af en poxvirus.

Efter inkubationstiden opstår der læsioner som papler eller knuder på 1 til 2 millimeter i diameter på huden. De kan forekomme overalt på kroppen undtagen på håndfladerne og fodsålerne.

De er oftest placeret i følgende områder:

 • Ansigt.
 • Hals.
 • Krop.
 • Arme og hænder.

Denne tilstand forårsager normalt hævede læsioner med et perlelignende udseende og en central fordybning. Selv om disse læsioner ikke forårsager nogen symptomer, kan de undertiden være komplicerede. De kan blive irriterede, eksemagtige, inficerede eller sprede sig til mere følsomme områder som kønsorganer og øjenlåg.

Du er måske interesseret i: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Diagnosticering af mollusker

Diagnose af mollusker

Denne sygdom diagnosticeres hovedsageligt ved, at lægen visuelt undersøger læsionerne ved besøget. Faktisk bliver de ofte opdaget tilfældigt ved lægeundersøgelser.

Ved hjælp af en dermoskopi kan lægerne bedre visualisere de karakteristiske blærer og åbninger. Nogle gange vil lægerne skrabe, tage celleprøver eller biopsi af et segment for at bekræfte diagnosen med en histopatologisk undersøgelse.

Fremtidsudsigter

Varigheden af læsionerne varierer mellem en uge og halvandet år. I løbet af denne periode kan nogle læsioner forsvinde af sig selv, og der kan opstå nye læsioner. Desuden påvirker mollusker-virussen kun kroppens overflade og spreder sig aldrig uden for denne.

I de fleste tilfælde heler de uden at efterlade nogen form for ar eller mærker. I nogle tilfælde er der dog meget betændelse eller en sekundær infektion.

Behandlingsmuligheder

Hvis læsionerne ikke generer dig, behøver du ikke behandling. De forsvinder af sig selv i løbet af et par måneder eller år. Du bør dog holde dem tildækket for at forhindre, at tilstanden spreder sig.

Om nødvendigt afhænger den behandling, der skal vælges, af patientens alder og læsionernes omfang. Derudover afhænger det af, om der er andre hudlidelser.

De mest almindelige behandlinger er:

 • Skrabning eller curettage efter påføring af bedøvende creme: Dette er en kirurgisk procedure, der består af at fjerne molluskerne.
 • Kryoterapi eller afkøling ødelægger læsionerne ved at fryse dem med flydende nitrogen og efterfølgende nekrose. Det er en hurtig og effektiv metode.
 • Farmakologisk behandling eller immunterapi: Det er receptpligtig medicin, der ændrer kroppens immunforsvar og virker mod den virus, der forårsagede infektionen. Du anvender disse cremer i uger eller måneder.
 • Fotodynamisk behandling: En lysfølsom creme og en rød lyskilde påføres.
 • Laserbehandling: Dette kan være smertefuldt og efterlader ofte ar.
Mollusker på mave

Anbefalinger til forebyggelse af smitte

Nogle anbefalinger til at undgå spredning af mollusker er:

 • Undgå direkte kontakt med hudlæsioner.
 • Del ikke håndklæder eller personlige genstande med berørte personer.
 • Vær forsigtig under samleje: Undgå direkte kontakt, indtil læsionerne er helt forsvundet.
 • Vask dine hænder ofte.
 • Plej huden ved hjælp af hygiejneprodukter, der ikke er irriterende.
 • Brug fugtgivende cremer.
 • Bær tøj, der dækker de berørte områder, eller en forbinding eller gaze.
 • Vælg at tage et brusebad i stedet for karbad.
 • Undgå at kradse i den berørte hud. Dette kan sprede læsionerne til andre dele af kroppen.
 • Undgå at barbere dig med et barberblad, da det også kan sprede læsionerne.

Konklusion

Selv om læsionerne ikke er farlige for dit helbred, kan de forårsage alvorlige følelsesmæssige og psykologiske problemer. Glem heller ikke, at de er smitsomme.

Derfor er det vigtigt at handle hurtigt og med den rette behandling uden at sætte dit helbred på spil. Hvis du opdager en abnormitet på din hud, skal du kontakte en hudlæge med det samme.

Det kan interessere dig ...
Fodvorter hos børn: Sådan fjernes de
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fodvorter hos børn: Sådan fjernes de

Fodvorter hos børn er almindelige. Heldigvis forsvinder de fleste spontant uden behandling. Find ud af mere om det her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barba, R. R. (2011). Molusco Contagioso Revisión y opciones de tratamiento. Archivos Médicos de Actualización en Tracto Genital Inferior3(5), 32-35.
 • Badri, T., & Gandhi, G. R. (2019). Molluscum Contagiosum.
 • Hanson, D., & Diven, D. G. (2003). Molluscum contagiosum. Dermatology online journal9(2), 2-2.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.