Alt om Ramsay Hunts syndrom

Ramsay Hunts syndrom er en af de førende årsager til paralyse i ansigtsnerven (ansigtslammelse). Det kan også forårsage andre symptomer såsom høretab eller svimmelhed. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.  
Alt om Ramsay Hunts syndrom
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Ramsay Hunts syndrom forårsages af den samme virus, der forårsager skoldkopper. Det forårsager symptomer og tegn, der opstår, fordi denne virus er i stand til at påvirke visse nerver – særligt ansigtsnerven.

Ansigtsnerven består af motoriske og sensoriske fibre. Den stimulerer forskellige dele af ansigtet. Derfor gør den det muligt for dig at lave forskellige handlinger såsom at spise og tale. Ramsay Hunts syndrom kan forårsage ansigtslammelse og høretab på samme side som det påvirkede øre.

I denne artikel vil vi fortælle dig alt, du har brug for at vide om det.

Hvad er Ramsay Hunts syndrom?

Ramsay Hunts syndrom er en af de tilstande, som varicella-zoster virus (VZV) kan forårsage. Denne virus tilhører herpesvirus-familien.

Ifølge en artikel, der blev publiceret i Annals of Internal Medicineforårsager Ramsay Hunts syndrom lammelse af ansigtsnerven. Ydermere forårsager det som regel smertefulde helvedesildsudslæt på det ydre øre eller endda inde i munden.

Det er den anden mest almindelige årsag til perifer lammelse af ansigtsnerven. Det er faktisk skyld i 7% af alle tilfælde. Det er, fordi varicella-zoster virussen er meget almindelig blandt den almene befolkning.

Et andet studie, der blev publiceret i tidsskriftet SEMERGEN Family Medicin, erklærer, at det manifesterer sig på mange forskellige måder. Det er derfor, læger som regel klassificerer det i fire stadier baseret på dets alvor. Den fulde form, eller nærmere den første, som eksperter beskrev, forårsager følgende:

Årsager til Ramsay Hunts syndrom

Varicella-zoster virus er skyld i Ramsay Hunts syndrom. Det manifesterer sig hos folk, der allerede har skoldkopper. Det er, fordi denne virus ligger i dvale eller latent i kroppen. Specifikt har denne virus en tendens til at indkvartere sig i nervevæv.

Når virussen bliver genaktiveret, forårsager den symptomer. Som en artikel i New York State’s Department of Health udtaler, overføres den som regel fra person til person ved direkte kontakt med blister, spyt eller slim fra en inficeret person.

Den kan dog også blive overført gennem luften gennem små dråber, der bliver udskilt ved hoste eller nys. Folk kan faktisk også få den fra kontaminerede ting. For at en person kan udvikle Ramsay Hunts syndrom, er vedkommende nødt til at blive inficeret med denne virus.

Skoldkopper er den nødvendige forudsætning for, at dette syndrom kan opstå senere, nogle gange endda år senere.

Risikofaktorer

Alle, der har haft skoldkopper, kan lide af Ramsay Hunts syndrom. Det er en essentiel tilstand. Det er vigtigt at forstå, at dette syndrom ikke er smitsomt.

Som med helvedesild er det virussen i sig selv, der kan sprede sig, når det opstår. Hvis en person, der ikke har haft skoldkopper, kommer i kontakt med en person, der har Ramsay Hunts syndrom, så vil vedkommende udvikle det typiske kliniske billede på den eksantematøse virale sygdom.

Vi bør bemærke, at der er vacciner mod denne virus. Derfor kan en vaccineret person ikke få den.

Alder er endnu en afgørende faktor. Børn udvikler sjældent Ramsay Hunts syndrom. Det opstår som regel hos folk over 60 år. Det er også mere almindeligt hos dem, der har et svækket immunforsvar.

Symptomer på Ramsay Hunts syndrom

Som vi har forklaret i det første afsnit, kan Ramsay Hunts syndrom manifestere sig på forskellige måder. Som specialister fra Mayo Clinic forklarer, er de to primære symptomer på denne lidelse ansigtslammelse og udslæt. Det opstår som regel omkring eller inde i øret. Det forårsager også væskefyldte blærer.

I nogle tilfælde opstår udslættet ikke eller gør det først efter lammelsen. Det forårsager også ørepine, konstant ringen for ørerne eller endda høretab.

Ansigtslammelse gør det svært for patienten at lukke sit øje på den påvirkede side. Munden og øjnene kan tørre ud. Det er, fordi ansigtsnerven også kan stimulere kirtlerne, der er ansvarlige for at udskille tårer og spyt.

Smagssansen kan også ændres. Patienten mister evnen til at smage mad med den forreste del af tungen.

Du synes måske om denne artikel: Symptomer og behandling af herpes zoster hos børn

Komplikationer

Ramsay Hunts syndrom kan forårsage langvarige komplikationer. En af de mest alvorlige er postherpetisk neuralgi. Det er kroniske smerter i det område, hvor udslættet er opstået. 

Det opstår, fordi virussen ødelægger nervefibrene. Ligeledes kan sensitiviteten i ansigtet og hørelsen blive permanent forringet. Det er dog mindre almindeligt.

På grund af den manglende evne til at lukke øjet er det også muligt, at det kan blive skadet. Partikler eller stoffer kan komme ind i øjet, skade hornhinden og påvirke synet. 

Diagnose på Ramsay Hunts syndrom

En læge diagnosticerer denne lidelse efter at have vurderet patientens symptomer og medicinske historie. Da det er den anden mest almindelige årsag til ansigtslammelse, bør læger altid tage det i betragtning.

Et studie, der blev publiceret i Clinical Journal of Family Medicinforklarer, at en række tests kan hjælpe med at diagnosticere lidelsen. Den første er serologi. Dette opdager, om blodet har antistoffer mod varicella-zoster virus.

En anden test, der er brugbar, er polymerase kædereaktion (PCR). Hvis dianosen er usikker, vil en læge i nogle tilfælde kræve billeddannelser for at udelukke andre tilstande. Den mest brugte er magnetiske resonansbilleder.

Scanningsbilleder af hjerne

Tilgængelige behandlinger

Behandlingen af Ramsay Hunt syndrom søger at reducere risikoen for mulige komplikationer og ubehag. Af den grund er den mest brugte medicin smertestillende. Det lindrer patientens smerter. Ydermere kan lægen ordinere medicin mod angst, hvis patienten lider af svimmelhed.

Antivirale midler kan også forebygge, at virussen formerer sig yderligere. De mest brugbare mod varicella-zoster virus er acyclovir og valacyclovir. Patienten kan også tage kortikosteroider for at øge effekten.

Denne artikel har muligvis din interesse: Herpes simplex virus og dets karaktertræk

Ramsay Hunt syndrom opstår kun hos dem, der er inficeret med varicella-zoster virus (VZV)

Det, du skal huske på, er, at dette syndrom kun rammer folk, der er blevet inficeret med varicella-zoster virus (VZV). Det opstår som regel år efter infektionen og særligt hos ældre.

Det er karakteriseret af nervelammelse i ansigtet og vesikulært udbrud.

Tal med din læge, hvis du har nogen af disse symptomer. Rettidig behandling kan reducere risikoen for langvarige komplikationer såsom kroniske smerter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.