De 10 bedste bæreolier til dine æteriske olier

Bæreolier gør det muligt at anvende æteriske olier på en sikker måde. Hvad er de bedste muligheder? Her er detaljerne.
De 10 bedste bæreolier til dine æteriske olier
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 12 februar, 2023

Når det drejer sig om at udnytte de æteriske oliers egenskaber, er en af indikationerne at fortynde dem i bæreolier. Det er olieholdige produkter af vegetabilsk oprindelse, hvis sammensætning fugter huden og forhindrer uønskede reaktioner som irritation, kløe eller tørhed.

Som det fremgår af en artikel i International Journal of Women’s Dermatology, har kemikalier og vegetabilske produkter i æteriske olier en tendens til at generere irritative reaktioner på huden, der viser sig ved hudlæsioner eller forbrændinger.

Derfor er det vigtigt at kombinere dem med andre oliesorter, der er kompatible med huden, hvilket i øvrigt letter deres optagelse og giver ekstra fordele ved brugen. Hvad er de bedste muligheder? Her er alle detaljerne.

Hvad er bæreolier?

Bæreolier er også kendt som “basisolier”. De er udvundet af frø, planter eller frugter, der normalt er rige på fedtsyrer, antioxidanter, vitaminer og mineraler. De kaldes “bæreolier”, fordi de ofte bruges samtidig med æteriske olier for at muliggøre deres topiske anvendelse.

Deres sammensætning beskytter hudbarrieren og neutraliserer de negative virkninger, som æteriske olier kan forårsage, når de anvendes alene. Formlen for sidstnævnte er ret potent og har en tendens til at skabe irritation eller kemiske forbrændinger, når de er i direkte kontakt med huden.

Der er en lang række muligheder, som kan vælges i henhold til den enkelte persons behov og karakteristika for huden. De har normalt ikke stærke dufte, men respekterer de terapeutiske egenskaber af æteriske olier og giver ekstra næring.

Læs mere: Kan man bruge aromaterapi til at lindre menstruationssmerter?

De 10 bedste bæreolier til at blande dine æteriske olier med

Formålet med bæreolier rækker ud over at mindske de æteriske oliers irriterende karakter. Sammenfaldende med forskning i International Journal of Molecular Sciences er de i stigende grad anerkendt for deres virkninger i forhold til at genoprette hudens homøostase og forebygge sygdomme.

De udøver især antiinflammatoriske, sårhelende, antimikrobielle, fugtgivende og beskyttende egenskaber. Dette tilskrives i høj grad deres sammensætning, som bl.a. omfatter triglycerider, tocopheroler, steroler, stanoler, fosfolipider, voks og fenolforbindelser. Så hvilke er de mest anbefalede?

1. Kokosolie

En af de mest populære bæreolier er kokosolie. Den er kendetegnet ved sin lave molekylvægt, hvilket gør det nemt at trænge ind i huden. Dens rigelige indhold af mættede fedtstoffer og antioxidanter gør den til et produkt med mange fordele for hudens sundhed.

Ifølge en rapport delt i Journal of Traditional and Complementary Medicine forbedrer denne olie hudens barrierefunktion, ud over at fungere som en fugtighedscreme og antiinflammatorisk middel. I sig selv er dens anvendelse forbundet med følgende virkninger:

 • Forebyggelse af arvævsdannelse.
 • Lindring af tørhed og irritation.
 • Forebyggelse af svampe- og bakterieinfektioner.
 • Lindring af symptomer på eksem og forkølelsessår.

Det er vigtigt at præcisere, at denne olie betragtes som komedogen. Derfor anbefales den ikke til fedtet hud og hud med forstørrede porer.

2. Mandelolie

Med en mild formel for huden og en behagelig aroma er mandelolie placeret som en af de mest anvendte bæreolier. Den udmærker sig ved sit betydelige bidrag af fler- og enkeltumættede fedtsyrer med oliesyre som den vigtigste forbindelse. Desuden indeholder den tocopheroler og fytosteroler.

På grund af dens fugtgivende, antiinflammatoriske og helbredende egenskaber har den en lang terapeutisk og kosmetisk historie. En artikel i Complementary Therapies in Clinical Practice bemærker, at den har blødgørende og skleroserende egenskaber, der bruges til at forbedre hudfarven.

Den er ideel til at blande æteriske olier som tea tree, lavendel, citron eller rosmarin. Anvendelse af den hjælper med at reducere symptomerne på psoriasis, forbrændinger, eksem og akne.

Mandelolie er eksempel på bæreolier

3. Jojobaolie

Jojobaolie er rig på fedtsyrer, E-vitamin og B-vitamin og er kendt for sine blødgørende og antioxidant egenskaber, som er ideelle til at berolige huden og beskytte den mod forskellige eksterne faktorer, der forringer den.

Det er en vigtig kilde til voksester og langkædet alkohol, der har positive virkninger på hudens sundhed. En gennemgang af undersøgelser viser, at den er antiinflammatorisk, antioxidant og helbredende. Det kan forebygge hudinfektioner og for tidlig ældning.

Det bruges også til at fugte dermis, fremme porereensning, forebygge forbrændinger og styrke håret. Det kan bruges i kombination med æteriske olier af bl.a. rosmarin, lavendel, ingefær, mynte, oregano og kanel.

4. Olivenolie

I naturkosmetik er olivenolie værdsat for sine fugtgivende, genopbyggende og antiinflammatoriske egenskaber. Både indtagelse og topisk anvendelse er forbundet med fordele for hudens sundhed, såsom lindring af tørhed, helingsprocessen og forebyggelse af ældning.

I mellemtiden er beviserne for oliens virkninger på huden kontroversielle. Mens nogle undersøgelser tyder på, at den kan påvirke hudbarrieren, fremhæver andre dens fordele og påpeger, at den ikke forårsager bivirkninger.

Generelt anbefales det at undgå den på følsom hud, med forstørrede porer eller aknepræget hud. Det bør heller ikke anvendes på babyers hud.

5. Hybenolie

Ligesom andre bæreolier er hybenolie kendetegnet ved et rigt indhold af fedtsyrer, E-vitamin og C-vitamin. En undersøgelse, der er rapporteret i International Journal of Molecular Sciences, fremhæver dens potentiale som et hjælpemiddel mod hudlidelser.

Mere præcist bruges den til at reducere tilstedeværelsen af hudpletter, tørhed og symptomer på eksem. Desuden kan det i kombination med æteriske olier som tea tree, eukalyptus eller pebermynte hjælpe med at forebygge og behandle hudinfektioner.

6. Avocadoolie

I en gennemgang i tidsskriftet Molecules står der, at avocadoolie er en betydelig kilde til enkeltumættede fedtsyrer, E-vitamin, fytosteroler, alkaner og polyfenoler. På grund af dette tilskrives den antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber, der er til gavn for hudens sundhed.

I kosmetik anvendes den alene eller kombineret med æteriske olier for at reducere tørhed, irritation og inflammation. Faktisk er den forbundet med at stimulere kollagenproduktionen, hvilket bidrager til reparation af hudens sår.

Avocadoolie

7. Hørfrøolie

Selv om hørfrøolie ikke er den mest populære, er den et godt valg til at blande i æteriske olier. Den er kendt for sit rigelige indhold af omega-3 og alfa-linolsyre (ALA), der giver antiinflammatoriske, antioxidant og regenererende virkninger.

Dens vigtigste fordele for hudens sundhed opnås ved at inddrage den i kosten. Der er dokumentation for, at det mindsker følsomhed og forbedrer hudens barrierefunktion. Desuden er det, når det anvendes topisk, forbundet med hudens pH-balance, heling og mindskelse af urenheder.

8. Arganolie: En af de bedste bæreolier

Den interessante kemiske sammensætning af arganolie gør den til en af de bedste bæreolier. Den indeholder betydelige mængder linolsyre, omega-6 og vitamin A og E, blandt andre antioxidanter, der beskytter hudens og hårets sundhed.

Gennem et randomiseret kontrolleret forsøg – rapporteret i Clinical Interventions in Aging – fastslog forskerne, at daglig indtagelse og topisk anvendelse af arganolie forbedrer hudens elasticitet og har en anti-age effekt.

Du vil måske også gerne læse denne artikel: Sandeltræsolie: Fordele, anvendelser og bivirkninger

9. Vindruekerneolie

Med et rigt indhold af forbindelser som tocopherol, linolensyre, resveratrol, quercetin, carotenoider og fytosteroler er vindruekerneolie en favorit til hudpleje. Dens anvendelse er relateret til forebyggelse af for tidlig aldring, cellefornyelse og kollagenproduktion.

Det anbefales at kombinere den med ylang-ylang, sandeltræ eller æterisk granatæbleolie, da disse øger dens anti-age effekt.

10. Neemolie

En gennemgang, der blev delt gennem Recent Advances in Anti-Infective Drug Discovery, viste, at neem har antimikrobielle, antiinflammatoriske, antioxidant og antiseptiske egenskaber.

Den tilskrives således et potentiale mod flere hudproblemer, såsom tørhed, dermatitis, infektioner og for tidlig aldring. Faktisk virker den som et naturligt insektmiddel, som forhindrer myggestik.

Den fungerer som en bæreolie for enhver æterisk olie. Det anbefales dog at kombinere den med eukalyptus- eller pebermynteolie for at forstærke dens insektafvisende virkning.

Neemolie er eksempel på bæreolier

Sådan bruges bæreolier

For at bruge disse olier som bærestoffer skal man blot kombinere 3 til 5 dråber af den æteriske olie (det foretrukne valg) for hver 15 milliliter af den valgte olie (kokos, oliven, mandler osv.). Når det er blandet, kan det masseres ind.

Under alle omstændigheder skal det bemærkes, at alle hudtyper reagerer forskelligt på anvendelsen af disse produkter. Derfor er det tilrådeligt at lave en lappetest, før man bruger dem.

Det er nok at gnide en lille mængde på et område af huden. Hvis der ikke opstår nogen negativ reaktion efter et par timer, kan det anvendes uden problemer. I tilfælde af fedtet eller følsom hud er det tilrådeligt at konsultere en hudlæge for at finde den mest passende løsning.

Afslutningsvis er det vigtigt at vælge kvalitetsprodukter. Sørg for at vælge den rene eller ekstra jomfru udgave af disse olier. Der findes blandinger af vegetabilske olier på markedet, som ikke har de samme egenskaber og kan være skadelige. Tjek altid etiketterne!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahmad Z. The uses and properties of almond oil. Complement Ther Clin Pract. 2010 Feb;16(1):10-2. doi: 10.1016/j.ctcp.2009.06.015. Epub 2009 Jul 15. PMID: 20129403.
 • Alnemer F, Aljohani R, Alajlan A, Aljohani M, Alozaib I, Masuadi E, Omair A, Al Jasser MI. The use of olive oil for skin health in a Saudi population: A cross-sectional study. Dermatol Reports. 2021 Dec 17;14(1):9364. doi: 10.4081/dr.2022.9364. PMID: 35399371; PMCID: PMC8991441.
 • Badiu, D., Luque, R., & Rajendram, R. (2010). Effect of Olive Oil on the Skin. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention (pp. 1125–1132). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-374420-3.00123-6
 • Danby, S. G., AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2012). Effect of Olive and Sunflower Seed Oil on the Adult Skin Barrier: Implications for Neonatal Skin Care. In Pediatric Dermatology (Vol. 30, Issue 1, pp. 42–50). Wiley. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
 • Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2172. doi: 10.3390/molecules24112172. PMID: 31185591; PMCID: PMC6600360.
 • Garavaglia J, Markoski MM, Oliveira A, Marcadenti A. Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutr Metab Insights. 2016 Aug 16;9:59-64. doi: 10.4137/NMI.S32910. PMID: 27559299; PMCID: PMC4988453.
 • Lin TK, Zhong L, Santiago JL. Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils. Int J Mol Sci. 2017 Dec 27;19(1):70. doi: 10.3390/ijms19010070. PMID: 29280987; PMCID: PMC5796020.
 • Neukam K, De Spirt S, Stahl W, Bejot M, Maurette JM, Tronnier H, Heinrich U. Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacol Physiol. 2011;24(2):67-74. doi: 10.1159/000321442. Epub 2010 Nov 18. PMID: 21088453.
 • Orchard A, van Vuuren SF. Carrier oils in dermatology. Arch Dermatol Res. 2019 Nov;311(9):653-672. doi: 10.1007/s00403-019-01951-8. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31321504.
 • Ouzir M, Bernoussi SE, Tabyaoui M, Taghzouti K. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):3344-3387. doi: 10.1111/1541-4337.12752. Epub 2021 May 30. PMID: 34056853.
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Ghassemi MR, Kazerouni A, Rafeie E, Jamshydian N. Jojoba in dermatology: a succinct review. G Ital Dermatol Venereol. 2013 Dec;148(6):687-91. PMID: 24442052.
 • Singh V, Roy M, Garg N, Kumar A, Arora S, Malik DS. An Insight into the Dermatological Applications of Neem: A Review on Traditional and Modern Aspect. Recent Adv Antiinfect Drug Discov. 2021;16(2):94-121. doi: 10.2174/2772434416666210604105251. PMID: 34961431.
 • Sindle A, Martin K. Art of Prevention: Essential Oils – Natural Products Not Necessarily Safe. Int J Womens Dermatol. 2020 Nov 12;7(3):304-308. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.10.013. PMID: 34222588; PMCID: PMC8243157.
 • Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, Dilip N, Raghuraman M, Pavan KB, Rafiq M, Paramesh R. In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil. J Tradit Complement Med. 2018 Jan 17;9(1):5-14. doi: 10.1016/j.jtcme.2017.06.012. PMID: 30671361; PMCID: PMC6335493.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.