Behandling af akut halsbetændelse

Symptomer som ondt i halsen og feber kan være tegn på akut halsbetændelse. Hvordan kan vi behandle denne almindelige tilstand?
Behandling af akut halsbetændelse
Maricela Jiménez López

Skrevet og kontrolleret af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Til behandling af akut halsbetændelse er den mest populære løsning normalt at bruge penicillin. I de fleste tilfælde udrydder denne medicin bakterierne fuldstændigt, uden at der er behov for andre lægemidler. Der kan dog være undtagelser, som kræver andre foranstaltninger.

Hvad er akut halsbetændelse?

Halsbetændelse er en akut febril proces med betændelse i tonsillerne. Tilstanden danner sig i mandlerne og andre lymfoide formationer i svælget. Blandt de vigtigste bakterier, der forårsager akut halsbetændelse, er betahæmolytiske streptokokker gruppe A (EbhGA).

Den påvirker direkte den orale bakterieflora og påvirker indirekte andre områder af kroppen. Alle er modtagelige for den. Den er dog meget almindelig hos børn over 3 år og ældre voksne.

Denne lidelse viser sig pludseligt efter en inkubationstid på 2-4 dage. Smerterne kan nå øreområdet og forårsage ubehag i nakken. På grund af dette ubehag bliver det et problem at bevæge nakken.

Endnu en anbefalet artikel til dig: Sådan lindrer du hævede mandler på en naturlig måde

Hvad er symptomerne?

Kvinde i seng har feber

Generelt er et tilfælde af akut halsbetændelse ledsaget af disse symptomer:

 • Feber.
 • Manglende appetit.
 • Generel utilpashed.
 • Ondt i halsen.
 • En løbende næse.
 • Hævede mandler.
 • Sløvhed – forårsaget af midlertidigt og fuldstændigt tab af følsomhed og bevægelse på grund af en fysiologisk årsag, der endnu ikke er identificeret.

Hvordan diagnosticeres akut halsbetændelse?

For at afgøre, om der er EBhGA-bakterier i kroppen, er det nødvendigt med en dyrkning af slimhindesekret. Dette udføres på grundlag af patientens alder og symptomer. Familiehistorik er også vigtig for at bekræfte infektion.

Testen, som er 99 % effektiv, kan identificere EbhGA’s cellevægkulhydrat fra tonsillerne og den bageste svælgvæg. Der kan også udføres en serologisk test for at bestemme tilstedeværelsen af antistoffer og især af dette patogene agens.

Ifølge Dr. María Estela García Díaz fra det mexicanske sundhedssekretariat er det bedst at skelne mellem ægte  infektion og den rødme af svælget, der forekommer ved forkølelse, som påvirker de øvre luftveje. Det skyldes, at behandlingen er forskellig.

Hun tilføjer, at de årsager, der kan betinge akut halsbetændelse, er de pludselige temperaturændringer i slutningen af efteråret og begyndelsen af vinteren.

Er der nogen medicinsk behandling af akut halsbetændelse?

Antibiotika

Antibiotikabehandlingen af halsbetændelse består af penicillin og amoxicillin. I nogle tilfælde gives penicillin G benzathin ad dyb intramuskulær vej i en enkelt dosis. Ud over at være smertefuldt anbefales dette alternativ ikke, medmindre der er opkastninger til stede, eller hvis oral behandling ikke virker.

Ifølge Dr. Hijano Banderas begrundelse bør orale cefalosporiner og makrolider heller ikke anvendes som førstevalg af antibiotika, undtagen cefadroxil, i tilfælde af en historie med forsinket allergi over for beta-lactamer.

Mundskyllemidler

Mundskyllemidler er vandige opløsninger, der virker på slimhinderne i mund- og halsområdet. Helbredelsesprocessen består i at skylle munden. Munden skal holdes åben uden at sluge væske.

Deres mest almindelige bestanddele er vand, ethanol, fugtighedsbevarende stoffer og smagsstoffer. De har normalt følgende egenskaber:

 • Antiseptika: Visse mundskyllemidler har til funktion at forebygge infektioner, da de fjerner de bakterier, der findes i vævene.
 • Lokalbedøvende midler: Disse reducerer smerter og følsomhed i tungen og halsen. Nogle eksempler er lidocain, benzocain og tetrakain.
 • Slimløsende midler: De hyppigste er kamfer, klorofyl, gomenol, mentol, terpineol, fyrreessens og eukalyptus.

Symptomatisk behandling

Syg kvinde under tæppe i sofa

I sidste ende kan man til behandling af akut halsbetændelse træffe foranstaltninger, der har til formål at lindre symptomerne:

 • Selvmedicinering anbefales ikke.
 • Luft dagligt hele hjemmet ud i mindst 20 minutter.
 • Træf hygiejniske foranstaltninger: Brug engangstørklæder, hold dig for mund og næse, når du hoster eller nyser, og vask dine hænder efter at have hostet på dem for at undgå smitte, og også hvis du skal håndtere mad.
 • Spis kun bløde fødevarer, og øg væskeindtaget: Undgå citrusjuice, fordi de er meget sure og irriterer de betændte slimhinder. Fjern også alkohol og tobak fra kosten, og spis ikke krydret mad.

Hvad er prognosen for akut halsbetændelse?

I de fleste tilfælde forbedres symptomerne på halsbetændelse inden for to til tre dage efter, at behandlingen er startet. Den medfører sjældent komplikationer.

Prognosen er ganske opmuntrende, da det næsten altid er muligt at helbrede infektionen, hvis man gennemfører behandlingen. Nogle patienter har dog brug for mere end et forløb for at opnå fuldstændig bedring.

Som det sidste er det værd at nævne, at hvis smerterne fortsætter, bør du søge lægehjælp. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt med smertestillende, febernedsættende og antiinflammatoriske lægemidler som f.eks. acetylsalicylsyre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • El-Hakim, H. (2017). Tonsillectomy or adenotonsillectomy versus non-surgical treatment for chronic/recurrent acute tonsillitis. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/pxw004
 • Kraft, K. (2011). Tonsillitis. MMW-Fortschritte Der Medizin. https://doi.org/10.1007/BF03368657
 • Windfuhr, J. P., Toepfner, N., Steffen, G., Waldfahrer, F., & Berner, R. (2016). Clinical practice guideline: tonsillitis I. Diagnostics and nonsurgical management. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology. https://doi.org/10.1007/s00405-015-3872-6

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.