Beriberi: Symptomer på tiaminmangel i kroppen

Beriberi er en sygdom, der kan påvirke mange dele af kroppen og forårsage alvorlige komplikationer. Heldigvis kan man forebygge sygdommen ved at foretage enkle kostændringer.
Beriberi: Symptomer på tiaminmangel i kroppen
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Kroppen har brug for vitaminer for at fungere korrekt, og mangel på disse forbindelser i kroppen kan udløse mange forskellige tilstande. Beriberi er en tilstand, der opstår som følge af mangel på B1-vitamin, som kan være dødelig, hvis den ikke behandles i tide.

Vitamin B1 eller tiamin er en forbindelse, der tilhører B-kompleksets vitaminer. Dette stof spiller en grundlæggende rolle både ved indvinding af energi fra kulhydrater og ved muskelsammentrækning.

Beriberi kan påvirke hjerte-kar- og nervesystemet. Børn i underudviklede lande er meget udsatte for denne tilstand.

Symptomer på beriberi

De vigtigste symptomer på mangel på B1-vitamin afhænger af, hvordan sygdommen udvikler sig. Generelt set er der tre typer beriberi, og hver type beriberi påvirker forskellige organer og aldersgrupper.

1. Våd beriberi

Denne manifestationsform påvirker hjertekarsystemet. Faktisk viser undersøgelser, at våd beriberi er i stand til at forårsage kongestiv hjertesvigt.

Det vigtigste symptom, som personer med våd beriberi lider af, er ødemer i underbenene. Ødemet er normalt blødt, trykkende, ikke-smertefuldt og uden rødme.

Desuden kan det i de mest alvorlige tilfælde påvirke hele kroppen. Andre almindelige kliniske manifestationer af denne præsentationsform omfatter følgende:

Læge studerer ben med ødem

2. Tør beriberi

Symptomerne ved tør beriberi er relateret til nervesystemet. Denne form for præsentation kan forårsage en degeneration af nerverne, og folk kan udvikle muskelatrofi og tab af reflekser.

Andre hyppigt rapporterede kliniske manifestationer er følgende:

 • Tab af følelse i de berørte lemmer.
 • Generaliserede smerter.
 • Nedsat styrke i musklerne.
 • Lammelse af benene.
 • Forvirring.
 • Opkastning.

3. Infantil beriberi

Infantil beriberi har en tendens til at ramme børn, der er mellem 2 og 6 måneder gamle. Patologien forekommer på grund af utilstrækkelig tiaminindtagelse via modermælken.

Spædbørn udvikler dyspnø og cyanose i den akutte fase. Desuden kan de udvikle hjertesvigt.

Derudover har spædbørn ofte afoni i den kroniske fase. Når dette sker, forsøger barnet at græde, men udsender ingen lyd.

Årsager til sygdommen

Hovedårsagen til denne patologi er en utilstrækkelig tilførsel af tiamin gennem kosten eller systemiske ændringer, der forhindrer dets optagelse. Beriberi er en meget sjælden patologi i de udviklede lande, da de fleste kommercielt tilgængelige fødevarer er beriget med vitamin B1.

Flere undersøgelser viser, at den befolkning, der er mest udsat, er kroniske alkoholikere. Alkohol kan ændre mave-tarmsystemets funktion og forhindre en korrekt optagelse af tiamin i fødevarerne. Der findes også en genetisk tilstand, som forhindrer optagelsen af tiamin, hvilket forårsager genetisk beriberi.

Andre grupper med høj risiko for at udvikle beriberi er bl.a. følgende:

 • Personer, hvis primære fødevare er ris og korn.
 • Ældre mennesker.
 • Patienter med HIV/AIDS, diabetes eller hyperthyreose.
 • Personer, der har gennemgået en fedmeoperation.
 • Gravide kvinder med voldsom diarré og opkastninger.

Mulige konsekvenser

Komplikationer eller konsekvenser af beriberi opstår, når de første symptomer ikke behandles i tide, og der opstår skader på de berørte organer. Wernicke-Korsakoff-syndromet er den alvorligste komplikation i centralnervesystemet.

Undersøgelser viser, at det pågældende syndrom omfatter to forskellige patologier: Wernicke-encefalopati og Korsakoffs syndrom. Wernickes encefalopati beskadiger visse regioner i hjernen – mere specifikt thalamus og hypothalamusog kan forårsage følgende symptomer:

 • Hukommelsestab.
 • Forvirring.
 • Synsproblemer.
 • Et tab af muskelkoordination.

Korsakoffs encefalopati beskadiger derimod permanent det område af hjernen, der er relateret til hukommelsen. I denne henseende er det vigtigste symptom retrograd eller anterograd amnesi.

Du er måske interesseret i følgende artikel: Naturlige fødevarer der bekæmper hukommelsestab

Behandling af beriberi

Formålet med beriberi-behandling er at øge koncentrationen af tiamin i kroppen. I den forbindelse vil lægerne ordinere indgivelse af vitaminet eksogent gennem tabletter eller injektioner.

Folk bør få taget blodprøver med jævne mellemrum under hele behandlingen for at overvåge tiaminniveauet. Dosis B1-vitamin bør nedtrappes, efterhånden som blodniveauet nærmer sig det normale niveau.

Eventuelle komplikationer ved B1-vitaminmangel bør behandles symptomatisk. Heldigvis er skader på hjertet og de perifere nerver normalt reversible.

Fødevarer med tiamin for at undgå beriberi

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge udbrud af beriberi på er at øge indtaget af fødevarer, der er rige på tiamin. Det anbefalede daglige indtag af vitamin B1 for mænd er 1,2 milligram, mens det for kvinder er 1,1 milligram.

Folk bør øge deres indtag af følgende produkter:

Derudover bør mødre sikre sig, at modermælkserstatning til deres spædbørn indeholder et tilstrækkeligt indhold af tiamin. Dette kan gøres ved at tjekke etiketten nøje og læse alle produktets bestanddele.

Beriberi: En sjælden og dødelig sygdom

Forekomsten af beriberi på verdensplan er lav, fordi de fleste kommercielt tilgængelige fødevarer er beriget med tiamin. Nogle mennesker, f.eks. kroniske alkoholikere, er dog mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Symptomerne på beriberi påvirker både hjertet og nervesystemet, og der kan opstå uoprettelige skader, hvis de ikke behandles hurtigt. I den forstand er det vigtigt at søge specialiseret lægehjælp så hurtigt som muligt, hvis du har indikative symptomer.

Det kan interessere dig ...
B-vitamin kompleks: Karaktertræk, fordele og funktioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
B-vitamin kompleks: Karaktertræk, fordele og funktioner

Før i tiden mente specialister, at det kun var en vitamin, men i dag ved vi, at B-vitamin kompleks består af otte forskellige substanser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • DiNicolantonio JJ, Liu J, O’Keefe JH. Thiamine and Cardiovascular Disease: A Literature Review. Prog Cardiovasc Dis. 2018 May-Jun;61(1):27-32.
 • Lei Y, Zheng MH, Huang W, Zhang J et al. Wet beriberi with multiple organ failure remarkably reversed by thiamine administration: A case report and literature review. Medicine (Baltimore). 2018 Mar;97(9):e0010.
 • Wiley KD, Gupta M. Vitamin B1 Thiamine Deficiency. 2021 Jun 21. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Whitfield KC, Bourassa MW, Adamolekun B, Bergeron G et al. Thiamine deficiency disorders: diagnosis, prevalence, and a roadmap for global control programs. Ann N Y Acad Sci. 2018 Oct;1430(1):3-43.
 • Akhouri S, Kuhn J, Newton EJ. Wernicke-Korsakoff Syndrome. 2021 Jul 18. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Wilson RB. Pathophysiology, prevention, and treatment of beriberi after gastric surgery. Nutr Rev. 2020 Dec 1;78(12):1015-1029.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.