Biotinrige fødevarer fremmer skønhed

Biotinrige fødevarer er essentielle for dit hår, din hud og dine negle, da det gør dem sundere og mere strålende. Læs med her for at finde ud af, hvad det er for nogle fødevarer, så du kan tilføje biotin i din kost. 
Biotinrige fødevarer fremmer skønhed

Sidste ændring: 25 august, 2022

Vi leder konstant efter nye skønhedsallierede, og i dag vil vi gerne fortælle dig om biotinrige fødevarer. Biotin er et vitamin, der tilhører gruppe B. Det er fremragende for dit hår, din hud og dine negle. Læs med her for at finde ud af mere om de typer af fødevarer, der har et højt indhold af det.

Lidt om biotin

Biotin er ligesom ethvert andet vitamin. Derfor er det essentielt for din krop. Hvis du bemærker, at dit hår falder af eller går i stykker, og dine negle er skrøbelige, kan det være på grund af mangel på biotin. Ligeledes kan det også hjælpe med at regulere din fordøjelse og hjertekarsystemet, hvis du øger dit indtag.

Biotin er vandopløseligt, hvilket betyder, at din krop nemt kan absorbere det. Det er godt, fordi du kan se resultater på kort tid.

Lær om dets egenskaber, vigtighed og de fødevarer, der indeholder det, i denne artikel.

Biotinrige fødevarer og deres egenskaber

Dette vitamin er en del af adskillige processer i kroppen, så det er vigtigt at forebygge mangler. Du ved det måske ikke, men biotinrige fødevarer stimulerer produktionen af hæmoglobin, der bærer røde blodceller i blodet og dermed ilt. Det er derfor, læger anbefaler, at du inkluderer det i din kost, hvis du har et lavt niveau af hæmoglobin.

Dette vitamin fremmer også transformationen af glukose til energi, fordi det regulerer blodsukkeret. Biotin er derfor godt mod hjertekarsygdomme. Det gør det også nemmere at fordøje og metabolisere kulhydrater og fedtstoffer.

Biotinrige fødevarer og skønhed

Vi søger ofte efter kilden til ungdom uden at indse, at naturen har alt, vi har brug for, til at opretholde og forbedre vores fremtoning.

Hvis sundt hår, hud og negle er dit mål, bør du indtage mellem 15 mg og 100 mg biotin dagligt, om det er fra mad eller som tilskud. Det er, fordi det er fremragende til at styrke håret og neglene, og det tilfører et strejf af smidighed til vores hud. Det hjælper desuden med at forebygge psoriasis og dermatitis, fordi det regenererer og styrker disse væv.

Biotin og hår

Kvinde med brunt hår
Biotinrige fødevarer hjælper med at opretholde sundt hår og hud.

Efter du begynder at spise flere biotinrige fødevarer regelmæssigt, vil du bemærke, at dit hår bliver stærkere og vokser hurtigere. Det vil også se mere strålende ud og have mere fylde.

Ligeledes er biotin en fremragende behandling mod hårtab, fordi det fremmer væksten af stærke strå og hjælper dig med at slippe af med skælDet er faktisk meget almindeligt, at hårprodukter indeholder dette vitamin. 

Biotin og hud

Uheldigvis kan du ikke påføre dette vitamin i form af creme. Din hud vil dog blive blødere og mere glat, hvis du spiser fødevarer, der indeholder det.

Det er en fremragende allieret for din hud, fordi det hjælper med at bekæmpe seboroisk dermatitis og enhver anden lidelse, der kan få den til at se alt andet end frisk og strålende ud. Det styrker desuden også cellerne i din hud og negle og fremmer sund vækst. 

Biotinrige fødevarer

Tro det eller ej. Der er mange biotinrige fødevarer derude. Inkludér enhver af disse i din kost så meget som muligt i deres mest naturlige form.

Kød og fisk

Kalvelever indeholder mest biotin, når det kommer til kød. Det bidrager også med zink og jern. Begge mineraler er essentielle for din krop. Du skal dog have i tankerne, at det ikke er tilrådeligt at spise en overdreven mængde af kød. Spis derfor kun lever en gang om ugen.

I henhold til fisk skal du gå efter laks. Det er, fordi det også indeholder andre B-vitaminer såsom B3, B6 og B12. Det er også rigt på omega-3-fedtsyrer, så det forbedrer dit hjertekarsystem.

Æg

Fletkurv med æg
Æg skiller sig ud blandt de biotinrige fødevarer på grund af de B-vitaminer, de indeholder. 

Æggeblommer er en kilde til en stor mængde biotin. De indeholder også vitamin D og fibre, der hjælper med at forebygge synsproblemer og problemer med musklerne.

Nødder

Dette er nogle af de bedste allierede, din krop kan have, når det kommer til dens sundhed. Foruden at indeholde biotin i en ration på 28 mikrogram per 100 gram, indeholder de også fedtsyrer, proteiner og kostfibre. Derfor er de gode til at opretholde en passende hjertesundhed.

Du er måske interesseret i: Fordelene ved nødder i vores kost

Biotinrige bælgfrugter

Tro det eller ej. Blot 100 gram ærter kan bidrage med 40 mikrogram biotin, når de er friske, og 70 mikrogram, når de er tørre. Linser er en anden fremragende mulighed. Det er, fordi du får 40 mikrogram biotin for hver 100 gram, du spiser. Bælgfrugter er også fremragende for din fordøjelse. 

Solsikkefrø

Solsikkefrø i en skål
Solsikkefrø er rige på biotin og også en god kilde til andre vitaminer og mineraler.

De fleste folk spiser som regel disse som en appetitvækker eller snack. Det er passende, fordi de er rige på magnesium og antioxidanter. Blot 100 gram af disse frø vil bidrage med 55 mikrogram biotin.

Bananer

Disse er blandt de få frugter, der er rige på biotin. En mellem banan, der vejer omkring 100 gram, kan forsyne med 118 mikrogram biotin. De er også rige på kostfibre, magnesium, kalium, jern, calcium, fosfor og vitamin A, C og B6.

Kornprodukter er biotinrige fødevarer

Biotinrige fødevarer til morgenmad
Spis røde bær og kornprodukter regelmæssigt, da de er en god kilde til biotin. 

Mange af de kornprodukter, du kender, indeholder store mængder af biotin. 100 gram af eksempelvis klid vil bidrage med omkring 66 mikrogram af dette vitamin. Den samme mængde havregryn bidrager med 24 mikrogram, og byg bidrager med 31 mikrogram.

Afslutningsvis er der andre biotinrige fødevarer, du kan overveje at inkludere, såsom avocado, grøntsager med grønne blade, røde bær, tomater, champignon, løg og gulerødder

Som du kan se, er der mange biotinrige fødevarer derude, så der er ingen undskyldninger for ikke at omfavne en ny kost, der kan fremme din skønhed og hjælpe dig med at komme i topform. Konsultér en ernæringsekspert, så vedkommende kan fortælle dig de bedste måder at integrere dette vitamin på i din kost.

Det kan interessere dig ...
B-vitamin kompleks: Karaktertræk, fordele og funktioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
B-vitamin kompleks: Karaktertræk, fordele og funktioner

Før i tiden mente specialister, at det kun var en vitamin, men i dag ved vi, at B-vitamin kompleks består af otte forskellige substanser.  • Lazo de la Vega Monroy ML., Larrieta E., Tixi Verdugo W., Ramírez Mondragón R., et al., Effects of dietary biotin supplementatioin on glucagón production, secretion and action. Nutrition, 2017. 43-44: 47-53.
  • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair los. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.