6 bivirkninger ved stort forbrug af æblecidereddike

Et stort forbrug af æblecidereddike har visse negative effekter. Selvom det er et produkt, der har mange fordele, bør det blive brugt i moderate mængder. Vi vil fortælle dig mere om det i denne artikel.
6 bivirkninger ved stort forbrug af æblecidereddike

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle personer er fuldstændig uvidende omkring de mulige bivirkninger ved for stort forbrug af æblecidereddike. Selvom personer tildeler dette produkt mange sundhedsmæssige egenskaber, kan et stort indtag føre til uønskede reaktioner, som endda kan udgøre en fare for helbredet.

Indtil videre er der ikke nok beviser på sikkerheden og effektiviteten af denne naturlige ingrediens. Af den grund anbefaler eksperter kun et moderat og lejlighedsvist indtag, selvom vi godt kan inkludere det i vores kost.

Vil du gerne lære mere om det? Læs med her!

Hvad er æblecidereddike?

Æblecidereddike er et naturligt produkt, der fås ved at kombinere æbler med gær. Under dets proces omdanner gæren sukker fra æblerne til alkohol. Ved at tilføje bakterier fermenteres denne alkohol til eddikesyre med en koncentration på 5 til 6%.

Denne syre er klassificeret som en “svag syre”, og det er ansvarligt for mange af dets gavnlige effekter. Produktet indeholder dog også vand og andre mikronæringsstoffer.

Ifølge forskning udgivet i Critical Reviews in Food Science and Nutrition bidrager eddikesyren, som er i æblecidereddike til omdannelsen af lipider og reducerer risikoen for overvægt og type-2 diabetes. Hvorfor bør det så ikke indtages i store mængder?

Mand har kvalme grundet for stort forbrug af æblecidereddike

Bivirkninger ved for stort forbrug af æblecidereddike

Selvom det er kendt som et sundt produkt, kan for stort forbrug af æblecidereddike udløse betydelige bivirkninger. På grund af det bør man altid anvende det påpasseligt og undgå doseringer, der er for store. Det er også bedst at fortynde det i vand, hvis det er muligt.

Hvilke bivirkninger kan det så have?

1. Æblecidereddike kan forsinke tømning af mavesækken

For stort forbrug af æblecidereddike kan forværre symptomerne på gastroparese. Det er en gængs lidelse hos personer, der lider af type-1 diabetes. Det består af funktionsfejl i nerverne i maven, som gør det svært at tømme mavesækken.

Det, der sker, er, at denne ingrediens sænker hastigheden, som mad forlader maven og trænger ned i den nedre fordøjelseskanal ved. Som konsekvens af det reducerer det voldsomme stigninger i blodsukkerniveauer, men det forsinker også optagelsen af næringsstoffer i blodbanen.

Symptomerne inkluderer følgende:

 • Kvalme.
 • Halsbrand.
 • Udspilet mave.

2. Det forårsaget ubehag i fordøjelsessystemet

Nogle personer finder æblecidereddikke irriterende, og at det forårsager uro i maven. Selvom studier forbinder eddikesyre med en øget mæthedsfornemmelseantyder adskillige hypoteser, at denne effekt er resultatet af mangel på fordøjelse, som det forårsager.

I et kontrolleret studie udgivet i International Journal of Obesity indtog en gruppe personer en drik, der bestod af 25 gram æblecidereddike. I sidste ende rapporterede de mindre appetit, men også en ubehagelig følelse af kvalme.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Kokoseddike: Dets vigtigste anvendelser og fordele

3. Det er forbundet med lave niveauer af kalium og knogletab

Til dato er der ikke nok kontrollerede studier af forholdet mellem æblecidereddike og niveauerne af kalium i blodetDer er heller ikke nok forskning af dets formodede forbindelse til et øget knogletab. Der er dog en udgivet rapport om disse effekter.

Dette casestudie blev udgivet i Nephron, hvor de rapporterede, at en kvinde, som indtog store mængder æblecidereddike i en længere periode, var nødt til at blive indlagt på et sygehus grundet lave niveauer af kalium og ændringer i blodets kemi.

Kvinden indtog omkring 250 milliliter æblecidereddike fortyndet i vand i over 6 år. Diagnosen viste knogleskørhed og udvaskning af mineraler i knoglerne. Læger slog også fast, at for meget syre kan reducere dannelsen af nye knogler.

4. Det kan forårsage slid på emaljen

For stort forbrug af syrlige fødevarer og drikkevarer forårsager forringelse af tandemaljenSelvom der har været mere forskning i effekterne af sodavand og juice, er der også beviser på skade forårsaget af eddikesyre på denne belægning på tænderne.

En udgivelse i det medicinske tidsskriftClinical Laboratory, nævner, at eddike kan forårsage et tab på mellem 1 og 20% af mineraler i tænderne efter fire timer. Studiet blev dog udført i et laboratorie og ikke i munden, hvor spyt lader til at hjælpe med at modvirke syrligheden.

I ethvert tilfælde er den generelle anbefaling at undgå direkte eksponering af tænderne for ufortyndet ren æblecidereddike.

5. For stort forbrug af æblecidereddike kan forårsage forbrændinger i halsen

For stort forbrug af æblecidereddike kan forårsage forbrændinger i spiserøret.  Det var konklusionen af en artikel udgivet i Acta Paediatrica, hvor effekterne af indtaget af skadelige væsker, som børn indtogved en fejl, blev observeret.

Forskere afgjorde, at eddikesyre fra eddike var den mest gængse syre, der forårsagede forbrændinger i halsen. De kaldte det derfor for et “potent ætsende substans”, som bør holdes ude af børns rækkevidde.

Mand med åben mund ved tandlæge

6. Det kan forårsage forbrændinger på huden

Nogle personer påstår, at påføring af æblecidereddike på huden har visse fordele. Et stort forbrug af ufortyndet eddike lader dog til at forårsage den modsatte effekt.

I en rapport udgivet i The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology led en 14-årig pige af skade på næsen efter at have fulgt en vejledning på internettet med dette produkt. I et andet tilfælde led en 6-årig dreng af forbrændinger på sine ben, efter hans mor påførte æblecidereddike for at bekæmpe en infektion.

Disse risici lader til at blive reduceret, efter man har fortyndet eddike i vand. En lille test af produktet anbefales dog, før man bruger det på store områder af huden.

For stort forbrug af æblecidereddike

Nøglen til at undgå disse uønskede effekter ved æblecidereddike er at undgå for stort forbrug. Indtil videre anser eksperter det som sikkert og gavnligt for de fleste personer i moderate mængder.

Det er dog bedst at tale med en læge, før man begynder at bruge det regelmæssigt. Husk dog, at det nogle gange kan interagere med lægemidler. På grund af det bør man undgå at bruge det, hvis man tager receptpligtig medicin.

Det kan interessere dig ...
Æblecidereddike mod sinusinfektion
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Æblecidereddike mod sinusinfektion

Det du tænker, er en forkølelse, kan faktisk være en sinusinfektion. Uanset hvad, er respiratorisk ubehag irriterende. Her, kan du udnytte æblecide... • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
 • Yamashita H. Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56 Suppl 1:S171-S175. doi:10.1080/10408398.2015.1045966
 • Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371. doi:10.1038/sj.ejcn.1600572
 • Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterol. 2007;7:46. Published 2007 Dec 20. doi:10.1186/1471-230X-7-46
 • Frost G, Sleeth ML, Sahuri-Arisoylu M, et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014;5:3611. Published 2014 Apr 29. doi:10.1038/ncomms4611
 • Darzi J, Frost GS, Montaser R, Yap J, Robertson MD. Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond). 2014;38(5):675-681. doi:10.1038/ijo.2013.157
 • Lhotta, K., Höfle, G., Gasser, R., & Finkenstedt, G. (1998). Hypokalemia, Hyperreninemia and Osteoporosis in a Patient Ingesting Large Amounts of Cider Vinegar. Nephron, 80(2), 242–243. https://doi.org/10.1159/000045180
 • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-790. doi:10.7754/clin.lab.2013.130528
 • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.
 • Bunick, C. G., Lott, J. P., Warren, C. B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B. A. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.