Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer

Blodforgiftning hos babyer og børn er en alvorlig sygdom, som kan være livsfarlig, hvis den ikke bliver behandlet. Eftersom børn, især ikke de mindste, ikke kan udtrykke, at de er syge, skal voksne lære at identificere dets symptomer.
Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Blodforgiftning hos babyer og børn er en alvorlig sygdom, som kan føre til dødsfald i nogle tilfælde. Det er en medicinsk nødsituation, som skal behandles så hurtigt som muligt, eftersom tid er vigtigt. Af den grund er det meget vigtigt at kende advarselstegnene for denne sygdom.

Personer med et svækket immunsystem har en større risiko. Denne alvorlige lidelse opstår oftere hos ældre voksne, personer med kroniske sygdomme og dem, der har lidt under betydelig fysisk skade.

Hvad er blodforgiftning?

Blodforgiftning kaldes også for systemisk inflammatorisk respons syndrom (SIRS). Det opstår, når kroppen reagerer uforholdsmæssigt på en infektion. Selvom alle kan få SIRS, har blodforgiftning hos babyer og børn sine særheder.

For det første forårsager det som regel en frigivelse af kemikalier i blodbanen for at bekæmpe infektion. Effekten er betændelse i hele kroppenSom en konsekvens af det sker der skade på væv og organer. Det kan føre til fejlfunktion i flere organer.

Denne unormale reaktion i immunsystemet påvirker hjertekar-, neurale, hormonelle, energiske, metaboliske og koagulations-funktioner. I de mest ekstreme tilfælde fører det til døden.

Baby i kuvøse grundet blodforgiftning hos babyer

Blodforgiftning er en meget alvorlig lidelse, som kræver øjeblikkelig medicinsk pleje for at forebygge dødsfald.

Find ud af mere her: Toksisk shock syndrom og tamponer: Vær forsigtig!

Typer og former for præsentation

Eksperter klassificerer blodforgiftning baseret på, hvor alvorligt det er, hvor mange organer der er påvirket, og måden kroppen reagerer på de lægemidler, som lægen ordinerer. Dette er de typer af blodforgiftning, som der findes:

I tilfælde af blodforgiftning hos babyer og børn er denne lidelse også klassificeret i to primære grupper:

 • Neonatal sepsis. Den, som rammer babyer kort efter fødslen. Det opstår indenfor 90 dage efter fødslen. Hvis det opstår i løbet af de første dage, er det tidlig sepsis.
 • Sepsis hos ældre børn. Det opstår, efter babyen er tre måneder gammel.

Advarselstegn på blodforgiftning hos babyer og børn

Blodforgiftning hos babyer og børn er en alvorlig lidelse, som kan blive behandlet. Det vigtige er at gå til lægen så hurtigt som muligt. Tidlig opdagelse af denne lidelse gør ofte en forskel mellem liv og død.

I de fleste tilfælde opstår blodforgiftning efter en infektion, som kan sidde i urinvejen, hud, knogler eller lunger. Vi bør bemærke, at for tidligt fødte babyer og babyer med lav fødselsvægt har større sandsynlighed for at lide af blodforgiftning. Alder er en risikofaktor.

De primære symptomer er de følgende:

 • Feber eller unormalt lave temperaturer.
 • Hurtig puls.
 • Hurtig vejrtrækning.
 • Kolde hænder og fødder.
 • Klam hud.
 • Generel forvirring, svimmelhed og disorientering.
 • Dyspnø eller stakåndethed.
 • Kvalme og opkast.

Ligeledes skal man holde øje med en række advarselstegn. De tyder alle på en alvorlig lidelse, som en læge skal behandle så hurtigt som muligt.

Hvis mere end et af tegnene og symptomerne dukker op samtidig, bør man øjeblikkeligt søge lægehjælp. Når barnet er svagt, utilpas eller synes syg, skal diagnosen og behandlingen også fremskyndes.

Tørre bleer i mere end 12 timer hos babyer er et andet tegn på noget alvorligt, eftersom det indikerer dehydrering og kroppens forsøg på at holde på væske. Det er forbundet med et fald i blodtrykket og reduceret strøm af blod til nyrerne.

Patient ved børnelæge

Øjeblikkelig konsultation bør blive udført baseret på symptomerne. Tidlig medicinsk indgriben reducerer risiciene.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Mavetarminfektion hos babyer: Dette skal du gøre

Forebyggelse af blodforgiftning hos babyer og børn

Der er to måder at forebygge blodforgiftning hos babyer og børn på:

 • Primær. Immunisering ved brug af vacciner.
 • Sekundær. Med langvarig antimikrobiel profylakse og ved at give antibiotika, antivirale og svampedræbende midler, især til patienter med svækkede immunsystemer.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) udgav en række anbefalinger til at hjælpe alle familier med at undgå blodforgiftning især hor babyer og børn. Vi bør nævne, at denne sygdom rammer tre millioner nyfødte og 1,2 millioner ældre børn hvert år.

De primære forbehold er de følgende:

 • God hygiejne.
 • Anvendelse af rent drikkevand.
 • Sikker tilberedning af fødevarer.
 • At følge vaccinationsprogrammet.
 • At holde sanitetstjenester i god stand.

Med hensyn til sundhedspersonale råder WHO dem til at have god håndhygiejne. Ligeledes bør de holde deres arbejdsmiljø rent, regelmæssigt bede om udstyr til infektionskontrol og indføre protokoller til at forebygge infektion, hver gang en patient bliver behandlet.

Det kan interessere dig ...
Sådan forhindres neonatal sepsis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan forhindres neonatal sepsis

Neonatal sepsis er en alvorlig tilstand, der rammer nyfødte babyer, og som kan føre til et tragisk resultat, hvis den ikke behandles rettidigt. • Alejandro, B. C., Ronald, P. M., & Glenn, H. P. (2011). Manejo del paciente en shock séptico. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(3), 293-301.
 • Coronell, W., Pérez, C., Guerrero, C., & Bustamante, H. (2009). Sepsis neonatal. Revista de enfermedades infecciosas en pediatría, 22(90), 57-68.
 • Baique-Sánchez, P. M. (2017, July). Sepsis en pediatría: nuevos conceptos. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 78, No. 3, pp. 333-342). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Zea-Vera, Alonso, Christie G. Turin, and Theresa J. Ochoa. “Unificar los criterios de sepsis neonatal tardía: propuesta de un algoritmo de vigilancia diagnóstica.” Revista peruana de medicina experimental y salud publica 31 (2014): 358-363.
 • Shimabuku, Roberto, et al. “Etiología y susceptibilidad antimicrobiana de las infecciones neonatales.” Anales de la Facultad de Medicina. Vol. 65. No. 1. UNMSM. Facultad de Medicina, 2004.
 • Rios Valdéz, Claudia Verónica, et al. “Factores de riesgo asociados a sepsis neonatal.” Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría 44.2 (2005): 87-92.
 • Tijerina-Torres, Cinthya Yanet, et al. “Sepsis neonatal intrahospitalaria. Incidencia y factores de riesgo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.6 (2011): 643-648.
 • Tapia, José Luis, et al. “Sepsis neonatal en la era de profilaxis antimicrobiana prenatal.” Revista chilena de infectología 24.2 (2007): 111-116.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.