Bygvand: Fordele, kontraindikationer og opskrift

Bygvand, enten filtreret eller med korn, er en drikkevare, der giver mulighed for forfriskning og hydrering, mens den samtidig er lækker.
Bygvand: Fordele, kontraindikationer og opskrift
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Bygvand er en forfriskende drikkevare med ernæringsmæssige egenskaber. Det er typisk for et par regioner i Spanien og nogle mellemamerikanske lande.

Selvom det for nylig er blevet moderne takket være dets sundhedsmæssige fordele, opbakkes ikke alle dets fordele af videnskab. Af denne grund er det værd at være opmærksom og vide lidt mere om det.

Hvad er bygvand?

Det er en drikkevare, der er tilberedt med byg kogt med vand og lidt citronsaft. Når den er klar, kan den smages til med kanel og endda sødes med sukker eller honning.

Vi kan finde to forskellige versioner, for nogle gange filtreres vandet, og bygkornet kasseres. Andre gange bliver kornene i drikken.

Det er vigtigt at tage dette aspekt i betragtning, da den ernæringsmæssige sammensætning, energiværdi og sundhedsmæssige fordele er meget forskellige for begge typer. Hovedårsagen til dette er, at når bygkornene kasseres, går fiberindholdet også tabt.

5 fordele ved at drikke bygvand

Mange af de steder, hvor denne drikkevare er berømt, drikker folk den takket være dens forfriskende egenskaber, men også for de positive virkninger, den kan have i forebyggelsen af nogle sygdomme. Som vi sagde, gælder dette, hvis drikken indeholder bygkorn.

1. Bidrag af næringsstoffer

Byg er et af de ældste korn, man kender, og i dag indtages det i regioner i Mellemøsten, Nordeuropa og Sydamerika.

Selvom mange mennesker kender det på grund af dets anvendelse til brygning af øl, har det faktisk en meget relevant ernæringsmæssig sammensætning, så det er værd at tage det i betragtning som endnu en fødevare i kosten. Følgende bidrag skiller sig ud:

 • Tilstedeværelse af opløselige fibre.
 • Folater og andre B-vitaminer (B1, B3 og B6).
 • Mineraler og sporstoffer som kalium, jern, magnesium, fosfor, selen, zink og kobber.
 • Antioxidanter.
Ingredienser til bygvand

2. Hjælper med at kontrollere kolesterolniveauer i blodet

I bygkorn er der en meget interessant komponent til bekæmpelse af høje kolesterolniveauer og andre fedtstoffer i blodet: Beta-glucan.

Det er en type opløselige fibre, der er til stede i korn, men fremtrædende i byg og havre frem for andre såsom hvede og ris. I en undersøgelse, der blev offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, blev der observeret et større fald i totalt kolesterol og LDL eller dårligt kolesterol i de kostplaner, der indeholdt byg sammenlignet med fuldkornshvede.

Det var så meget, at den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration (FDA) anerkender diæter med lavt kolesteroltal og rig på fibre til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

3. Regulering af glukoseniveauer

Der er en gennemgang af videnskabelige undersøgelser, der modsætter bygs evne til at kontrollere blodsukkerniveauet efter at have spist det. Denne handling skyldes også beta-glucan, som kan sænke kolesterol i blodet.

Disse to fordele (kontrol af glukose og lipider) reducerer tilsammen risikoen for hjertekarsygdomme og hjælper med at beskytte integriteten af vener og arterier.

4. Hjælper på fordøjelsesprocesser

Bygkorn har et stort indhold af opløselige fibre. Dette er gavnligt for fordøjelsessystemet, da det hjælper med at skubbe afføring og ufordøjede madrester i mavetarmkanalen.

5. Kontrollere kropsvægt

Igen er det tilstedeværelsen af fiber, der letter denne handling af ufiltreret bygvand. Mange undersøgelser understøtter idéen om, at kost rigt på denne komponent fremmer mæthed og reducerer sult.

Hvis det indtages mellem måltiderne, kan det desuden være en god strategi til at undgå at snacke mellem måltiderne og indtage overskydende kalorier, fedt eller sukker.

Kontraindikationer for bygvand

Mange fødevarer og drikkevarer betragtes som sikre for befolkningen. Nogle mennesker kan dog opleve problemer eller ubehagelige fornemmelser, når de indtager dem. Dette er også tilfældet med bygvand.

Derfor er den bedste anbefaling at indføre det gradvist i den daglige kost og stoppe indtagelsen, hvis der opstår en negativ effekt. Hvis du lider af en sygdom eller tager medicin, skal du desuden kontakte din læge.

Fordøjelsesbesvær

En af dets vigtigste positive komponenter kan også være synderen, når det kommer til dets ulemper. Den store mængde fiber, der findes i ufiltreret bygvand, kan forårsage luft i maven, oppustethed eller kramper i maven.

Store mængder sukker og kalorier

Nogle hjemmelavede opskrifter og kommercielle mærker indeholder store mængder sukker eller andre sødestoffer i deres ingredienser. Tjek etiketterne omhyggeligt, før du vælger et produkt.

Selvom det er en drikkevare lavet med vand, er byg hovedkomponent, når drikken ikke filtreres. Disse giver en moderat mængde energi, så det er vigtigt at begrænse indtaget.

Ikke egnet til cøliaki

Bygkorn er en af de kornsorter, der indeholder gluten. Derfor er det kontraindiceret hos de personer, der lider af cøliaki.

Opskrift på at lave bygvand derhjemme, og hvordan man drikker det

For at lave bygvand derhjemme har du brug for følgende:

 • 1,8 dl perlebyg eller bygkorn
 • 2 citroner
 • 0,6 dl honning eller sødemiddel efter smag
 • 1,5 liter vand

Det første trin er at skylle byggen under vand, indtil vandet bliver klart. Kom det i en gryde med vandet og citronen. Når vandet begynder at koge, skrues ned for varmen, og det får lov at koge i cirka 30 minutter.

Når denne tid er gået, kan du sigte drikken og opbevare den i en krukke eller glasflaske. Gem bygkornene til senere brug: De kan blandes med yoghurt eller tilføjes til en salat eller grøntsagssuppe.

Du skal huske, at uden byg er det en kaloriefattig drik (afhængigt af sødemidlet og den anvendte mængde), men den mister alle egenskaberne fra fiberen. Du kan også lade byggen være i vandet og drikke det hele sammen.

Med de tilgængelige videnskabelige undersøgelser er det svært at fastslå de anbefalede mængder. En udgivelse fra European Journal of Clinical Nutrition beskriver, at beta-glucan i byg kan have forskellige molekylvægte, og at effekten derfor varierer for den samme dosis.

Det synes rimeligt at rådgive om moderat forbrug i kombination med en sund kost og sunde livsstilsvaner. Dette er de faktorer, der giver os mulighed for at modtage alle de fordele, vi nævnte ovenstående.

Bygvand på bord

Bygvand med korn

Bygvand, enten filtreret eller med korn, er en drikkevare, der giver mulighed for forfriskning og hydrering, mens den samtidig er lækker. Men vi skal være forsigtige med, hvor meget vi drikker, hvis det indeholder tilsat sukker eller sødestoffer.

Når det er hjemmelavet, kan en anden og original smag opnås ved at tilføje appelsin, friske krydderurter eller nogle krydderier. Opbevar det i køleskabet, gerne i en glasbeholder eller flaske.

Selvom der er potentielle fordele med videnskabelig støtte, er det bedre at indføre det i din kost lidt efter lidt og i moderate mængder. Bygvand giver værdifulde næringsstoffer, hjælper med at kontrollere kolesterol og blodsukker, men det er ikke en mirakelkur.

Så den bedste måde at få mest muligt ud af det på er ved at integrere det i en varieret kost baseret på friske fødevarer, sammen med fysisk træning, tilstrækkelig søvn og god stresskontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Abumweiss S.S, et al. β-glucan from barley and its lipid-lowering capacity: a meta-analysis of randomized, controlled trials. European Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2010. 64:1472–1480.
 • Behall K.M, et al. Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men. Journal of the American College of Nutrition. Febrero 2004. 23(1):55-62.
 • FDA. Food labeling. Specific Requirements for Health Claims. Sec 101.81 Health claims : soluble fiber from certain food and risk of coronary heart disease. Abril 2020.
 • Mcintosh G.H, et al. Barley and wheat foods: influence on plasma cholesterol concentrations in hypercholesterolemic men. American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 1991.53(5):1205-9.
 • Slavin J, Green H. Dietary fibre and satiety. Nutrition Bulletin. British Nutrition Foundation. Marzo 2007. 32(s1). 32-42.
 • Tosh S. M. Review of human studies investigating the post-prandial blood-glucose lowering ability of oat and barley food products. European Journal of Clinical Nutrition. Abril 2013. 67(4):310-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.