Mpox: Hvorfor ændrede WHO navnet på abekopper?

Navneændringen fra abekopper til mpox har til formål at øge adgangen til vaccinen.
Mpox: Hvorfor ændrede WHO navnet på abekopper?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har officielt meddelt, at det nye navn for abekopper er mpox. Efter lange overvejelser om at få et nyt navn uden stigmatisering er eksperternes dom faldet.

Ikke-statslige organisationer, nogle stater og aktivister fra det afrikanske samfund og LGBT-samfundet havde anmodet om at ændre navnet på sygdommen. Det tidligere navn var forbundet med etiketter, der kunne betyde diskrimination og et forudindtaget syn på sygdommens naturlige historie.

WHO’s retningslinjer for navngivning af sygdomme udkom først i 2015 – flere årtier efter opdagelsen af abekoppevirus. Derfor var denne opdatering nødvendig.

Omdøbning af sygdomme gennem historien

Når man giver en virus eller sygdom en titel, foreslår WHO, at man tager hensyn til modtagelighed. Med andre ord skal man forsøge ikke at vælge titler, der kan påvirke en etnisk gruppe, en nation, en økonomisk aktivitet osv.

I denne forstand ville mpox være en klog ændring, så abekopper ikke kun forbindes med Afrika. Det er muligt, at det gamle navn ville have øget diskriminationen over for indfødte afrikanske folk, idet man beskyldte dem for at være skyldige i spredningen af sygdommen.

Det var i juni 2022, at høringen af eksperter med henblik på at få det nye navn blev indledt. Denne høring opstod som et initiativ fra ekspertgruppen selv og ikke som et direktiv fra et statsligt organ.

En artikel i PLoS Biology af en omfattende liste af fagfolk fra forskellige områder præciserede, at der var et problem med sygdommens navn. De foreslog endog, at selve klassificeringen af det sygdomsfremkaldende virus skulle ændres, idet de valgte akronymer og tal. Noget, der ligner det paradigmatiske eksempel med SARS-CoV-2.

“I forbindelse med det nuværende globale udbrud er den fortsatte henvisning og nomenklatur, at denne virus er afrikansk, ikke kun ukorrekt, men også diskriminerende og stigmatiserende.”

-PLoS biology, 20(8), e3001769-

Illustration af virus i blod

WHO’s erklæring

Verdenssundhedsorganisationen var enig i forskernes forslag. Medlemmer og embedsmænd fra organisationen mindede os også om, at det siden 2015 har forsøgt ikke at henvise til specifikke steder i sygdomsnavne.

Som følge heraf blev ændringen fra abekopper til mpox endelig afklaret i WHO’s nyhedsbrev af 28. november med følgende karakteristika:

  • Mpox vil være den almindelige betegnelse på engelsk. Da det er letlæselige akronymer, vil det fungere på de fleste andre sprog.
  • Betegnelsen monkeypox på engelsk og andre sprog vil fortsat blive anvendt i et år. Dette er for at undgå forvirring i den almindelige befolkning.
  • Kopper vil blive tilføjet til WHO’s officielle liste over sygdomme, der er kendt som den internationale sygdomsklassifikation (ICD). Indtil videre vil det være synonymt, men når den næste version af ICD udkommer, som er nummer 11, vil kun mpox fremgå som en mulighed.

Hvorfor var det nødvendigt at ændre navnet på abekopper?

Det nye navn mpox for abekopper er et led i et internationalt forsøg på at undgå stigmatisering af sygdomme. Det har også til formål at forbedre offentlighedens accept af de vacciner, der er ved at blive udviklet mod denne virus.

Selv om WHO er ansvarlig for at navngive sygdomme, navngives virus af den internationale komité for taksonomi af virus. Faktisk havde denne organisation i månedsvis arbejdet på en omklassificering af den virusfamilie, som mpox tilhører.

Processen med at omdøbe blev fremskyndet, da den mest accelererede overførsel af virussen i verden begyndte. I begyndelsen af maj 2022 var der ingen officielt rapporterede tilfælde. Den 12. august 2022 blev der imidlertid nået et højdepunkt i infektionen: Der blev bekræftet 1075 tilfælde samme dag.

Da patienterne ikke længere udelukkende var i Afrika, og der blev konstateret viral cirkulation i Europa og Amerika, blev der slået alarm. I øjeblikket har Brasilien og Nordamerika det højeste antal infektioner i dette udbrud.

Selv om man ikke kan tale om en pandemi, er der behov for mere intense forebyggende foranstaltninger.

En person vaccineres mod mpox

Mpox: Det nye navn i vaccinationsplanen

En af grundene til at ændre navnet fra abekopper til mpox var vaccination. USA er ved at iværksætte en national vaccinationskampagne for den almindelige befolkning med JYNNEOS®-vaccinen, som er godkendt af Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen (FDA) til nødbrug med lavere doser.

Denne strategi letter distributionen af hætteglassene, da der vil være større tilgængelighed ved at bruge færre milliliter til hver person.

I Europa følger vaccinationsplanen retningslinjerne fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og vil i mange lande fokusere på personer under 45 år, der har højrisikoseksuelle praksisser, som kan øge smittefaren.

Disse personer får en dosis før eksponering. I mellemtiden er posteksponeringsdoser forbeholdt personer, der er nære kontakter til personer med et bekræftet tilfælde.

Navnet mpox ville være en hjælp til globale vaccinationskampagner. Det nye navn kunne lette adgangen og mindske befolkningens afvisning af de tilbudte doser.

Hvordan vil mpox-udbruddet fortsætte?

Udbruddet, der begyndte i maj 2022 og stadig er i gang rundt om i verden, kunne falde takket være vaccination. Infektionskurven er muligvis faldende, men de markante forskelle mellem landene viser, at der er behov for en mere retfærdig vaccinationsplan.

Navneændringen fra abekopper til mpox har til formål at øge adgangen til vaccinen. Det vil også mindske forbindelsen med stigmatisering og diskrimination i forbindelse med epidemien.

Med de tidligere erfaringer fra coronavirus-pandemien synes denne situation at blive mødt med flere værktøjer og ressourcer. Organisationerne reagerer hurtigere, og godkendelsen af behandlinger var ikke længe undervejs.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Happi, Christian, et al. “Urgent need for a non-discriminatory and non-stigmatizing nomenclature for monkeypox virus.” PLoS biology 20.8 (2022): e3001769.
  • Luo, Qin, and Jun Han. “Preparedness for a monkeypox outbreak.” Infectious Medicine (2022).
  • World Health Organization. Annexes to the Vaccines and immunization for monkeypox interim guidance: grading of evidence: evidence to recommendation tables, 16 November 2022. No. WHO/MPX/Immunization/Annexes/2022.3. World Health Organization, 2022.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.