Dermoidcyster på æggestokkene: Symptomer og hvornår man skal gå til lægen

Dermoidcyster på æggestokkene er de hyppigste tumorer under graviditet. Tidlig behandling reducerer risikoen for komplikationer.
Dermoidcyster på æggestokkene: Symptomer og hvornår man skal gå til lægen
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Dermoidcyster er sækformede udvækster, der indeholder hår, tænder, væske og kirtelvæv. De kan dannes i kraniet, rygmarven, ansigtet og på æggestokkene. I dette tilfælde vil vi tale om dermoidcyster på æggestokkene.

Disse cyster dannes normalt før fødslen, vokser langsomt og er generelt godartede. De kaldes også for modne cystiske teratomer på grund af deres histologiske kendetegn. De opstår ikke som reaktion på hormonelle ændringer i forbindelse med menstruationscyklus.

I øjeblikket udgør disse cyster de mest almindelige teratomer og udgør ifølge undersøgelser 10-20 % af alle ovarietumorer på verdensplan. Hos piger og unge er deres prævalens så høj som 50 %. De anses også for at være de mest almindelige ovarietumorer under graviditet.

De almindelige symptomer på dermoidcyster på æggestokkene

Dermoidcyster på æggestokkene giver ingen symptomer og kan ifølge forskning gå ubemærket hen i op til 85 % af tilfældene. Af denne grund er diagnosen normalt tilfældig under en rutinemæssig billedundersøgelse.

Større ovariecyster kan forårsage advarselstegn og symptomer. Dette er mere almindeligt hos kvinder i den reproduktive alder, mellem 20 og 40 år.

I denne henseende er nogle af de almindelige symptomer på dermoidcyster på æggestokkene følgende:

 • Forstoppelse.
 • Bækkensmerter.
 • Kvalme og opkastning.
 • Udspilning af maven.
 • Vanskeligheder ved vandladning.
 • Smerter i underlivet.
 • Smerter under samleje.
 • Øget eller nedsat appetit.
 • Mærkbar masse i underlivet.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kirurgisk fjernelse af æggestokke

Sjældne symptomer

Generelt er dermoidcyster på æggestokkene små og måler mellem 1 og 10 centimeter. Der findes dog nogle større vækster, der kan nå op på mere end 15 centimeter.

Store cyster forårsager ofte flere sjældne symptomer:

 • Feber.
 • Vaginal blødning.
 • Kraftige mavesmerter.
 • Utilsigtet vægttab.
Kvinde med mavepine grundet dermoidcyster på æggestokkene

Der kan forekomme smerter i æggestokkene, hvis cysten er stor (større end 10 cm).

Hvad er årsagen til dermoidcyster på æggestokkene?

Modne cystiske teratomer udvikles under intrauterinlivet, før fødslen. De dannes på grund af unormal vækst af kønsceller, som i sidste ende giver anledning til hud, hår, tænder og nervebaner.

Dette skaber en heterogen masse af forskellige væv, som indkapsler sig og ophobes inde i æggestokkene. Undertiden udvikles der også kirtler i cysten, hvilket fremmer talgproduktionen og den gradvise vækst af tumoren.

Hvorfor har dermoidcyster ofte hår og tænder?

Kimceller er de oprindelige enheder, hvorfra alle menneskelige organer og væv dannes. Under fosterets vækst differentierer de sig i tre lag:

 • Ektoderm: Det øverste lag, der danner hud, hår, tænder og kirtler.
 • Mesoderm: Det midterste lag, der udvikler sig til muskler og bindevæv.
 • Endoderm: Det nederste lag, der danner tarmen, blæren og de fleste indvolde.

I denne forstand fremmer kimcellerne, når de vokser atypisk, dannelsen af modent væv, såsom hår og tænder, som agglomererer og danner dermoidcysten. På samme måde kan disse tumorer også indeholde væv fra et af de andre kimlag.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 13 urteteer til at forebygge eller behandle menstruationssmerter

Komplikationer

Større dermoidcyster på æggestokkene har en dårligere prognose og er forbundet med en højere risiko for komplikationer. Ovarietorsion og bristning af cyster er de to hyppigste problemer ved disse tumorer.

I sjældne tilfælde er der risiko for malignitet.

Ovarietorsion

Denne komplikation opstår, når æggestokken roterer om sin egen akse samt omkring de ledbånd og væv, der holder den på plads. Der sker således en kompression af de blodkar, der nærer æggestokken og en del af æggelederen.

De hyppigste symptomer er intermitterende kramper i underlivet, kvalme og opkastninger. Torsion af æggestokkene er en medicinsk nødsituation, som kræver en kirurgisk tilgang så hurtigt som muligt.

Fjernelse af dermoidcyster på æggestokkene reducerer en persons risiko for torsion.

Bristning af æggestokcyster

Spontan bristning af dermoidcyster på æggestokkene er et sjældent problem, som ifølge undersøgelser forekommer hos op til 2 % af de berørte personer. Denne komplikation er hyppigere hos kvinder i den reproduktive alder eller under graviditet.

Udslip af cysteindholdet øger sandsynligheden for peritonitis, hvilket forværrer prognosen. Dette er en medicinsk nødsituation, der normalt viser sig med følgende symptomer:

 • Takykardi.
 • Svimmelhed og træthed.
 • Hypotension.
 • Tab af bevidsthed.
 • Rigelig vaginal blødning.
 • Kraftige smerter i underlivet.

Ovariecancer

Dermoidcyster på æggestokkene har en lav risiko for malignitet – ca. 1-2 % ifølge forskning. Generelt stiger sandsynligheden for at udvikle æggestokkræft med alderen og er hyppigere hos postmenopausale kvinder.

Disse cyster kan udvikle sig til forskellige typer æggestokkræft, hvor pladecellekarcinom er den mest almindelige. Andre former omfatter adenokarcinom, malignt melanom og overgangscellekarcinom.

Nogle af de associerede symptomer omfatter følgende:

 • Smerter i underlivet.
 • Utilsigtet vægttab.
 • Fornemmelse af hævelse af underlivet.
 • En mærkbar masse i underlivet.

Hvordan diagnosticeres dermoidcyster på æggestokkene?

I de fleste tilfælde er dermoidcyster på æggestokkene et tilfældigt fund i forbindelse med en rutinemæssig billedundersøgelse. Abdominal ultralyd og transvaginal ultralyd er de undersøgelser, der er forbundet med en højere grad af identifikation af disse tumorer.

På den anden side er magnetisk resonansbilleddannelse en anden metode, der kan være nyttig til påvisning af denne type teratomer. Data fra billeddannelsesundersøgelser suppleres af fysisk undersøgelse og grundige spørgsmål fra sundhedspersonalet.

Kvinde undersøges med ultralyd

Hvad er behandlingen af dermoidcyster på æggestokkene?

Behandlingsplanen for modne teratomer på æggestokkene sigter mod at fjerne tumoren og forebygge problemer på lang sigt. I visse tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne hele den berørte æggestok. Terapien afhænger af cystens størrelse, patientens generelle tilstand og fremtidige reproduktive planer.

Recessionsprocedurer for tumorlæsioner omfatter ovariecystektomi, hvor kun cysten fjernes, og ooforektomi, hvor hele æggestokken fjernes. De udføres normalt ved laparoskopi eller minimalt invasiv kirurgi.

Det er dog ikke alle ovarie dermoidcyster, der har en umiddelbar indikation for fjernelse. Medicinske kriterier, der afgør behovet for recessionskirurgi, omfatter hurtig vækst af læsionen, store vækster, tilstedeværelsen af symptomer og risikoen for malignitet.

Hvornår skal man søge læge?

Rutineundersøgelser hos en specialist er afgørende for tidlig påvisning af ovarie dermoidcyster. Ligeledes er det vigtigt at være opmærksom og søge konsultation hos en sundhedsperson i tilfælde af symptomer på bristning eller ovarietorsion:

Tidlig behandling forbedrer patientens livskvalitet

Rettidig diagnose og behandling af dermoidcyster på æggestokkene fører til en bedre prognose for de berørte kvinder. Generelt giver kirurgisk fjernelse en endelig helbredelse af disse godartede tumorer, og risikoen for tilbagefald overstiger ikke 3 %. Glem ikke at gå til regelmæssig kontrol og konsultere en specialist i tilfælde af usædvanlige symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
 • Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
 • Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
 • Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
 • Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez  [Internet]. 2012  Sep [citado  2022  Nov  02] ;  72( 3 ): 177-181.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.