Dyrkning og pleje af dendrobium

Lær alt om pleje af dendrobium. Du kan passe dem og dyrke dem for at pryde din have med disse prangende, blomstrende planter.
Dyrkning og pleje af dendrobium

Sidste ændring: 09 juni, 2023

Orkidéer har ry for at være svære at passe, især når det gælder deres blomster. I denne artikel har vi dog besluttet at tale om pleje af dendrobium. Det er en orkideart, der er ret nem at passe, hvilket gør den ideel for dem, der ikke betragter sig selv som eksperter i havebrug.

Målet er at afmystificere orkidéernes kompleksitet og vise, at de er værd at dyrke. Når de blomstrer, får de al opmærksomheden. Alene inden for denne art findes der mere end 1.500 sorter, som har tilpasset sig de geografiske forhold, der har set dem udvikle sig.

Vi vil se på deres vigtigste egenskaber, nogle af de mest almindelige orkidéer og den pleje, de kræver, når de dyrkes.

Typer af dendrobium-orkidéer

Denne orkideart tilhører familien af epifytiske planter. Det betyder, at de har brug for en anden plante for at vokse, som f.eks. træer.

Faktisk gør navnet det klart. Dendro kommer fra græsk og betyder “træ”, mens bium henviser til liv. De vokser dog også i jorden og i krukker uden problemer.

De kommer fra Asien og en del af Oceanien, selv om de har spredt sig og tilpasset sig klimatiske og geografiske forhold over hele verden. Selv om de foretrækker varme klimaer, kan de nu med succes dyrkes i ikke-tropiske områder.

Med så stor variation er det ikke overraskende at finde en stor mangfoldighed, ikke kun med hensyn til blomsterfarver, men også med hensyn til blomstertype og plantedele, som de vokser på. Det ændrer også den tid på året, hvor de blomstrer, og hvor længe blomstringen varer.

Dendrobium-orkidéer klassificeres i 6 grupper. Dendrobium phalaenopsis er den mest almindelige. Du kan finde den i enhver planteskole eller havebutik.

Eksemplarer af denne art er stedsegrønne og vokser bedst i varme områder. De blomstrer om efteråret, mens planten om vinteren synes at gå i dvale indtil foråret, hvor den blomstrer igen.

Kvinde dyrker planter og blomster
Orkidéer dyrkes i potter. Selv om deres naturlige levested er i træer, kan de dyrkes på andre måder.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 6 praktiske tips til at få kaktusser til at blomstre

Generel pleje af dendrobium

Vi har allerede kigget på deres mest fremragende karaktertræk, så lad os nu fokusere på den pleje, der kræves for denne smukke sort af orkidéer. Den første forskel, der skal bemærkes, er mellem de bløde stokke og de hårde stokke.

De første forbliver normalt bladløse om vinteren og spirer igen ved forårets komme. Dette er ikke en uvæsentlig detalje, da det er almindeligt at tro, at planten er tørret ud, så man holder op med at passe den.

Den er ikke død. Den er bare gået ind i en periode med dvale, indtil dagene med lave temperaturer er forbi. Hvad angår bladene, er de lysegrønne, og planten er generelt ret bladrig.

Med hensyn til de hårde orkidéer kan vi sige, at den væsentligste forskel er, at disse ikke mister bladene om vinteren, de har spidse løg og når en god højde. Desuden er bladene mørkegrønne.

Vanding: Vigtig del af pleje af dendrobium

Den hårde sort har grønne blade hele året rundt, så de kræver regelmæssig vanding på alle tider af året. Det er vigtigt at præcisere, at regelmæssig vanding ikke betyder daglig vanding. Faktisk vandes dendrobium ikke hver dag.

Generelt set vil to gange om ugen være en passende hyppighed. Dette skyldes, at jorden ikke behøver at være våd hele tiden. Ideelt set bør det vandes om morgenen med rigeligt frisk, saltfrit vand.

Bløde orkidéer har kun brug for lidt vand om efteråret. Du skal dog være opmærksom på, at pseudoløget på planten ikke visner.

Det er vigtigt ikke at overvande, for hvis roden rådner, vil blomster og blade falde af. Derefter vil der komme pletter på stænglerne. Dette ubehag i planten er ikke let at behandle.

Belysning

Med hensyn til det lys, som orkidéer skal have, har hårde orkidéer ikke brug for for meget, mens bløde orkidéer kræver mere. Ideelt set bør de placeres i nærheden af et vindue, men uden direkte sollys.

Jord

Begge typer orkidéer har samme type jord. Husk, at potten ikke må være for stor, og at jorden ikke må trykkes for meget sammen.

Et af de mest almindelige og enkle alternativer er at tilsætte et specielt substrat til orkidéer, som kan købes i ethvert gartneri. Det indeholder normalt bark, grus og porøst materiale.

Hårde orkidéer har brug for permanent gødning i vækstmånederne. Det har de også brug for om vinteren.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 sol- og tørketålende planter

Omgivende luftfugtighed er vigtigt i pleje af dendrobium

På dette punkt er der også et overlap mellem hårde og bløde orkidéer. Begge har brug for en god luftfugtighed i omgivelserne. I tørre perioder kan du sprøjte deres blade med en særlig væske til orkidéer.

Kvinde vander planter og illustrerer pleje af dendrobium
Sprøjtemetoden til at opretholde planternes fugtighed er ideel. Den simulerer en koncentration af vand i omgivelserne, der efterligner tropiske atmosfærer.

Temperatur

Med hensyn til den ideelle temperatur for dendrobium er der forskelle i kravene mellem hårde og bløde orkidéer. Førstnævnte har brug for en temperatur på mellem 16 °C og 30 °C.

På den anden side har bløde orkidéer brug for et bredt temperaturområde, især når blomstringen nærmer sig: 30 °C om dagen og ca. 10 °C om natten.

Dyrkning af orkidéer

Du kan lave nye planter ud fra en orkidé, som du allerede har derhjemme. Husk blot, at den skal være mindst fire år gammel og i god stand.

Skær forsigtigt rhizomet og de rødder, der er i det, over med en kniv, idet du forsøger ikke at beskadige rodmassen. Rens dem og skær de tørre eller brune rødder af.

Placer dem derefter i en beholder, der er lidt større end rodmassen, og tilsæt et specielt substrat til orkidéer. Efter et par dage skal du vande den nye plante.

Det er muligt at have dendrobium-orkidéer derhjemme

Orkidéer har et ubegrundet dårligt ry. De er faktisk en nem art at holde, så længe du tager hensyn til de forholdsregler og tips, vi har nævnt her.

Vi opfordrer dig til at have dine egne dendrobium-orkidéer. Pas godt på dem, og nyd dem derhjemme!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Díaz Velásquez, J. Y. (2019). Diagnóstico y control in vitro de enfermedades fungosas de orquídeas (Dendrobium sp y Phalaenopsis sp) del vivero de la Universidad Nacional de San Martín–Tarapoto.
  • Suárez Guerra, L. (2013). Dendrobium «Bohemia Habana». Nuevo cultivar de orquídea epifita obtenido en Cuba. Cultivos Tropicales34(1), 41-41.
  • Granados-Sánchez, D., López-Ríos, G. F., Hernández-García, M. Á., & Sánchez-González, A. (2003). Ecología de las plantas epífitas. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente9(2), 101-111.
  • CEJA ROMERO, J. A. C. Q. U. E. L. I. N. E., ESPEJO SERNA, A. D. O. L. F. O., GARCÍA CRUZ, J. A. V. I. E. R., LÓPEZ FERRARI, A. R., MENDOZA RUÍZ, A. N. I. C. E. T. O., & PÉREZ GARCÍA, B. L. A. N. C. A. (2008). Las plantas epífitas, su diversidad e importancia. Ciencias91(091).
  • García-Franco, J. G., & Toledo, T. (2008). Epífitas vasculares: bromelias y orquídeas. Agroecosistemas cafetaleros de Veracruz. Biodiversidad manejo y conservación [en línea]. México: Instituto de Ecología/Instituto Nacional de Ecología, 69-82.
  • Marticorena, A., Alarcón, D., Abello, L., & Atala, C. (2010). Plantas trepadoras, epífitas y parásitas nativas de Chile: guía de campo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.