Er det en god idé at spise pasta og ris om aftenen?

Er det en god idé at spise pasta og ris om aftenen? Der er mange meninger om dette, men det afhænger i sidste ende af den individuelle person. Vi fortæller dig mere om det i denne artikel.
Er det en god idé at spise pasta og ris om aftenen?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er en udbredt mening om, at det ikke er en god idé at spise pasta og ris om aftenen. Det kan enten være, fordi man tager på af det, eller fordi det er dårligt for helbredet. Sandheden er, at disse fødevarer kan spises når som helst på dagen, men der er alligevel nogle ting, man skal tage højde for.

Det første, du skal tage højde for, er, at disse fødevare er energigivende. Deres rolle er at give energi og hjælpe kroppen med at restituere efter anstrengelse. De bør således anvendes til dette formål og ikke på grund af deres smag.

Hvornår kan man spise pasta og ris om aftenen?

Hvis du ikke har indtaget mange kulhydrater i løbet af dagen, og du har dyrket motion (især om eftermiddagen), er det en god idé at spise pasta og ris om aftenen. Deres primære funktion vil være at hjælpe dig med at restituere. Således vil de hjælpe dig med at genopbygge muskel- og leverglykogen.

Pastaret med rejer

Hvis du ikke spiser kulhydrater, og du udfører anstrengende motion næste morgen, øges risikoen for muskelskader. Derfor er det essentielt at sikre ,at glukose- og muskelglykogenniveauet er passende, før du udfører motion med høj intensitet.

Men hvis du gerne vil tabe dig, kan det være en mulig løsning at udelukke kulhydrater fra din aftensmad og motionere, mens du faster. Men hvis du gør det, bør din morgenmotion være med lav intensitet, så du minimerer risiciene.

Det kan være en god idé for atleter at spise pasta og ris om aftenen – også når man indtager færre kulhydrater på andre tidspunkter af dagen.

Når man spiser pasta og ris om aftenen, har det en energigivende funktion, og det er især en god idé for anaerobiske atleter. Disse personer vil have stor gavn af at spise disse fødevarer. Faktisk vil de være en grundlæggende del af at forbedre atletens præstation.

Disse atleter er nødt til at indtage en stor mængde kulhydrater før en konkurrence. I disse tilfælde tømmes muskel- og leverdepoter først efter 24-48 timer. Derefter mætter de reserverne på overdreven vis og udnytter tilgængeligheden af disse næringsstoffer under fysisk aktivitet.

Disse strategier er typiske inden for styrketræning eller anaerobisk udholdenhedssport. De involverer et indtag af ris og pasta i store mængder – også til aftensmad.

Hvornår bør man ikke spise pasta og ris om aftenen?

Hvis man har en stillesiddende livsstil, hvor man ikke motionerer jævnligt, vil kulhydrater om aftenen ikke være særlig funktionelt. Det giver mere mening at indtage dem i løbet af dagens første måltider – især, når man skal reducere appetitten.

Det er dog bedst at undgå pasta og ris om aftenen, og i stedet indtage protein og grøntsager. Du bør således indtage store måltider med en lav energidensitet, der giver dig mulighed for at gå mæt i seng og hvile ordentligt.

Er det en god idé at spise pasta og ris om aftenen?

Med årene bliver kulhydrater mindre nødvendige. Til gengæld begynder behovet for protein at stige for at undgå muskelskader og muskelnedbrydelse. 

Derfor bør proteiner og fedtstoffer komme i første række, mens pasta og ris om aftenen (men også på andre tidspunkter af dagen) kommer i anden række.

Et indtag af pasta og ris om aftenen bør begrænses til de personer, der dyrker meget krævende sport. Ellers er de unødvendige og kan medføre vægtøgning.

Gå ikke glip af: Opskrift på lasagne uden pasta

Hvad med diabetikere?

I dette tilfælde er det nødvendigt at skelne mellem type 1 og type 2 diabetes. For type 1 diabetikere er det nødvendigt at indtage kulhydrater om aftenen for at regulere glukosekurven.

I tilfælde af type 2 diabetikere kan det have en positiv effekt at skære kulhydrater fra aftensmaden – men også visse fedtstoffer. Dette kan hjælpe med at reducere kropsvægt og forbedre glukosereguleringen, hvilket i sidste ende kan reducere de medfølgende komplikationer.

Konklusion

Du kan spise pasta og ris til aftensmad, så længe grunden til dette indtag er relateret til sport. Hvis man har en stillesiddende livsstil, eller hvis man gerne vil tabe sig, vil det være bedst at reducere indtaget af kulhydrater så meget som muligt. 

Det mest simple i disse tilfælde vil være ikke at spise det om aftenen, da der er mindre sandsynlighed for, at du vil føle dig sulten, mens du sover, og derfor vil kaloriereduktionen blive mere overkommelig.

Det kan interessere dig ...
Er det godt at spise færre kulhydrater?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det godt at spise færre kulhydrater?

Er det godt at spise færre kulhydrater? Ja og ned. Det handler ikke om at fjerne kulhydraterne fra din kost, men om at vælge den rigtige slags.  • Roach PJ., Glycogen and its metabolism. Curr Mol Med, 2002. 2(2): 101-20.
  • Kanter M. High-Quality Carbohydrates and Physical Performance: Expert Panel Report. Nutr Today. 2018;53(1):35–39. doi:10.1097/NT.0000000000000238
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.