Disse er de 4 farligste svampe for vores sundhed ifølge WHO

WHO har opstillet en liste over de farligste svampe for menneskers sundhed. 4 af dem er nævnt som en prioritet. Vi fortæller dig om dem her.
Disse er de 4 farligste svampe for vores sundhed ifølge WHO
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udarbejdet en rapport for at katalogisere de farligste svampe for menneskers sundhed. Den blev offentliggjort i oktober 2022 under titlen Liste over prioriterede svampepatogener til vejledning af forskning, udvikling og indsats på folkesundhedsområdet.

Efter en række møder mellem specialister blev det fastslået, at fire af de 19 svampe på listen fortjener en prioriteret indsats. Det skyldes, at de er mere resistente over for lægemidler, er mere dødelige og efterlader alvorlige eftervirkninger hos patienterne.

De svampe, der i øjeblikket og ifølge WHO er de farligste for menneskers sundhed, er således følgende:

 • Candida auris.
 • Candida albicans.
 • Aspergillus fumigatus.
 • Cryptococcus neoformans.

“Svampeinfektioner er stigende og er mere resistente end nogensinde før over for behandling, hvilket gør dem til et globalt folkesundhedsproblem.”

-Hanan Balkhy, WHO’s vicegeneraldirektør

1. De farligste svampe: Candida auris

Denne svamp er en af de farligste for menneskers sundhed, bl.a. fordi den først for nylig er blevet opdaget. Den første specifikke registrering stammer fra 2009.

Derefter fik man i 2011 kendskab til et tilfælde af generaliseret infektion hos en patient. Selv om der var tale om et isoleret tilfælde, blev der året efter rapporteret om det første udbrud af C. auris på hospitaler.

I øjeblikket har mere end 40 lande allerede rapporteret om tilfælde af dette patogen. Problemet er, at dens nye karakter gør det vanskeligt at identificere den med klassiske diagnostiske metoder.

Hidtil har de fleste af de inficerede patienter måttet behandles med en kombination af svampemidler, da stammerne har haft en tendens til at være resistente over for lægemidler. Statistikker viser, at op til 30 % af patienterne dør inden for den første måned efter infektionen.

Siden C. auris blev isoleret i øregangen hos en person i Japan, er der sket en stigning i antallet af udbrud af C. auris på sygehuse. Nogle sundhedsfaciliteter har fundet dens tilstedeværelse på væggene i hospitalsafdelinger. Faktisk chokerede dødsfaldene blandt nyfødte i Venezuela i 2013 den medicinske verden.

En videnskabelig undersøgelse fra 2019 bekræftede, at de desinfektionsmidler, der almindeligvis anvendes på hospitaler og klinikker, ikke virker mod denne svamp. Derfor er det nødvendigt med forskellige antiseptiske og desinficerende foranstaltninger for at forhindre udbrud.

Illustration af nogle af de farligste svampe for mennesker

Hvilken sygdom forårsager den?

Ifølge en artikel af Han Du og kolleger er dette en af de farligste svampe for menneskers sundhed, fordi den kan findes i mange forskellige væv og sekreter. Den er allerede blevet isoleret i blod, urin, hud og rektalslimhinde.

Den kan formere sig i fordøjelseskanalen og i anaerobe miljøer, dvs. med eller uden lave koncentrationer af ilt. Den har også evnen til at kolonisere mundslimhinden og derfra sprede sig til blodet.

Den betragtes som et opportunistisk patogen.

Det betyder, at den udnytter svækkede immunsystemer. Derfor er patienter på intensivafdelinger i stor risiko. Det er muligt at udvikle en udbredt infektion hos dem, hvilket kan føre til chok.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hantavirusinfektioner: Hvad du behøver at vide

2. Candida albicans

I modsætning til den foregående svamp er C. albicans ret velkendt. Mens den er lettere at diagnosticere i sine sædvanlige præsentationer i munden, huden og skeden, gælder det samme ikke for de tilfælde af septikæmi, den kan udløse hos modtagelige patienter.

Når den optræder som opportunist og udnytter patientens nedsatte forsvar, skaber den ravage. I sin invasive form når den frem til blodet og forårsager feber, nyresvigt og dissemineret intravaskulær koagulation.

Man bør være særlig forsigtig med personer, der modtager kemoterapi for kræft. De er særligt modtagelige for kolonisering af C. albicans. Langvarige ophold på hospitaler og tilstedeværelsen af et kateter til indgivelse af intravenøs medicin letter svampens ankomst til blodbanen.

Tre er de mest klassiske og farlige invasive kliniske modaliteter af denne svamp:

 1. Candidæmi: Denne svamp cirkulerer i blodet og formerer sig i blodvævet. Dette fører til sepsis med feber, der fører til organsvigt i det hele taget. Et af de mest berørte er nyresystemet. Desuden er der normalt en reaktion på den samtidige dannelse af små blodpropper i forskellige dele af kroppen.
 2. Spiserøret: Candidiasis i spiserøret er den førende årsag til infektiøs betændelse i spiserøret. I sundhedscentre, hvor der udføres endoskopier af det øvre mave-tarmkanalen, er det et særligt problem, da instrumentet til undersøgelsen kan være et medium for svampen og hjælpe den med at blive deponeret inde i patientens mave-tarmkanal.
 3. Retinal: Candida endophthalmitis forårsager nethindeproblemer. Selv om dette ikke er en akut klinisk præsentation, fører udviklingen heraf til blindhed, hvis der ikke er rettidig behandling, fordi øjenæblets indre område er fyldt med ar, der hindrer synet.
Illustration af en svampeinfektion

3. Aspergillus fumigatus

I en oversigt fra 1999 blev der gjort opmærksom på A. fumigatus som en af de farligste svampe for menneskers sundhed. Den er i stand til at overleve i jord og i fjendtlige miljøer og har potentiale til relativt let at omgå menneskers forsvar, når immuniteten er svækket.

Selv om den er opportunistisk, er dens luftbårne overførsel ofte et problem. Den er derfor en af de mest almindelige patogener blandt patienter med respiratoriske lidelser i forbindelse med immunosuppressiv sygdom.

Den pulmonale form er ikke altid den samme, og selv om den generisk kaldes aspergillose, skal der skelnes mellem allergiske, kroniske og aspergillom-præsentationer. Til gengæld har en allergi to andre underformer.

Den ene er bronchopulmonal eller ABPA, som består af symptomer, der minder meget om astma. Den anden er A. fumigatus sinusitis, som viser sig med slim, tilstoppelse af næsen og nedsat lugteevne.

Et aspergillom er en tumor dannet af en agglomeration af svampe. Den optager et rum i lungen og fungerer som en knude, der kan udløse hoste og dyspnø eller åndenød.

Den kroniske form er ikke ualmindelig hos personer med et ukompromitteret immunsystem. Svampen koloniserer langsomt bronkieslimhinden og genererer langtidsreaktioner. Så vidt man ved, er op til en tredjedel af patienterne med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) koloniseret af svampen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 13 anbefalede fysiske og respiratoriske øvelser for personer med KOL

Hvordan behandles den?

Tilgangen til aspergillose afhænger af præsentationen. Allergiske former reagerer normalt godt på itraconazol, undertiden kombineret med et kortikosteroid for at håndtere symptomerne på den reaktion, der er genereret i luftvejene.

Hvis patogenet har invaderet organer og blod, er det nødvendigt med mere potente lægemiddelkombinationer. Voriconazol, amphotericin og capsofungin er nogle af de foretrukne lægemidler.

Aspergillus fumigatus er en af de farligste svampe

4. De farligste svampe: Cryptococcus neoformans

Den sygdom, som vi kender som cryptokokker, kan forårsages af denne svamp eller af C. gattii. Sidstnævnte synes dog at være begrænset til nogle geografiske områder i verden, mens C. neoformans er udbredt i hele verden.

Ligesom A. fumigatus gør dens tilstedeværelse i jorden den tilgængelig for indånding. Den er blevet lokaliseret i nogle træarter og udskilles i fugleekskrementer. Ligesom andre opportunistiske patogener udnytter den svækkede immunsystemer hos HIV/AIDS-patienter, kræft- og transplantationspatienter.

Ifølge statistikker diagnosticeres 223.000 mennesker hvert år med meningitis forårsaget af denne svamp. Det er således den førende årsag til dødelighed blandt immunsvækkede patienter, og mere end 180.000 dør af infektionen årligt.

Selv om den er modtagelig over for tre forskellige grupper af svampemidler, bliver dens evne til at modstå den i stigende grad anerkendt. Forskere mener, at en af de forsvarsmekanismer, som den besidder, er hybridisering, dvs. genetisk blanding med andre stammer. Man mener også, at overdreven brug af pesticider i landbruget bidrager til processen.

Det særlige tilfælde af HIV-patienter

Cryptokokker hos HIV-patienter er et alvorligt folkesundhedsproblem. Det er en af de mest dødelige komplikationer for disse mennesker, og tidlig påvisning kan være livreddende.

Der er imidlertid en anden risikofaktor, som har at gøre med selve den underliggende sygdom. De personer, der ikke er i antiretroviral behandling eller lige er begyndt på behandlingen, har større risiko for at få et fatalt udfald, hvis de får svampen. Hurtig og retfærdig adgang til antiretroviral behandling er derfor afgørende.

Illustration af en infektion

Der skal forskes i de farligste svampe

Ifølge WHO er listen over de farligste svampe for menneskers sundhed blevet offentliggjort for at tilskynde til forskning på dette område. Nye udviklinger skal løse problemet med resistens over for svampedræbende midler.

I mellemtiden er beskyttelsen af immunsvækkede og hospitalsindlagte patienter en prioritet. Ved at tage sig af risikogrupper reduceres spredningen af disse patogener, der er vanskelige at diagnosticere.

Ud over de fire nævnte svampe er de 15 andre, der udgør WHO’s liste, følgende:

 • Anden prioriterede gruppe: Nakaseomyces glabrata, Histoplasma spp. Eumycetoma, Mucorales, Fusarium spp. Candida tropicalis, Candida parapsilosis
 • Mellemprioriteret gruppe: Scedosporium spp. Lomentospora prolificans, Coccidioides spp. Pichia kudriavzeveii, Cryptococcus gattii, Talaromyces marneffei, Pneumocystis jirovecii, Paracoccidioides spp.

“Vi har brug for flere data og oplysninger om svampeinfektioner og resistens over for svampesygdomme for at kunne vejlede og forbedre indsatsen over for disse prioriterede svampe.”

-Haileyesus Getahun, WHO’s direktør for global koordinering af antimikrobiel resistens


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alastruey-Izquierdo, Ana, World Health Organization, and World Health Organization. “WHO fungal priority pathogens list to guide research, development and public health action.” (2022).
 • Bouchentouf, Rachid. “Aspergiloma pulmonar bilateral.” Revista de la Sociedad Peruana de Medicina Interna 34.2 (2021): 87-87.
 • Collado-Chagoya, Rodrigo, et al. “Aspergilosis broncopulmonar alérgica.” Medicina Interna de México 37.1 (2021): 144-151.
 • Du, Han, et al. “Candida auris: Epidemiology, biology, antifungal resistance, and virulence.” PLoS pathogens 16.10 (2020): e1008921.
 • Fúnez-Madrid, Víctor H., et al. “Candidiasis esofágica: Análisis descriptivo en un centro de referencia endoscópica.” Endoscopia 32 (2020): 415-415.
 • Geddes-McAlister, J. and Shapiro, R.S. (2018New pathogens, new tricks: emerging, drug-resistant fungal pathogens and future prospects for antifungal therapeuticsAnnals of the New York Academy of Sciences1435(1), 5778https://doi.org/10.1111/nyas.13739
 • Latgé, Jean-Paul. “Aspergillus fumigatus and aspergillosis.” Clinical microbiology reviews 12.2 (1999): 310-350.
 • Lizarazo, Jairo, and Elizabeth Castañeda. “Consideraciones sobre la criptococosis en los pacientes con sida.” Infectio 16.3S (2012).
 • May, R.C.Stone, N.R.H.Wiesner, D.L.Bicanic, T. and Nielsen, K. (2016Cryptococcus: from environmental saprophyte to global pathogenNature Reviews Microbiology14(2), 106117https://doi.org/10.1038/nrmicro.2015.6
 • Méndez-Tovar, Luis Javier, et al. “Candidiasis esofágica en pacientes de un hospital de especialidades.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 57.2 (2019): 74-81.
 • Mourad, A. and Perfect, J.R. (2018Present and future therapy of Cryptococcus infectionsJournal of Fungi4(3), 79https://doi.org/10.3390/jof4030079
 • Pashley, Catherine H., et al. “Routine processing procedures for isolating filamentous fungi from respiratory sputum samples may underestimate fungal prevalence.” Medical mycology 50.4 (2012): 433-438.
 • Perera, Sandra Gómez, et al. “Endoftalmitis endógena por cándida álbicans: a propósito de un caso.” Archivos de la Sociedad Canaria de Oftalmología 32 (2021): 7-12.
 • Rajasingham, R.Smith, R.M.Park, B.J.Jarvis, J.N.Govender, N.P.Chiller, T.M.et al. (2017Global burden of disease of HIV-associated cryptococcal meningitis: an updated analysisThe Lancet Infectious Diseases17(8), 873881https://doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30243-8
 • Rhodes, Johanna, and Matthew C. Fisher. “Global epidemiology of emerging Candida auris.” Current opinion in microbiology 52 (2019): 84-89.
 • Satoh, Kazuo, et al. “Candida auris sp. nov., a novel ascomycetous yeast isolated from the external ear canal of an inpatient in a Japanese hospital.” Microbiology and immunology 53.1 (2009): 41-44.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.