9 fascinerende typer af synæstesi og deres karakteristika

Takket være de forskellige typer af synæstesi kan vi opleve fornemmelser med to forskellige sanser på én gang. Vi kan f.eks. opleve en lyd med en farve. Få mere at vide om dette fascinerende fænomen her!
9 fascinerende typer af synæstesi og deres karakteristika

Sidste ændring: 31 marts, 2022

Selv om vi ofte er vant til at tro, at følesansen kun har til formål at få os til at opleve fornemmelser af overflader, eller at høresansen kun bringer os lyde, findes der et mærkeligt fænomen kaldet synæstesi, som blander sanserne.

Synæstesi henviser til forbindelsen mellem forskellige stimuli og virkninger, der mangedobler deres virkninger i andre sanser, end vi ville forvente. Vi kan f.eks. opfatte smagsnuancer i lyde eller endda røre ved farver. Lad os se nærmere på, hvad dette mærkelige opfattelsesfænomen handler om.

Hvad er synæstesi?

Synæstesi er et opfattelsesfænomen, hvorved vi opfatter den samme stimulus med to (eller flere) sanser. Det er sansernes forening, som det hedder i etymologien.

Det besynderlige ved dette fænomen er, at denne opfattelse sker gennem kanaler eller veje, der ikke nødvendigvis svarer til hinanden. Det vil sige, at vi opfatter en lyd gennem den visuelle vej eller berøring gennem den auditive vej. Men er det virkelig muligt?

Ja. Lad os se på et eksempel:

Synæstesi kan opstå, når vi ud over at høre bestemte lyde også opfatter farver samtidig. Hvis en person siger “når jeg hører denne melodi, kommer der en blå farve frem i mit sind”, er der tale om synæstesi. Et andet eksempel kunne være at opfatte et symbol med farve, f.eks. at associere bogstavet W med farven violet.

Denne sammenhæng mellem sanserne vækker stor interesse. Mange kan undre sig over, hvorfor og hvordan den opstår. Generelt set er der i undersøgelser enighed om, at genernes indflydelse er afgørende.

Disse gener lyser op

Det ser ud til, at genetik spiller en overvejende rolle i synæstesiens opståen, så det kunne være en medfødt ændring.

Du vil måske også være interesseret i at læse dette: Hyperosmi: Overfølsomhed over for lugte

9 typer synæstesi og deres karakteristika

Samlet set er nogle af de typer synæstesi, der findes, følgende:

1. Grafem-farve: Dette svarer til det allerede givne eksempel. Det indebærer, at man tænker på et bogstav eller symbol, der er forbundet med en farve. F.eks. et blåt E. Det betragtes som en klassisk form for disse typer synæstesi. Digtet Vokaler af Arthur Rimbaud giver et godt eksempel på det.

2. Chromestesi henviser til den sensoriske association mellem farver og lyde, uanset om en farve fremkalder en lyd eller omvendt. Tænk f.eks. på farven hvid som værende monokordisk og blød, mens rød ville lyde som en eksplosion. Ifølge forskning er dette en af de hyppigste typer af synæstesi.

3. Berøringssynæstesi opstår, når vi ser nogen røre ved en eller anden overflade, og vi føler det, som om det var os, der rørte ved den. Vi kan f.eks. se nogen røre ved en ru overflade og opleve fornemmelsen af, at vi selv kradser os. I dette tilfælde oplever vi også indgreb fra spejlneuroner.

4. Personificering består i at tillægge et symbol eller et tal egenskaber eller kvaliteter. F.eks. at sige, at bogstavet R er lunefuldt, eller at tallet 1 er smidigt og let.

Flere typer

5. Leksikon og smag: Dette er et synæstesifænomen, der består i at tillægge bogstaver, farver eller ord en bestemt smag. F.eks. at tænke, at farven lyserød smager af tyggegummi eller jordbær.

6. Auditiv-taktile: Dette henviser til at opleve visse fornemmelser fra en lyd på en taktil måde. Dette sker f.eks. hvis nogen river en overflade, og vi føler isninger i tænderne. Eller det kan ske, at vi føler kulde, mens vi lytter til en trist sang.

7. Rum-tid: Dette er en meget sjælden type synæstesi, da det fører til, at man opfatter tid som om det var en fysisk enhed.

8. At se ord i talesprog: Når dette sker, er det som om vi sætter undertekster på en samtale. Hvis personen således fremhæver ordet “undskyld”, kan vi se det skrevet med store bogstaver.

9. Tal med figurer: Dette er en af de typer synæstesi, der får os til at associere visse former med tal. Vi kan f.eks. tænke på 2 som to trekanter eller 5 som et kvadrat.

Hvordan påvirker synæstesi hverdagen?

Først og fremmest er folk, der oplever synæstesi, normalt ikke i stand til at genkende dette fænomen. Det er ofte noget, der simpelthen går ubemærket hen. Det sker bare for dem.

På den anden side vurderes det, at det ikke er særlig almindeligt, og at ikke hele befolkningen oplever det. Mellem 1 % og 4 % af alle mennesker på verdensplan oplever en form for synæstesi.

Der er dog ikke nogen ensartet videnskabelig holdning til, hvor mange mennesker der reelt oplever det. Der er dem, der hævder, at alle oplever det, selv om ikke alle har den samme type synæstesi. Det er dog værd at præcisere, at det ikke er en lidelse eller noget, man skal bekymre sig om.

Selv om emnet ikke er meget undersøgt eller forstået, anses det for at være et produkt af den komplekse maskine, som hjernen er, og som der stadig mangler at blive opdaget mange resultater af. Ligeledes antyder hypotesen, at neuroner er forbundet med hinanden, og at der nogle gange er interferens mellem dem.

En farverig hjerne oplever synæstesi

Den mest almindeligt accepterede forklaring på fænomenet synæstesi ligger i neuronforbindelserne.

Vi tror også, at du vil finde dette interessant: Tanker, der begrænser dit sind

En blanding af fornemmelser

Selv om synæstesi præsenteres som et mærkeligt fænomen, hvor visse stimuli overskrider den sædvanlige måde at opleve dem på, er det et meget fascinerende fænomen. Ofte får det os til at tænke på flere ting.

På den ene side er der rigdommen og mangfoldigheden i vores perceptuelle oplevelser. Faktisk er der et enormt potentiale i sanserne til at forestille sig, skabe og eksperimentere.

På den anden side forstærker det det faktum, at der er mange forskellige måder at opleve en begivenhed på. Der findes altså ikke nogen universel sandhed i denne henseende, og alle opfattelser kan være lige gyldige.

Det kan interessere dig ...
50 sjove spørgsmål til børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
50 sjove spørgsmål til børn

Ønsker du at skabe kontakt og samtidig underholde de små derhjemme? Læs med her i artiklen og opdag de bedste sjove spørgsmål til børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Figueroa Mondaca, Pablo. (2019). La sinestesia, una condición biológica y la subjetividad del conocimiento humano.
  • Patiño-Cuervo, D., Suárez, M. T., & Patiño-Cuervo, O. (2021). Sinestesia y matemáticas: un modo de vida entre representaciones. Praxis & Saber, 12(30), e12603. https://doi.org/10.19053/22160159.v12.n30.2021.12603

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.