8 fejl, der skal undgås i ældrepleje

Ældrepleje er en krævende aktivitet, der kræver en god indstilling samt tilstrækkelig information og planlægning. Få mere at vide i denne artikel!
8 fejl, der skal undgås i ældrepleje

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ældrepleje kræver villighed og parathed. Medmindre den ældre har en alvorlig sygdom og kræver særlig opmærksomhed, kræver det ikke særlige færdigheder at gøre livet lettere for en ældre person.

Det er vigtigt at gøre det klart, at pleje handler om at hjælpe dem med at føle sig godt tilpas og elsket samt at hjælpe med at gøre nogle daglige aktiviteter lettere for dem. Det kan virke simpelt, men det er baseret på en masse tålmodighed og ansvarlighed.

Når pleje af ældre voksne også indebærer nogle grundlæggende plejeopgaver, er det vigtigt at være velinformeret og søge efter metoder, der gør opgaven lettere. Det er meget tilfredsstillende at bidrage til den ældre persons velbefindende, og det er indsatsen værd!

Ældrepleje

Pleje af ældre fokuserer på tre aspekter. Det første er personlig pleje, som omfatter pleje, påklædning, mad og fysisk aktivitet. Det andet er sundhedspleje, som omfatter medicinindtagelse og lægeaftaler.

Det tredje aspekt er følelsesmæssig pleje, og det er det aspekt, der har en tendens til at medføre flest fejl. Det er et krævende område, da det er almindeligt, at ældre mennesker er stædige på nogle måder eller har symptomer på angst eller depression.

Tilsammen er det mange aktiviteter, og det er en besværlig opgave. Men det bliver endnu vanskeligere, hvis man ikke har den rette indstilling. Det er ikke kun med til at gøre arbejdet mindre trættende, men skaber også et positivt og samarbejdsvilligt miljø for den ældre.

Fejl, der skal undgås i ældrepleje

I det hele taget er der nogle almindelige fejl i ældreplejen. Det bedste er at undgå dem for at undgå vanskeligheder og udføre opgaven efter bedste evne. Blandt de mest almindelige fejl er følgende.

1. Manglende information

Først og fremmest er det vigtigt at have gode oplysninger om aldringsmønstre i almindelighed og om personen i særdeleshed. Med hensyn til førstnævnte er der aspekter, der er fælles for denne fase af livet. At lære om dette hjælper til at forstå behovene hos den person, der skal plejes.

Desuden har hver ældre voksen sine egne karakteristika. Deres ønsker, planer, temperament, vanskeligheder og begrænsninger er meget specielle. Hvis man kender dem godt, bliver arbejdet lettere.

Kvinde udfører ældrepleje

2. Manglende planlægning

Det er en god idé at planlægge alle de aktiviteter, der indgår i plejen af ældre voksne, meget godt. En af de mest almindelige fejl er, at man ikke formår at etablere konsekvente rutiner. En god plan giver tryghed for den ældre.

Planen bør indeholde skemaer for spisning, fysisk aktivitet og rekreation. Ligeledes bør datoer og tidspunkter for indtagelse af medicin og lægeaftaler være detaljerede. Særlige datoer og udflugter er også vigtige, hvis personen er på et plejehjem.

3. Utålmodighed er en fejl, der skal undgås i ældrepleje

Den ældre voksnes langsomme hastighed til at udføre visse aktiviteter kan irritere plejeren, især hvis der er for meget at gøre og for lidt tid. Desuden kan plejeren være stædig omkring småting eller endog fjendtlig til tider.

Pleje af ældre voksne kræver meget tålmodighed. Vær forberedt på spændte situationer og håndtér dem intelligent. Det er en rigtig god idé at gøre alting med masser af ekstra tid og ikke at overbelaste deres rutiner. Uanset hvad der sker, er det bedste at bevare roen.

4. Overbeskyttelse er en anden fejl, der skal undgås i ældrepleje

Det er nødvendigt at forstå, at god omsorg ikke er ensbetydende med overbeskyttelse. En del af opgaven er at hjælpe den anden person med at bevare så meget autonomi som muligt. Derfor er det vigtigt at opfordre dem til at gøre alt det selv, som ikke kræver hjælp.

I den forbindelse er det vigtigt at have en god kommunikation med deres læge. Han eller hun vil afgøre, hvilke specifikke begrænsninger en ældre voksen har. Nogle gange tror de, at de ikke kan gøre noget, når de i virkeligheden er fuldt ud i stand til at gøre det.

5. Vid, hvornår du skal se bort fra klager

En vigtig del af ældreplejen er lytteevner. Selv om det er sandt, at nogle ældre har en tendens til at klage, er det også sandt, at der ofte er nogle uopfyldte behov, der ligger implicit i disse klager.

Klager bør ikke ignoreres. Det er også vigtigt at lære at fortolke dem. Nogle gange er de et resultat af angst eller tristhed, og bare det at lytte til dem kan få personen til at føle sig bedre tilpas.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Siddende yogaøvelser til ældre voksne

6. Forebyggelse af fald

Fald er en af de latente risici, som ældre voksne står over for. Mange gange bliver denne risiko først erkendt, når det er for sent. Men fald er ofte meget alvorlige situationer.

Derfor er det altid bedst at forebygge dem. En del af plejen af ældre voksne er at sørge for, at de har de rigtige sko på, at alle områder er godt oplyst, med skridsikre måtter og sikkerhedsstænger på badeværelset. De skal også hjælpes til at bevare muskelstyrken i deres ben.

7. Manglende kommunikation

Det er ikke ualmindeligt, at en ældre voksen pludselig siger noget, der ikke giver mening. Eller de kan påstå, at noget er sandt, når det tydeligvis ikke er det. I disse tilfælde er det ikke en god idé at komme op at skændes med dem.

Ældre voksne har også ofte svært ved at lytte eller kan nogle gange ikke finde ud af at gøre sig klart forståelige. Forhold dig altid rolig, tal klart og tydeligt til dem og med god stemmeføring.

8. Mangel på stimulering er afgørende at undgå i ældrepleje

At passe ældre voksne indebærer ikke kun at forebygge helbredsproblemer eller ulykker, men også at bidrage til en bedre livskvalitet og et generelt velvære. Dette indebærer at udføre aktiviteter, der giver dem tilstrækkelig intellektuel og følelsesmæssig stimulering.

Det er vigtigt at gå ud med dem til steder, hvor de føler sig godt tilpas. Hvis det er muligt, skal man fremme socialisering med familien eller folk på deres alder. De bør også deltage i fornøjelige aktiviteter, f.eks. havearbejde, kunst og håndværk eller læsning.

Kvinder maler udenfor

Nyttige tips om ældrepleje

Som det sidste kan der træffes nogle foranstaltninger, der kan lette plejen af ældre voksne, herunder følgende:

  • Foretag en behovsvurdering: Det er nyttigt at fastslå, hvad den pågældende person har brug for, så der kan udarbejdes en handlingsplan.
  • Lav familieaftaler: Hvert familiemedlem bør påtage sig en vis del af ansvaret.
  • Udarbejd en sikkerhedsplan: Dette består i at lave en opgørelse over de mulige risici og udarbejde en handlingsplan for hver enkelt af dem.
  • Opmuntr til at tage hobbyer til sig: Disse er meget gode for ældre voksne.
  • Hjælp dem med at opretholde sociale kontakter: Det er godt at tage kontakt med deres nærmeste fra tid til anden for at undgå isolation.
  • Hav lejlighedsvise berøringer: En ældre person vil sætte pris på, hvis plejeren udfører nogle særlige berøringer fra tid til anden.
  • Fremhæv dyder og evner: Det er vigtigt at fremhæve alt det, de er i stand til at gøre, og fejre deres resultater.

Pårørende til ældre voksne bør passe på sig selv

Alt i alt er det klart, at pleje af ældre voksne er en krævende opgave. Den kan dog gøres lettere med god planlægning. Uanset hvad skal plejeren også bevare plads og med jævne mellemrum tage pauser eller hvile fra plejen.

Man skal være opmærksom på, at en ældre person befinder sig i en naturlig fase, hvor han eller hun mister sine færdigheder og evner. Plejeren kan hjælpe med at bremse dette, men ikke forhindre det.

Det kan interessere dig ...
Den internationale sygeplejerskedag skal fremme sundheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Den internationale sygeplejerskedag skal fremme sundheden

Den internationale sygeplejerskedag blev indført i 1974, men man kan spore den tilbage til 1965, da folk allerede fejrede den i forvejen.  • García, C. E. (2010). Algunas estrategias de prevención para mantener la autonomía y funcionalidad del adulto mayor. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(5), 831-837.
  • Martínez, D. E. S., Cabrera, D. M., García, A. V., & Salinas, R. (2005). Relación entre ansiedad y depresión con quejas somáticas de tipo doloroso en mujeres mayores de 60 años de edad. Medicina Universitaria, 7(28), 123-7.
  • García, C. E. (2012). Evaluación y cuidado del adulto mayor frágil. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 36-41.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.