Finger-lime: Fordele og anvendelser

"Finger-lime" ligner fingre og kaviar, men i virkeligheden er det en citrusfrugt med antioxidant funktioner. Vil du vide mere? Hvis ja, så læs videre!
Finger-lime: Fordele og anvendelser
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 17 oktober, 2022

Finger-lime er videnskabeligt kendt som Microcitrus australasica. Det er en frugt, der hører til citrusfrugterne, og som har form som en finger. Dens krystallinske frugtkød ligner små perler – derfor ligner det den traditionelle kaviar. I dette tilfælde vokser frugten dog ikke i havet, men på træer.

Den betragtes som en gourmetingrediens i det moderne køkken. Når den er frisk, er der et smagseksplosion, der minde rom en blanding af lime, citron og grapefrugt. Den er dog mindre syrlig og mere forfriskende. Derfor må den ikke mangle i sommeropskrifter.

Finger-lime er en gave fra naturen, der ud over sine sensoriske særpræg giver flere interessante sundhedsmæssige fordele. I denne artikel fortæller vi dig alt om dem.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Tab dig med disse 5 citrusvand

Hvad er “finger-lime”?

Australien har seks lokale citrusarter, men den mest kendte er finger-lime. Den er hjemmehørende i regnskovene i de kystnære grænseområder i Queensland og New South Wales.

Træet har det videnskabelige navn Microcitrus australasica. Det kan måle mellem 3 og 10 meter i højden. Det vokser langsomt og kan bære frugt mellem 5 og 17 år efter plantning.

Frugten er cylinderformet og findes i forskellige farver, f.eks. lyserød, gul, orange og grøn. I størrelse svarer den til en agurk, og dens form ligner en pegefinger.

Frugtkødet består af hundredvis af små blærer med krydret, sprødt, gennemsigtigt og kugleformet frugtkød, hvis første indtryk minder om kaviar. Derfor kaldes det ofte citruskaviar, vegansk kaviar eller citrusperler.

Finger-lime på træ

Finger-lime har form som en agurk. Planten bærer ikke frugt med det samme, men kræver flere års vækst.

Næringsværdien af finger-lime

Næringsværdien af finger-lime ligner lidt andre citrusfrugter, bortset fra at den kan have højere værdier i visse vitaminer. Nedenstående er indholdet i gram pr. 100 g frugt (vitaminer og mineraler er angivet i milligram):

 • Kalorier: 50.19
 • Vand: 84,4 g
 • Fedt: 1 g
 • Protein: 1,6 g
 • Aske: 0,6 g
 • Kulhydrater: 5 g
 • Sukker i alt: 1,2 g
 • Fibre: 7,2 g
 • C-vitamin: 88 mg
 • Magnesium: 140 mg
 • Zink: 0,85 mg

Kalorie- og vandindholdet svarer til det samme som for appelsin, citron, grapefrugt og mandarin. Desuden er dens fiberværdi høj, så disse tre komponenter gør den ideel til brug i slankekure.

Kulhydratværdien er halvt så høj som for andre citrusfrugter, med en overvægt af simple sukkerarter som glukose, fruktose og sukrose. Til gengæld indeholder den mere end dobbelt så meget C-vitamin som andre frugter.

Magnesium og zink er de vigtigste mineraler. Nogle forskere har vist, at denne citrusfrugt har et højt indhold af antioxidanter. Dens virkning som blokkeringsmiddel mod frie radikaler er dog mindre end for vild lind, blommer og citronmyrte.

De vigtigste bestanddele er koffein- og vanillin. Skallen indeholder mange flygtige bestanddele, der giver den en karakteristisk bitter smag. Blandt dem skiller limonen, sabinen, citronellal, alfa- og betapinen og citral sig ud.

Fordelene ved finger-lime

De vigtigste fordele ved finger-lime har at gøre med dens ernæringsmæssige bidrag og med de bioaktive forbindelser, der indgår i dens frugtkød og skal. Lad os se nærmere på dem.

Den virker som en antioxidant

Det høje indhold af C-vitamin i finger-lime gør det muligt for den at virke som en antioxidant, der bidrager til at styrke immunforsvaret. Dette vitamin fremmer aktiviteten af neutrofiler, monocytter, lymfocytter og dræberceller.

Det kan også hjælpe med at opretholde hudens cellulære integritet, da ascorbinsyre forsvarer mod ældning. Desuden er det involveret i kollagendannelse, heling og genopretning af forbrændinger.

Undersøgelser har også vist, at C-vitamin reducerer trombedannelse, letter optagelsen af jern fra kosten, bekæmper bakterie- og virussygdomme og forhindrer lipidoxidation.

Tilstedeværelsen af fenolforbindelser i skallen og saften fra finger-lime bidrager også til den antioxidant virkning. Det er derfor, at frugten kan bruges som basis i fremstillingen af visse kosmetiske produkter.

Den fremmer et godt syn og hudens sundhed

Den store variation af farver skyldes tilstedeværelsen af betacaroten, som i kroppen kan omdannes til A-vitamin. Dette vitamin er i stand til at forebygge blindhed og styrke nattesynet.

Desuden blødgør og fugter A-vitamin huden, forebygger luftvejsinfektioner, hjælper med at producere kønshormoner og er involveret i vækst og udvikling af knogler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordele ved at indtage citrus til morgenmad

Den tilfører kalium til kosten

Kaliumværdien i finger-lime er lige så høj som i andre frugter. Faktisk giver en portion på 100 gram 250 milligram af mineralet, hvilket bidrager til hjertefunktion og muskelsammentrækning. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet fastslår desuden, at kalium bidrager til normal neurologisk funktion og kontrol af blodtrykket.

Den hjælper med at forbedre fordøjelsen

Den høje andel af fibre i denne citrusfrugt hjælper med at forbedre fordøjelsen, da cellulose og hemicellulose forhindrer forstoppelse. Desuden forbedrer opløselige fibre, såsom pektin, fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Når de indtages, forårsager de mæthed og forhindrer sult i forbindelse med slankekure.

Anvendelse af finger-lime i køkkenet

Før man bruger finger-lime i køkkenet, skal man være forsigtig for at sikre, at frugtens sensoriske egenskaber bevares godt, og for at udnytte alle dens kulinariske fordele.

Anbefalinger før tilberedning

Når man bruger finger-lime, skal man tage visse forholdsregler. F.eks. skal frugtens spidser fjernes, og derefter skal man med den samme kniv forsigtigt skære skrællen af på fire sider på langs.

Når frugten åbnes, skal man sørge for, at olien fra skrællen ikke kommer i kontakt med frugtkødet, da dette vil påvirke smagen. Derefter fjernes blærerne forsigtigt med en teske eller med tommelfingrene og lægges i en skål, inden kernerne fjernes.

Det anbefales at opbevare hele frugten ved mindst 5 grader celsius i køleskab. På den måde holder den sig mellem 2 og 3 uger uden at ændre sine karaktertræk.

Kulinariske anvendelser

De små perler fra denne citrusfrugt kan bruges som smagsgiver eller farvestof, som pynt på hors d’oeuvres, supper, kød og flødeost. Den bruges også som vegansk kaviar på røget laks med en dressing af creme fraiche.

Perlerne kan også bruges kolde til desserter som mousse og souffléer. De tilsættes også ofte til dressinger til grøntsags- og frugtsalater, saucer og drikkevarer.

Saften kan udvindes ligesom saften fra alle andre limefrugter. Når den blandes i tilberedninger, giver den et smagsudslag. Den bruges undertiden i kulsyreholdige drikkevarer som mineralvand eller limonade.

Flere australske kokke bruger den endda i guacamole, i ruller med tørret frugt og i ceviche med lokal fisk og lime. Den passer også meget godt til toskallede skaldyr som f.eks. østers og muslinger.

Finger-lime kan tilsættes til cocktails, champagne og endda til sushi. De bruges også som pynt og som erstatning for citronskiver på dampet, grillet eller stegt fisk, hummer eller kammuslinger.

Forskellige skaldyr

Fisk og skaldyr passer godt til finger-lime. Det marine aspekt af frugten giver et eksotisk præg til retterne.

Nogle opskrifter med finger-lime

Her er nogle enkle opskrifter at tilberede, som vil give flere lyst til at fortsætte med at smage finger-lime.

1. Guacamole med finger-lime

Mos 1 eller 2 avocadoer, og tilsæt derefter hvidløg, salt og stærk sauce efter smag. Bland godt, inden du tilsætter perler af 5 frugter. Rør forsigtigt rundt.

For en original smag kan du tilføje en kop majs og en kop sorte bønner. Oliven og kapers kan også være en del af opskriften. Frugtkødet fra finger-limefrugten kan lægges på toppen som pynt.

2. Østers med finger-lime

I stedet for citron eller citronsaft kan du bruge finger-lime på friske østers. Denne frugt kan forsigtigt vendes med riseddike, hakkede grønne løg og friskkværnet sort peber.

3. Rejer og finger-lime

Tag rejerne og krydr dem med sød paprika, hakket koriander, hvidløg og fintsnittet rødløg. Rør rundt i et par minutter. Top derefter med finger-limefrugtkød og nyd det.

Er finger-lime en sund fødevare?

De ernæringsmæssige fordele ved denne fødevare giver betydelige forbedringer for sundheden. Tilstedeværelsen af C-vitamin på niveauer, der er dobbelt så høje som indholdet i andre frugter, samt fenoler og A-vitamin gør den til en potent antioxidant.

Desuden forbedrer det høje fiberindhold fordøjelsen. Så, hvad venter du på? Skal du prøve denne frugt?

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du citrusmarmelade med lavt sukkerindhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du citrusmarmelade med lavt sukkerindhold

Hjemmelavet citrusmarmelade er en god måde at nyde fordelene ved citrusfrugter på. Vi deler to opskrifter, der indeholder honning og stevia.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.