8 fødevarer, der hjælper med at forebygge oppustethed

Hav gode kostvaner, og hvis du har spørgsmål om, hvordan du skal udføre det, kan du kontakte en ernæringsekspert. Denne fagperson vil fortælle dig den mest hensigtsmæssige og sikre måde at gøre det på og vil tage hensyn til dine behov og mål.
8 fødevarer, der hjælper med at forebygge oppustethed
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 30 december, 2022

Fødevarer til at forebygge oppustethed kan hjælpe med at lindre dette ubehag, ud over den følelse af tyngde og fylde, der kan ledsage det. Er du interesseret i at kende dem? Hvis ja, så læs videre for at finde ud af mere.

Oppustethed er normalt relateret til at spise for meget. Det kan dog også skyldes ophobning af væsker og gasser. En anden kilde til oppustethed kan være fordøjelsesproblemer. Disse omfatter gastritis og forstoppelse. Heldigvis er der nogle fødevarer, der hjælper med at forebygge oppustethed og bekæmpe hævelser generelt.

Medtag fødevarer til at forebygge oppustethed i din kost

Fødevarer til at forebygge oppustethed er rige på både vand og fibre. Derfor letter de tarmtransitten og forbedrer ubehaget. På den anden side kan de indeholde flere sunde næringsstoffer, såsom vitaminer og mineraler.

Selv om de kan være en god støtte, skal du huske på, at du for at reducere oppustethed ikke kun skal forsøge at forbedre dine livsstilsvaner, men også være mere opmærksom på, hvad du spiser hver dag, så du ikke ender med det samme problem igen og igen.

Glem ikke, at noget så simpelt som at undgå store måltider, der er rige på simpelt sukker eller fedt, kan forbedre din fordøjelsessundhed betydeligt. Disse fødevarer kan også forårsage luft i maven. Derfor anbefaler vi at reducere forbruget af dem.

Glem selvfølgelig ikke, at hvis du har et par ekstra kilo, og fedtet er placeret på maven, er det bedst for dig at følge en specifik diæt. På den måde kan du fjerne overskydende fedt og nyde en flad og sund mave. Du bør gå til en specialist for dette.

1. Hørfrø

Hørfrø kan forebygge oppustethed

Fødevarer, der har omega-3 fedtsyrer og prostaglandiner er nogle af de bedste rundt omkring til at hjælpe med at reducere oppustethed. Hørfrø er en fødevare, der er rig på sunde fedtstoffer. Disse hjælper din krop med at regulere inflammation.

Den bedste måde at tilberede dem på er at lade dem ligge i blød i vand i flere timer. Når de er klar, kan du putte dem i en yoghurt, smoothie eller salat.

2. Blåbær

Blåbær er en anden fødevare, der kan afhjælpe væskeophobning og hjælpe med at forhindre oppustethed. Det skyldes, at de er rige på flavonoider. Ikke nok med det, men de har også antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber. Disse hjælper med at kontrollere frie radikaler.

3. Kirsebær

Smoothie med kirsebær

Selv om det måske ikke ser sådan ud, kan kirsebær blive en af dine største allierede i din kamp mod oppustethed. De indeholder antioxidanter og små mængder af magnesium, jern, C-vitamin, provitamin A, thiamin og folat.

4. Karry

Karry, som et alternativ til salt og krydderier, kan krydre de fødevarer, der hjælper med at forebygge oppustethed.

5. Grøn te

Grøn te har dokumenterede vanddrivende egenskaber. Denne te er også rig på antioxidanter. Hvis du er oppustet, er det bedre at vælge en kop grøn te end at drikke sort te eller andre drikkevarer som kaffe.

6. Bananer kan forebygge oppustethed

Du bør spise bananer, hvis du har hævelse eller oppustethed forårsaget af væskeophobning. Den kalium, der er i bananer, kan være til stor hjælp.

Hvis du spiser noget salt om aftenen, er det godt at spise en banan til morgenmad. Som du ved, får salt din krop til at tilbageholde væske. Undgå derfor at bruge ekstra salt på dine fødevarer

7. Avocado

Friske avocadoer

Avocado er en af de anbefalede fødevarer, hvis du ønsker at tabe dig, fordi den indeholder sunde fedtstoffer. Olivenolie, mandler og usaltede pistacienødder kan også hjælpe i denne henseende.

8. Laktosefri mælk

Mælk er en af de andre fødevarer, der kan få dig til at føle dig oppustet. Det skyldes den laktose, som den indeholder. Derfor er der ikke noget bedre end at tilføje nedbrudt laktose (f.eks. yoghurt) til din kost. Herefter kan du tilføje mælk i små mængder.

Vedligehold sunde spisevaner for at forebygge oppustethed

For at forebygge oppustethed skal du, ud over at inkludere de ovennævnte fødevarer i din kost (altid med måde), huske, at du skal opretholde gode spisevaner, som omfatter:

  • Tyg din mad langsomt ved hvert måltid.
  • Spis stille og roligt og siddende (især ved dagens tre hovedmåltider).
  • Hvil dig i mindst 15 minutter efter hvert hovedmåltid (aldrig liggende, men siddende eller let tilbagelænet).
  • Undgå at drikke meget væske, mens du spiser, da dette bidrager til oppustethed og tung fordøjelse.
  • Undgå at spise stegte fødevarer, industriprodukter og ultraforarbejdede fødevarer, da de ikke bidrager med noget godt til dit helbred og forårsager oppustethed og en følelse af tyngde i maven.

Husk, at du skal afsætte den nødvendige tid til at spise for at undgå at opleve ubehag, f.eks. oppustethed eller tyngde. Derfor skal du ikke skynde dig!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.