Fordampere og befugtere: Hvad er forskellene mellem dem?

Dampapparater hjælper med at reducere ubehag i luftvejene og udtørring af huden. Hvilken en skal du vælge? Læs videre for at lære om forskellene mellem fordampere og befugtere at kende.
Fordampere og befugtere: Hvad er forskellene mellem dem?

Sidste ændring: 14 august, 2023

Det er vigtigt at kende forskellene mellem fordampere og befugtere for at kunne vælge den, der giver passende luftfugtighed til omgivelserne. Læger anbefaler begge apparater, da de hjælper med at lindre symptomerne på forkølelse og influenza.

Fugtighedsniveauer under 30 % er forbundet med symptomer som tør hud, næseblod, statisk elektricitet og åndedrætsbesvær. Så det er nyttigt at vide, hvordan disse apparater hjælper, og hvilken løsning man skal vælge alt efter behov. Lad os se på det.

Hvad bruges fordampere og befugtere til?

I en artikel offentliggjort af University of Colima forklares luftfugtighed i atmosfæren som vanddamp opløst i luften. Det er ikke noget, man kan se, men man kan føle og lugte det indirekte gennem de svampe, der lever i det.

Det er nødvendigt at regulere luftfugtigheden, især hvis man bor sammen med børn, ældre og immunsvækkede patienter, da de er mere sårbare over for infektioner og lidelser, der er forbundet med meget fugtige miljøer.

Befugtere og fordampere tilføjer den nødvendige fugtighed til luften. I tilfælde af befugtere er de indiceret som en del af terapier for at bringe fugt ind i luftvejene og fjerne tørhed i rummene. I lægelige anmeldelser forbindes de f.eks. med opløsning af slim.

Fordamperne afgiver derimod en damp, der afkøles, inden den udstødes af maskinen. De er nyttige i tilfælde af astma, influenza, allergier og tør hals.

Nogle af disse apparater renser miljøet, mens de udstøder damp.

Eksempel på fordampere og befugtere

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 8 tips til at overleve pollenallergi

Forskelle mellem fordampere og befugtere

Generelt ser det ud til, at der ikke er nogen forskelle mellem fordampere og befugtere. Men virkeligheden er, at begge instrumenter har specifikationer, som det er værd at gennemgå.

Funktion

Befugtere fungerer koldt, dvs. de bruger en filtreret væge, der absorberer vand og derefter udsender en damp, der svinger mellem koldt og varmt.

Nogle har automatiske mekanismer, der aktiveres, når de registrerer, hvor tørt miljøet er. Afhængigt af modellen kan de udsende ultralydsvibrationer for at sprede mikroskopiske vandpartikler.

Fordamperne koger derimod vand for at udsende en damp, der afkøles, lige inden den forlader apparatet, kommer ind i luften og når kroppen.

Risiko for forurening

Skimmelsvamp og mineralaflejringer, der kan komme ud med den kølige damp, er svage punkter i befugtere. En systematisk gennemgang offentliggjort af Medicina Intensiva fremhæver, at håndtering af disse elementer uden overholdelse af de korrekte aseptiske foranstaltninger øger risikoen for kontaminering.

I betragtning af at den mulige indånding af forurenede partikler skader luftvejene, foreslås det, at der udelukkende anvendes destilleret eller renset vand, og at befugteren rengøres omhyggeligt.

Med fordamperne er der færre risici, da de ikke udstøder så mange forurenende stoffer takket være kogt vand.

Sikkerhed

Når det gælder børn, mener lægerne, at befugtere er mere sikre, fordi de ikke opvarmes. Derfor undgår de faren for forbrændinger. I mellemtiden er fordamperne mere risikable, da varmt vand kan føre til ulykker.

Tal fra FN’s børnefond (UNICEF) påpeger, at 90 % af forbrændinger hos børn skyldes ulykker i hjemmet. 60 % af disse skyldes opvarmede væsker.

Hvis der er børn i hjemmet, skal man derfor være opmærksom på at forhindre dem i at røre ved eller dreje på apparatet. Og lad ikke fordamperen køre, når de sover. Placer den helst på gulvet.

Det vand, de bruger

Befugtere fungerer med destilleret vand. Da de ikke opvarmes, er det vigtigt at opretholde en streng hygiejne for at undgå spredning af svampe og bakterier.

Du kan bruge vand fra hanen i fordamperne, fordi de koger op til 100 grader, hvilket er nok til at slippe af med bakterier. Desuden giver de mulighed for at inkorporere æteriske olier og ordineret medicin som forstøver.

Rengøring

Ophobning af mineraler og mikroorganismer er et problem med begge redskaber. For at rengøre dem er det tilrådeligt at følge producentens anvisninger. Det er dog tilrådeligt at anvende visse tips, hvis man ønsker en grundig rengøring.

Befugtere tømmes dagligt, tanken skilles ad og vaskes, inden den fyldes igen. Dybderengøring er ideel hver uge. Til dette tilføjer du 7 cm klar eddike, lader det virke i 15 minutter og skyller med et neutralt rengøringsmiddel.

Desinficeringen af fordamperne er lettere, da den fungerer som et varmelegeme og reducerer risikoen for akkumulering af bakterier. Tøm den, afmonter den og vask den med mild sæbe og vand.

En yderligere metode til rengøring foreslår at vaske tankene med en 10% blegemiddelblanding, hvor man hælder 9 dele vand til 1 del blegemiddel.

Indflydelse på allergier

Overdreven indendørs luftfugtighed har en tendens til at forstærke symptomerne hos allergikere. Bortset fra husstøvmider trives skimmelsvampe i miljøer, hvor luftfugtigheden overstiger 50 %. Dette måles med et hygrometer.

Ifølge American Academy of Allergy, Asthma and Immunology indånder vi alle skimmelsporer, der cirkulerer i luften, men kun nogle mennesker med langvarig eksponering for disse svampe udviser astmareaktioner eller symptomer.

I modsætning til befugtere reducerer varmt vand fra fordamperne indendørs allergisygdomme. Hvis du lider af disse lidelser, er det dog bedst at søge råd hos din allergolog eller immunolog om brugen af apparatet i hjemmet.

En befugter til brug i hjemmet

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 6 fødevarer, som astmatikere bør undgå for enhver pris

Hvordan vælger man mellem fordampere og befugtere?

Overvej, om apparatet skal bruges af et barn, så du kan vælge den sikreste for ham/hende. Tjek, at det har en klar brugsanvisning, så du ved, hvordan du regulerer luftfugtigheden, og hvordan du forebygger allergier indendørs.

Et andet aspekt har at gøre med budgettet, som afhænger af mærket og funktionerne. Et ekstra tip er at finde ud af, om maskinen har kapacitet til det rum, du ønsker at behandle. Du afgør det med dækningsangivelserne, som er udtrykt i kvadratmeter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.