Fordele og kontraindikationer af ashwagandha

Ashwagandha er kendt for sine revitaliserende virkninger. Desuden menes det at være et hjælpemiddel mod nogle sygdomme. Læs mere her!
Fordele og kontraindikationer af ashwagandha
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 13 juni, 2023

Ashwagandha (Withania somnifera L.) er en meget populær urt i indisk ayurvedisk medicin, som værdsættes for sine adaptogene og revitaliserende egenskaber.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift Cureus har ashwagandha-ekstrakter positive virkninger i forhold til at lindre stress og angst. Derudover tilskrives de forskellige sundhedsmæssige fordele. Lad os se nærmere på dem.

Hvad er ashwagandha?

Ashwagandha har mange forskellige navne i forskellige områder og kulturer. Nogle er fonetisk ens, såsom Ajagandha, Asgandha eller Ashvagandha. Den er dog også kendt som ayurvedisk ginseng eller indisk ginseng, endda Cerise d’Hiver og Winter Cherry (vinterkirsebær på henholdsvis fransk og engelsk).

Det er en plante, der tilhører Solanaceae-familien, som også omfatter tomater, tobak og kartofler. Ashwagandha bliver mellem 60 og 120 centimeter høj, med halvt træagtige stængler, aflange ægformede blade og grøngule klokkeformede blomster.

Dens frugt er kugleformet, lille og knaldrød (deraf nogle af dens mange navne). Der anvendes dog forskellige dele af denne art, herunder bladene, samt ekstrakter eller et pulver fremstillet af roden, som er de mest almindeligt markedsførte former.

Ashwagandha-kultivarer findes normalt i Indien og Pakistan. Dog distribueres både kosttilskud og blade af planten nu i mange andre lande.

Egenskaber ved ashwagandha

Ashwagandha er kendt for sit indhold af biologisk aktive kemiske forbindelser, herunder alkaloider, steroide lactoner og soponiner.

Andre stoffer, der er i denne plante, omfatter følgende:

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 11 naturlige midler til at slippe af med neglesvamp

Sundhedsfordele ved ashwagandha

Der er flere sundhedsfordele ved ashwagandha. Mange af dem er videnskabeligt bevist. I denne forstand tilskrives det antiinflammatoriske, beroligende, antioxidant, antidiabetiske og revitaliserende egenskaber. Lad os tage et nærmere kig på det.

1. Det kan hjælpe med at reducere virkningerne af stress i kroppen

Model af binyrer
Denne lægeplante kan reducere kortisolniveauet, et hormon, der produceres i binyrerne og er forbundet med stressniveauet.

Ashwagandha er blevet klassificeret som et adaptogent middel, dvs. det har evnen til at øge kroppens modstandsdygtighed over for situationer med fysisk og mental stress. Forskning offentliggjort i Indian Journal of Psychological Medicine viste, at ashwagandhatilskud hjælper med at reducere kortisolniveauet.

2. Det kan hjælpe med at kontrollere angst

På grund af ovenstående anser forskerne det for at være et godt supplement mod episoder af stress og angst. Især tilskrives det en afslappende virkning, da det regulerer den kemiske signalering i nervesystemet, der forårsager følelsen af spænding.

3. Ashwagandha mindsker symptomer på depression

Depression er et psykisk sundhedsproblem, der kræver indgriben fra fagfolk. Derfor bør urtetilskud ikke betragtes som en behandling af førstevalg til at kontrollere symptomerne. Alligevel har nogle planter vist et potentiale til at forbedre humøret i forbindelse med denne tilstand.

I en kontrolleret undersøgelse, der blev rapporteret i Indian Journal of Psychological Medicine, fik 64 voksne hver dag 600 milligram af et stærkt koncentreret ashwagandha-ekstrakt. Efter 60 dage rapporterede 79 % en reduktion af symptomerne på svær depression. På trods af dette er der behov for mere dokumentation.

4. Ashwagandha bidrager til at regulere glukoseniveauet

Selv om det ikke betragtes som et middel til at bekæmpe diabetes, har nogle undersøgelser fastslået, at ashwagandha har evnen til at regulere blodglukoseniveauet.

I denne henseende blev det i en reagensglasundersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Phytochemistry, observeret, at det øgede insulinsekretionen og forbedrede følsomheden over for dette hormon i muskelceller.

På den anden side blev det i et klinisk forsøg, der blev rapporteret i Indian Journal of Experimental Biology, fastslået, at ekstrakter af denne lægeurt fremmer reguleringen af sukkerniveauet hos både raske personer og personer med diabetes.

5. Det fremmer forøgelse af muskelmasse

Sports- og fitnessentusiaster kan i ashwagandha finde et naturligt supplement til at øge muskelmassen. Som et randomiseret kontrolleret forsøg i Journal of the International Society of Sports Nutrition viste, forbedrer ashwagandha faktisk kropssammensætningen og øger muskelstyrken.

6. Det kan hjælpe med at reducere kropsfedt

Det ser endda ud til at hjælpe med at reducere kropsfedtprocenten. For at dette kan ske, skal det naturligvis indgå i en sund kost kombineret med gode vaner, såsom fysisk træning.

7. Det hjælper med at bekæmpe inflammation

En lang række sygdomme tilskrives en ukontrolleret betændelsesmarkører. På dette tyder dyreforsøg på, at ashwagandha har antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at holde kroppen sund.

8. Det kan reducere din risiko for hjertesygdomme

I undersøgelser på mennesker har komponenterne i planten øget aktiviteten af immunceller, der bekæmper infektioner og også er nøglen til at regulere inflammatoriske processer. Det er endda blevet observeret, at det reducerer C-reaktivt protein (CRP), en markør, der er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.

9. Det sænker kolesterol og triglycerider

Ifølge anekdotiske data er en anden grund til, at Withania somnifera L. kan være et supplement til at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme, at det hjælper med at kontrollere kolesterol- og triglyceridniveauet i blodet.

Forskning i rotter viste, at ashwagandha hjalp med at reducere det samlede kolesterol og triglycerider med henholdsvis 53 % og næsten 45 %. Man har også observeret et fald i LDL- eller dårligt kolesterolniveau. Som i de tidligere tilfælde er der behov for mere dokumentation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Shatavari: Den ayurvediske plante til kvinders sundhed

10. Det har antioxidant aktivitet

Den antioxidant aktivitet af ashwagandha hjælper med at beskytte nervecellerne mod de negative virkninger af frie radikaler. I forskning offentliggjort i Neurochemical Research viste rotter med epilepsi, der blev behandlet med denne plante, et fald i forringelsen af den rumlige hukommelse.

11. Ashwagandha bidrager til forbedret hjernefunktion

I samme ånd tog en gruppe raske mænd i en undersøgelse i Pharmacognosy Research 500 milligram standardiseret ashwagandha-ekstrakt dagligt. I sidste ende rapporterede de betydelige forbedringer i deres præstationsevne og reaktionstid sammenlignet med dem, der fik placebo.

12. Det kan hjælpe med søvnforstyrrelser

På grund af indholdet af withanolider og triethylenglycol, foreslås det, at planten hjælper med at reducere søvnforstyrrelser. Især reducerer den gentagelse af søvnløshed.

13. Det kan hjælpe med behandling af anæmi

I ayurvedisk medicin bruges ashwagandha til at reducere tilstande af nervøs træthed, svaghed og jernmangelanæmi. Tilsyneladende hjælper dets ekstrakter med at øge hæmoglobin- og erytrocytniveauet.

14. Det øger den fysiske ydeevne

Undersøgelser har vist, at ashwagandha kan bidrage til at øge åndedrætskapaciteten og muskelstyrken under intens fysisk aktivitet.

15. Ashwagandha øger energiniveauet

På samme måde som det foregående punkt anses ashwagandha for at være revitaliserende, ikke kun for atleter, men også for ældre, idet det hjælper med at bekæmpe dårligt humør og vitalitet.

16. Det kan hjælpe med reumatiske lidelser

På grund af sine antiinflammatoriske egenskaber bruges det som et supplement mod reumatiske lidelser, der reducerer forringelsen af sener, ledbånd, led og knogler. Selv om dette stadig er under forskning.

17. Det er et afrodisiakum

I Indien er dets kosttilskud traditionelt blevet brugt til at forbedre den seksuelle reaktion, hvilket kunne påvirke fertiliteten positivt, selv om der ikke er nogen afgørende beviser.

18. Det kan hjælpe på produktionen af skjoldbruskkirtelhormon

Der er foretaget forsøg der gør det muligt at bekræfte, at behandling med Withania somnifera kan være gavnlig for at normalisere skjoldbruskkirtelindekset hos patienter med subklinisk hypothyroidisme.

19. Det er forbundet med øget immunitet

Det tilskrives ashwagandha en effekt på stigningen af leukocytter, hvilket vil styrke immunsystemet og hjælpe med at forebygge eventuelle infektioner.

20. Reduktion af knogletab

In vitro-undersøgelser har vist, at indtagelse af Withania somnifera kan bremse knogletabet, hvilket, når det overføres til mennesker, ville være godt nyt for dem, der lider af osteoporose.

21. Det kan være lovende til behandling af kræft

Brugen af withanolide ekstrakter (withaferin A) synes lovende til behandling af visse typer kræft ved at hæmme væksten af tumorceller. Resultaterne er dog endnu ikke entydige.

Kontraindikationer for ashwagandha

Alle naturlægemidler fremstillet af ashwagandha bør anvendes med forsigtighed. Som med andre planter er der risiko for bivirkninger og mulige interaktioner. I dette tilfælde gør dets indhold af alkaloid det uforeneligt med nogle patienter og deres medicinske behandlinger.

Generelt er ashwagandha kontraindiceret i følgende tilfælde:

 • Graviditet og amning.
 • Børn under 12 år.
 • Hyperthyroidisme.
 • Hæmokromatose.
 • Gastrisk følsomhed.
 • Behandlinger med antidepressiva som zolpidem, clonazepam, sertralin og andre.
 • Brug af sovepiller.
 • Medicin mod forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal: Her er det tilrådeligt at konsultere en læge, før du tager det.
Planten ashwagandha
Interaktionerne af planten med forskellige lægemidler er ikke klar, så lægekonsultation anbefales til personer, der indtager ordinerede piller.

Dosering og præsentationer

Til dato er der ingen data om den nøjagtige anbefalede dosering af ashwagandha. Ekstrakter af roden varierer dog mellem 300 og 500 milligram dagligt. I te anvendes normalt 3 til 5 gram om dagen. Planten kan findes i enhver urteforretning i følgende præsentationer:

 • Tørret rod, hakket eller pulveriseret, til brug i afkogning.
 • Tørrede eller pulveriserede blade til infusion.
 • Tørrede eller dehydrerede bær (uden frø).
 • Flydende ekstrakter.
 • Pulveriseret rodekstrakt.

Hvad man skal huske på om ashwagandha

Ashwagandha er populær i ayurvedisk medicin på grund af sin antioxidant og revitaliserende virkning. I folkemedicin er det anerkendt som et nyttigt supplement til at reducere stress, angst og andre humørforstyrrelser. Derudover anbefales det også til at tage sig af din kardiovaskulære sundhed og forbedre din generelle fysiske tilstand.

Under alle omstændigheder bør det ikke indtages i overdreven grad, men det er nødvendigt at tage nogle forholdsregler. Du bør også huske på, at der er visse kontraindicerede tilfælde, hvor det kan være skadeligt at tage dette tilskud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agarwal, R., Diwanay, S., Patki, P., & Patwardhan, B. (1999). Studies on immunomodulatory activity of Withania somnifera (Ashwagandha) extracts in experimental immune inflammation. Journal of ethnopharmacology67(1), 27–35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10616957/
 • Ahmad, M. K., Mahdi, A. A., Shukla, K. K., Islam, N., Rajender, S., Madhukar, D., Shankhwar, S. N., & Ahmad, S. (2010). Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertility and sterility94(3), 989–996. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/
 • Akhgarjand, C., Asoudeh, F., Bagheri, A., Kalantar, Z., Vahabi, Z., Shab-Bidar, S., Rezvani, H., & Djafarian, K. (2022). Does Ashwagandha supplementation have a beneficial effect on the management of anxiety and stress? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytotherapy research : PTR36(11), 4115–4124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36017529/
 • Alanazi, H. H., & Elfaki, E. (2023). The immunomodulatory role of withania somnifera (L.) dunal in inflammatory diseases. Frontiers in pharmacology14, 1084757. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9992553/
 • Andallu, B., & Radhika, B. (2000). Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry (Withania somnifera, Dunal) root. Indian journal of experimental biology38(6), 607–609. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/
 • Ashwagandha. (s.f.). MedlinePlus. Consultado el 6 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/953.html
 • Bonilla, D. A., Moreno, Y., Gho, C., Petro, J. L., Odriozola-Martínez, A., & Kreider, R. B. (2021). Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic Review and Bayesian Meta-Analysis. Journal of functional morphology and kinesiology6(1), 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8006238/
 • Candelario, M., Cuellar, E., Reyes-Ruiz, J. M., Darabedian, N., Feimeng, Z., Miledi, R., Russo-Neustadt, A., & Limon, A. (2015). Direct evidence for GABAergic activity of Withania somnifera on mammalian ionotropic GABAA and GABAρ receptors. Journal of ethnopharmacology171, 264–272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26068424/
 • Chandrasekhar, K., Kapoor, J., & Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine34(3), 255–262. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/
 • Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions. Journal of dietary supplements14(6), 599–612. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28471731/
 • Choudhary, B., Shetty, A., & Langade, D. G. (2015). Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults. Ayu36(1), 63–68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4687242/
 • Dongre, S., Langade, D., & Bhattacharyya, S. (2015). Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study. BioMed research international2015, 284154. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26504795/
 • Durg, S., Bavage, S., & Shivaram, S. B. (2020). Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application. Phytotherapy research : PTR34(5), 1041–1059. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31975514/
 • Gannon, J. M., Forrest, P. E., & Roy Chengappa, K. N. (2014). Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. Journal of Ayurveda and integrative medicine5(4), 241–245. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/
 • Gopukumar, K., Thanawala, S., Somepalli, V., Rao, T. S. S., Thamatam, V. B., & Chauhan, S. (2021). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract on Cognitive Functions in Healthy, Stressed Adults: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2021, 8254344. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34858513/
 • Gulati, S. U. S. H. E. E. L., Madan, V. K., & JANGRA SS, Y. I. (2017). Determination of total phenolics, total flavonoids and evaluation of DPPH free radical scavenging activity of Ashwagandha (Withania somnifera L.) roots. Asian J Chem29(8), 1660-1664. https://www.researchgate.net/publication/317556598_Determination_of_Total_Phenolics_Total_Flavonoids_and_Evaluation_of_DPPH_Free_Radical_Scavenging_Activity_of_Ashwagandha_Withania_somnifera_L_Roots
 • Kaushik, M. K., Kaul, S. C., Wadhwa, R., Yanagisawa, M., & Urade, Y. (2017). Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction. PloS one12(2), e0172508. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28207892/
 • Kumari, S., & Gupta, A. (2016). Nutritional composition of dehydrated ashwagandha, shatavari, and ginger root powder. International Journal of Home Science2(3), 68-70. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-composition-of-dehydrated-ashwagandha%2C-Kumari-Gupta/341ca01571bb8f8138f5098dafcb3be85fed7d68
 • Lopresti, A. L., Smith, S. J., Malvi, H., & Kodgule, R. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Medicine98(37), e17186. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/
 • Ng, Q. X., Loke, W., Foo, N. X., Tan, W. J., Chan, H. W., Lim, D. Y., & Yeo, W. S. (2020). A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction. Phytotherapy research : PTR34(3), 583–590. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31742775/
 • Palliyaguru, D. L., Singh, S. V., & Kensler, T. W. (2016). Withania somnifera: From prevention to treatment of cancer. Molecular nutrition & food research60(6), 1342–1353. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899165/
 • Remenapp, A., Coyle, K., Orange, T., Lynch, T., Hooper, D., Hooper, S., Conway, K., & Hausenblas, H. A. (2022). Efficacy of Withania somnifera supplementation on adult’s cognition and mood. Journal of Ayurveda and integrative medicine13(2), 100510. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34838432/
 • Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study. Cureus11(12), e6466. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/
 • Sehgal, N., Gupta, A., Valli, R. K., Joshi, S. D., Mills, J. T., Hamel, E., Khanna, P., Jain, S. C., Thakur, S. S., & Ravindranath, V. (2012). Withania somnifera reverses Alzheimer’s disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America109(9), 3510–3515. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308347/
 • Sharma, A. K., Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(3), 243–248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/
 • Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM8(5 Suppl), 208–213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
 • Soman, S., Korah, P. K., Jayanarayanan, S., Mathew, J., & Paulose, C. S. (2012). Oxidative stress induced NMDA receptor alteration leads to spatial memory deficits in temporal lobe epilepsy: ameliorative effects of Withania somnifera and Withanolide A. Neurochemical research37(9), 1915–1927. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22700086/
 • Suen, J., Thomas, J., Kranz, A., Vun, S., & Miller, M. (2016). Effect of Flavonoids on Oxidative Stress and Inflammation in Adults at Risk of Cardiovascular Disease: A Systematic Review. Healthcare (Basel, Switzerland)4(3), 69. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27649255/
 • Tandon, N., & Yadav, S. S. (2020). Safety and clinical effectiveness of Withania Somnifera (Linn.) Dunal root in human ailments. Journal of ethnopharmacology255, 112768. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/
 • Visavadiya, N. P., & Narasimhacharya, A. V. (2007). Hypocholesteremic and antioxidant effects of Withania somnifera (Dunal) in hypercholesteremic rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology14(2-3), 136–142. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16713218/
 • Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition12, 43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/
 • Zahiruddin, S., Basist, P., Parveen, A., Parveen, R., Khan, W., & Ahmad, S. (2020). Ashwagandha in brain disorders: A review of recent developments. Journal of ethnopharmacology257, 112876. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339182

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.