Fordele ved pilates for fibromyalgipatienter

Personer med fibromyalgi har stor gavn af pilatestræning. Udforsk fordelene ved denne aktivitet og nogle anbefalinger.
Fordele ved pilates for fibromyalgipatienter
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 08 juli, 2023

Pilates er en aktivitet, der giver fordele for fibromyalgipatienter. Det styrker især musklerne og øger fleksibiliteten, hvilket supplerer fysioterapi og rehabiliteringsbehandlinger. Find ud af alle fordelene ved pilates for fibromyalgipatienter her.

Fibromyalgi er en kronisk sygdom, der ledsages af fysiske begrænsninger, smerter og andre symptomer. Som et resultat undgår mange mennesker fysisk aktivitet. Men denne form for motion viser sig at være en god mulighed. Lad os se på dens fordele.

Fibromyalgi og fysisk træning

Fibromyalgi er en kompleks sygdom, hvis karakteristiske symptom er smerte. Dette ledsages normalt af søvnforstyrrelser og generel træthed, som ikke svarer til den indsats, der gøres i løbet af dagen. Som følge heraf fører denne sygdom ofte til en stillesiddende livsstil.

Konsekvensen af dette er, at patienterne reducerer deres åndedrætskapacitet til niveauer under gennemsnittet. De har også en tendens til at have flere problemer med humørsvingninger. Derfor er inaktivitet slet ikke tilrådeligt i disse tilfælde.

Det er slet ikke let at opmuntre en person, der er meget træt og har smerter, til at træne. Men fysisk aktivitet er en faktor, der har en meget positiv indvirkning på deres tilstand. Pilates er en meget velegnet mulighed i disse tilfælde.

Mand på kontor har rygsmerter
Fibromyalgi kan begrænse den fysiske kapacitet. Motion kan dog være med til at forbedre symptomerne.

Anbefalede øvelser

Generelt anbefales det, at en person med fibromyalgi regelmæssigt udfører fysisk træning. Der er dog nogle træningsformer, der har en tendens til at give flere fordele af forskellige årsager. De mest anbefalede er følgende:

 • Pilates. Det bør udføres tre gange om ugen. Det reducerer smerter og forbedrer funktionaliteten.
 • Stavgang. Det består i at gå udendørs ved hjælp af stave, der ligner dem, der bruges til skiløb. Det øger den funktionelle kapacitet.
 • Gåture. En undersøgelse foretaget i 2017 fastslog, at gang forbedrer tilstanden hos mennesker med fibromyalgi.
 • Svømning. Dette anses for at være lige så effektivt som at gå.
 • Motionscykling. Forbedrer det inflammatoriske respons hos fibromyalgipatienter.
 • Yoga og tai chi. Reducerer fysiske og psykiske symptomer på sygdommen.
 • Biodanza. Hjælper med at reducere smerter.

Fordele ved pilates for fibromyalgipatienter

Pilates topper listen over anbefalede øvelser til personer med fibromyalgi sammen med yoga og tai chi. Tilgængelige data indikerer, at det genererer betydelige fordele, som øges, når de kombineres med aerob træning.

Eksperter indikerer, at pilates forbedrer cirkulationen i hele kroppen. Derudover reducerer det smerter forårsaget af dårlig kropsholdning og kan også reducere smerter forårsaget af denne sygdom.

Denne type træning styrker musklerne, hvilket hjælper med at forhindre rygsmerter og reducerer risikoen for knoglebrud. Ligeledes har regelmæssig udøvelse en positiv indvirkning på kroppens evne til at absorbere næringsstoffer som f.eks. calcium.

Generelt forbedrer denne form for træning tilstanden hos personer, der lider af fibromyalgi.

Nogle interessante fakta om pilates for fibromyalgipatienter

Pilates er en meget populær træningsform, da den er meget let at indarbejde i enhver fysisk aktivitetsrutine. Denne træningsform hjælper med at lære ens egen krop bedre at kende og dermed få mere kontrol over den, hvilket fremmer velværet.

Forskning udført i Brasilien i 2016 viste fordelene ved pilates for fibromyalgipatienter. Det hjalp dem med at sove bedre, reducerede smerter og forbedrede deres funktionsevne.

Det er vigtigt at udvikle en personlig rutine, som er både fornøjelig og behagelig for patienten. Overdreven træning, enten i tid eller intensitet, kan forårsage en forværring af symptomerne. Derfor er det bedst at diskutere dette med lægen for at få vejledning.

Generelt set er det bedst at sammensætte en rutine i henhold til individuelle karakteristika. Den kan justeres over tid i forhold til personens behov. Hvis det på noget tidspunkt giver ubehag eller modstand, er det bedst at lave lettere øvelser, men ikke at droppe træningen helt.

To personer dyrker pilates for fibromyalgipatienter
Pilates er ideelt til at forbedre livskvaliteten for patienter med fibromyalgi.

Afsluttende anbefalinger

Selvom pilates – og motion generelt – anbefales til personer med fibromyalgi, er der også forhold, der kræver særlig forsigtighed. Især hvis en person også lider af slidgigt, er det tilrådeligt at søge lægehjælp til denne træning.

Det samme gælder for personer, der har sygdomme som trochanterisk bursitis, muskelkontrakturer eller knæskader. I alle disse tilfælde er det muligt at udføre denne type øvelse, men det skal gøres med større forsigtighed. Lægen vil give de nødvendige instruktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Peñacoba, C., Pastor, M. Á., López-Roig, S., Velasco, L., & Lledo, A. (2017). Walking beliefs in women with fibromyalgia: clinical profile and impact on walking behavior. Clinical nursing research, 26(5), 632-650.
 • Altan L, Korkmaz N, Bingol U, Gunay B. Effect of pilates training on people with fibromyalgia syndrome: a pilot study. Arch Phys Med Rehabil. 2009 Dec;90(12):1983-8. doi: 10.1016/j.apmr.2009.06.021. PMID: 19969158.
 • Çağlayan BÇ, Keskin A, Gür Kabul E, Başakcı Çalık B, Baş Aslan U, Karasu U. Effects of clinical Pilates exercises in individuals with fibromyalgia: A randomized controlled trial. Eur J Rheumatol. 2021 Jul;8(3):150-155. doi: 10.5152/eurjrheum.2020.20037. PMID: 33372888.
 • Dias de Aguiar, S., Paixão Carvalho, J., Andrade Teles, D., & Pôrto, E. F. (2016). Benefício do Método Pilates em mulheres com fibromialgia. ConScientiae Saude, 15(3).
 • Casals, C., Sánchez, M. V., & Sánchez, J. C. (2011). Prescripción de actividad física en pacientes con fibromialgia. SEMERGEN-Medicina de Familia, 37(7), 360-366.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.