Fordele ved auberginer: Derfor skal du spise dem

Udover at være en klassisk del af en slankekur, så hjælper aubergine med at optimere din leverfunktion, og beskytter dit hjertes helbred.
Fordele ved auberginer: Derfor skal du spise dem
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Det er interessant at overveje, at auberginer i lang tid blev anset som værende giftig mad. Dette er fordi den indeholder en slags alkaloid kendt som ”solanin’‘, som kun er skadelig hvis du indtager aubergine rå og i kæmpe mængder – begge dele er meget usandsynlige. Men nu er vi klar over alle de fantastiske fordele denne lilla grøntsag har, og den er blevet uundværlig idag. Så læs endelig videre for at finde ud af mere om de fantastiske fordele der er ved auberginer, som du måske ikke var bekendt med tidligere.

Aubergine er en skattekiste fyldt med helbredsmæssige fordele, og grundet det at den er rig på næringsstoffer imens den stadig er lav på kalorier, så er den en ideel partner at tilføje til din vægttabs rutine.

Og hvad med smagen? Aubergine er lækker og der er utallige måder at tilberede det på.

I dagens artikel, vil vi give dig nogle super årsager til at inkludere 2 til 3 auberginer i din diæt pr. uge. Vi vil forklare mere forneden.

Flere fordele ved auberginer

Du kan bage dem, tilstoppe dem, eller stege dem, og du kan endda anvende aubergine vand til at mindste dit kolesterol og promovere vægttab.

Der er manger måder du kan tilberede aubergine på, så vælg en du synes om, og som passer til dine behov. Måske har du kun brug for flere næringsrige grøntsager i din diæt, eller du forsøger at behandle jernmangel, eller prøver måske endda at tage dig af din levers helbred.

Uanset hvad dine behov er, så kan auberginer være en stabil del af din diæt, og vi vil her vise dig hvordan.

1. Auberginers næringsmæssige værdi

Fyldte auberginer

Fyldt aubergine er en kulinarisk kunst, det ved vi, og hvis du vælger de rigtige ingredienser i kombination med det, så får du en rig, sund og nærende ret. Lad os nu finde ud af, hvad denne grøntsag kan gøre for din krop:

 • Den har et højt indhold af jern, og er perfekt til folk som lider af jernmangel.
 • Aubergine er rig på kalium, magnesium, kobber, calcium og foliesyre, hvilket gør den fantastisk til knogle styrke. Og hvis du er gravid, så bør du helt bestemt tilføje noget aubergine til din diæt, da det hjælper med at promovere fosterets udvikling.

2. Aubergine, et fantastisk forsvar mod mange sygdomme

Denne plante er blandt de rigeste på antioxidanter, inklusiv anthocyanin – og glem ikke E-vitamin og phenol syre, en naturlig duo som beskytter imod effekterne fra frie radikaler og specifikke typer cancer.

3. Den er ideel til detox

Kvinde med maveproblemer

Takket været dens kemiske opbygning af enzymer og antioxidanter, så er aubergine fantastisk til at hjælpe din krop med at eliminere affaldsstoffer og andre skadelige substancer som har ophobet sig over tid grundet en dårlig diæt eller stillesiddende livsstil.

Og glem ikke at aubergine indeholder glycoalkaloider, som hjælper med at optimere din leverfunktion.

De hjælper også med at beskytte din lever og hjælper den med at fjerne affaldsstoffer, og producere mere galde. Så udover at hjælpe med at rense din krop, så er aubergine også meget terapeutisk overfor din levers helbred.

Læs også denne artikel efter “Fordele ved auberginer”:

6 lækre detox-drikke, der hjælper med vægttab

4. Aubergine, den passer på dit hjerte

Et andet interessant faktum er, at jævnlig indtagelse af aubergine vil hjælpe dig med at passe på dit hjertes helbred. Det faktum at det er en naturlig anti-angiogen er en af dens vigtigste roller, og en som er blevet studeret i en lang årrække.

Og hvad er angiogenese, spørger du sikkert? Det er den ukontrollerede vækst af nye blodkar i kroppen, hvilket kan føre til udviklingen af tumorer og kræft, sammen med diabetiske mavesår, cardiovasculære sygdomme, og andet.

Ved at tilføje aubergine til din jævnlige diæt, vil du modtage alle disse vigtige fordele. Hvordan kan du sige nej?

5. Ideel til vægttab

Kvinde der bruger en traeningsbold

Du ved næsten med garanti allerede det her: vand lavet fra auberginer kan være meget hjælpsomt til vægttab, takket været dets følgende egenskaber:

 • Det promovere reduktionen af mavefedt
 • Det er vanddrivende
 • Det hjælper på en detox
 • Det er tilfredsstillende
 • Det indeholder mange næringsstoffer, og meget få kalorier

Læs også denne artikel efter “Fordele ved auberginer”:

Intermitterende faste til vægttab og en sundere krop

Aubergine vand og hørfrø olie hjælper med at reducere højt kolesterol og med at forbrænde fedt

Hoerfroe og maelk - fordele ved auberginer

En af de bedste måder at reducere dit LDL eller dårlige kolesterol på, og samtidig promovere tabet af kropsfedt, er at lave aubergine vand og hørfrøolie.

Vær opmærksom på den følgende opskrift:

Ingredienser

 • 1 mellemstor aubergine
 • 2 spiseskefulde hørfrø pulver eller hele frø (50 g)
 • 1 liter vand
 • Saften fra en citron

Tilberedning

 • Dette er den lette del. Det første du skal gøre er at koge en liter vand. Så snart det koger, så tilføj auberginen, skær den i skiver (med skralden på), sammen med hørfrøene. Tillad dette at stå i 40 minutter, fjern det herefter fra varmen, og lad det stå i yderligere 30 minutter.
 • Det næste trin? Dræn væsken i en glasflaske, og tilføj citronsaft.

Hvordan bør du indtage det?

 • Drik denne opskrift to gange pr uge. Prøv det første glas på en tom mave lige efter du vågner, og drik herefter yderligere tre glas i løbet af dagen, ca. 20 minutter efter hvert måltid.
 • Denne opskrift er bedst at indtage ved stuetemperatur. Det er simpelt!

Hvis du følger en sund diæt som er lav på fedt, så vil du begynde at se resultater endnu hurtigere. Bør du ikke begynde med det idag?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
 • Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X
 • Kwon, Y. I., Apostolidis, E., & Shetty, K. (2008). In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.035
 • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
 • Kaur, C., Nagal, S., Nishad, J., Kumar, R., & Sarika. (2014). Evaluating eggplant (Solanum melongena L) genotypes for bioactive properties: A chemometric approach. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.049

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.