Fordele ved rosiner og forskellige måder at spise dem på

Rosiner er en lækker snack, men vidste du, at der er mange fordele ved rosiner? Ud over at øge energien indeholder de en lang række stoffer, der kan hjælpe med at afhjælpe mange mindre sundhedsproblemer.
Fordele ved rosiner og forskellige måder at spise dem på

Sidste ændring: 06 april, 2022

Rosiner laves ved at dehydrere friske druer. De er en del af gruppen af tørrede frugter og er lækre til madlavning eller til at spise dem alene. De er en foretrukken snack for børn, for dem, der elsker bittersøde fødevarer, og for dem, der nyder slik. Rosiner har en blød og kødfuld konsistens. Læs mere om fordele ved rosiner og forskellige måder at spise dem på!

Fordele ved rosiner

Der er flere fordele ved rosiner

1. Rosiner giver masser af vedvarende energi

Rosiner indeholder alle næringsstofferne fra friske druer, men i mere koncentreret form. De giver masser af hurtigt absorberede kulhydrater og 70 % fruktose. Rosiner anbefales til børn og unge, fordi de giver masser af energi.

Derudover gælder fordelene ved rosiner også for atleter, der træner dagligt. Af samme grund kan de hjælpe folk, der har brug for at tage på i vægt. Rosiner bruges også til at behandle anæmi ved at give jern, kobber og mangan.

2. De styrker nervesystemet

Rosiner er opkvikkende og genopbyggende med høje doser af mineraler og vitaminer (fra gruppe B). De er meget gode for dem, der lider af fysisk udmattelse, stress eller kronisk træthed.

Desuden er de velegnede til studerende og ældre, fordi de bidrager til at forbedre hjernefunktionen og kan forebygge hukommelsesproblemer. De er også en god kilde til flavonoider, antioxidanter og myricetin, som kan beskytte mod Alzheimers sygdom.

3. Fordele ved rosiner: De hjælper med at behandle forstoppelse

Det er ideelt at spise rosiner for at lindre forstoppelse på grund af deres milde afføringsfremmende egenskaber, organiske syrer, fruktose og pektin. Sidstnævnte hjælper med at rense tarmene og danne mere fyldig afføring. Ved at behandle forstoppelse og rense tyktarmen kan rosiner også hjælpe med at forebygge tyktarmskræft.

Nærbillede af rosiner

4. Godt for øjnene

Rosiner indeholder plantenæringsstoffer, der er nyttige til at beskytte øjnene. Plantenæringsstoffer kan hjælpe med at beskytte synet mod virkningerne af oxidation og tidens gang, forbedre blodcirkulationen og give næring til kapillærerne. De er perfekte, når dine øjne er trætte, eller hvis du lider af grøn stær, natblindhed eller grå stær.

5. De remineraliserer knoglerne

Rosiner indeholder et højt indhold af calcium og magnesium, som er meget vigtige næringsstoffer for knogleudviklingen. Disse næringsstoffer er med til at beskytte mod osteoporose og forbedre sundheden i leddene. Rosiner anbefales til kvinder under graviditet og amning, hvor calciumbehovet er meget højt.

Rosiner kan også hjælpe folk med ledde gigt eller slidgigt (fordi de også har smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber). De er velegnede til at reducere de skadelige virkninger af det overskud af proteiner, der findes i “afkalkningsfremmende” fødevarer som f.eks. kulsyreholdig cola eller kaffe.

6. Fordele ved rosiner: De har egenskaber som afrodisiakum

I flere lande anses rosiner for at være et stærkt afrodisiakum. Derfor indgår de i mange forskellige desserter og slik.

Dette skyldes især deres energigivende egenskaber og høje koncentrationer af aminosyrer (arginin). Aminosyrer har været tæt forbundet med øget seksuel libido, behandling af impotens og infertilitet. I det gamle Egypten tilberedte man en dessert af rosiner og honning til intime møder.

7. Rosiner kan hjælpe med at reducere feber

Rosiner kan hjælpe med at behandle feber, fordi de indeholder flere organiske syrer end friske druer og giver alle deres forfriskende egenskaber til at reducere feber. Rosiner har også antibiotiske egenskaber og kan hjælpe med at behandle infektioner.

8. De kan reducere appetitten

Mens det siges, at rosiner ikke er “tilladt” for overvægtige mennesker, fordi de har et relativt højt kalorieindhold, er det bevist, at det er det modsatte, da de reducerer kolesterol og appetitten samt mætter.

Rosiner er også et naturligt middel, der hjælper med at forhindre trangen til at spise slik eller søde sager. Det er tilrådeligt at rådføre sig med en læge, da de indeholder meget sukker.

9. De neutraliserer acidose

Acidose er en tilstand, hvor blodets surhedsgrad og åndedrætsgasser stiger, hvilket er meget skadeligt for vores krop, fordi det kan skabe nyresten, gigt, tumorer, kræft, hårtab og hudsygdomme. Rosiner har meget kalium og magnesium og hjælper med at reducere udviklingen af disse syrer.

Der er flere fordele ved rosiner

10. Fordele ved rosiner: De forbedrer tandsundheden

En af forbindelserne i rosinerne er oleanolsyre, som spiller en grundlæggende rolle i beskyttelsen af tænderne mod karies, følsomhed og skrøbelighed. De forhindrer væksten af bakterier, der primært er ansvarlige for karies og plak, i at vokse. Desuden er de som en fødevare rig på calcium med til at forhindre brud eller beskadigelse af tandemaljen.

11. De fremmer et sundt hjerte

Catechin er en antioxidant, der findes i rosiner, som er meget effektiv til at fjerne kolesterol, rense arterierne og forebygge hjerte-kar-problemer. De tjener også til at regulere blodtrykket (ideelt for dem, der lider af forhøjet blodtryk) og hjælper med at forbedre blodcirkulationen.

Mange måder at spise rosiner på

Rosiner er ekstremt lækre, så du kan spise dem alene eller i forskellige desserter, krydrede retter eller halvsøde retter.

Her er nogle måltids- og dessertmuligheder, der indeholder rosiner, og som helt sikkert vil overraske dig med, hvor lækre og smagfulde de er:

 • Rødbede sauteret med rosiner og kartofler.
 • Svinefilet med rosiner og pinjekerner.
 • Kokosnøddeis og rosiner.
 • Ris med appelsin og rosiner.
 • Nudler med nødder og rosiner.
 • Bagte æbler med rosiner.
 • Brødbudding med rosiner og chokoladespåner.
 • Porre-cannelloni, kylling og rosiner.
 • Æbletærte med rosiner.
 • Torsk med pinjekerner og rosiner.
 • Kødtærter og rosiner.
 • Genovese-sødt brød.
 • Couscous med rosiner.
 • Tropiske ris (med rosiner).
 • Gulerodskage med rosiner.
Brød med rosiner

Billederne er venligst udlånt af Cary Bass Deschenes, Jenn Durfey, Larry & Teddy Page, Jim Champion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Goraya, N., Simoni, J., Jo, C. H., & Wesson, D. E. (2013). A comparison of treating metabolic acidosis in CKD stage 4 hypertensive kidney disease with fruits and vegetables or sodium bicarbonate. Clinical Journal of the American Society of Nephrology8(3), 371-381.
 • Utreja, A., Lingström, P., Evans, C. A., Salzmann, L. B., & Wu, C. D. (2009). The effect of raisin-containing cereals on the pH of dental plaque in young children. Pediatric dentistry31(7), 498-503.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.