Fordelene ved havvand

Sundhedseksperter siger, at det at drikke havvand er en handling, der indebærer flere risici. Derfor er det bedst at udnytte fordelene ved havvand på andre måder.
Fordelene ved havvand
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

I nogle sydamerikanske lande siges det, at havvand hjælper med at befri kroppen for negativ energi. Af denne grund beslutter mange mennesker at tilbringe deres ferie på stranden og bade i det varme vand i håb om at forny sig selv.

Andre mennesker forsøger at arrangere regelmæssige udflugter til kystområderne for at nyde den friske luft og være ved havet, selv om de ikke vover sig ud i det. Find ud af alt om fordelene ved havvand i denne artikel.

Det er helt sikkert energigivende at tilbringe tid udendørs, se på, føle og nyde duften af havet, vinden og solens varme. I lyset af dette er det ikke svært at forestille sig, hvordan vores velvære øges, når vi beslutter os for at tage lidt fri.

Nogle mennesker mener dog, at fordelene ved havvand endda strækker sig til den mentale sundhed. Lad os se på det.

Spændende fakta om havvand

Kvinde på strand nyder duften af havvand

For mere end 4.000 år siden anbefalede kejser Fu-Shi, der er kendt som havmedicinens fader, i Kina at drikke havvand og spise tang for at holde sig sund.

Den franske fysiolog og naturforsker René Quinton opdagede, at bestanddelene i havvand var de samme som dem i kroppens celler. Og han hævdede, at havvand minder meget om blodplasma.

År senere grundlagde han sammen med dr. Jarricot de såkaldte “marine apoteker”. De brugte havvand til at behandle sygdomme som kolera, skjoldbruskkirtellidelser, underernæring samt hudproblemer.

Derefter tappede de havvandet på flaske og kaldte det “marine plasma”. Disse apoteker blev også oprettet i lande som Colombia, Argentina, Spanien, Mexico, Uruguay og Sydafrika.

Havvandets egenskaber

Ved flere lejligheder har man undersøgt havvandets potentiale som et supplerende element til opretholdelse af sundheden.

Eksperter påpeger dog, at på trods af at denne væske indeholder flere mineraler, der kan være gavnlige, er det bedst ikke at indtage den. Heller ikke som et supplement til en sund livsstil.

For at opnå fordelene ved de mineraler, der er i havvand (magnesium, calcium, natrium, kalium), er det bedst at indtage fødevarer, der indeholder dem, hvilket er meget varieret – frugt, grøntsager, korn, kød, fisk osv.

I havvandets kemiske sammensætning kan vi finde zink, jod, kalium og sporstoffer som f.eks. silica, men det betyder ikke, at mennesker bør indtage det for at få disse elementer.

Nogle mennesker mener, at havvand kan være en god ressource til kropspleje generelt. Dets antibiotiske egenskaber ville f.eks. være med til at fremskynde sårheling.

Kvinde drikker vand

Det er bevist, at den bedste væske for helbredet er rent vand.

Fordelene ved havvand

Hvis vi ser på andre fordele ved havvand i stedet for at indtage det, kan vi nævne, at det at flyde eller svømme i havet hjælper med at få musklerne til at slappe af på grund af det jod, det indeholder.

Samtidig hjælper det med at komme sig efter visse skader. Derfor er det ideelt for dem, der er under genoptræning eller er i den postoperative fase efter en operation.

For personer med luftvejssygdomme eller -problemer anbefales det normalt at trække vejret i havbrisen.

Svømning i havet anbefales også, da saltvand hjælper lungerne med at fjerne “toksiner”, som det påpeges i denne undersøgelse, der er offentliggjort i Oto-Rhino-Laryngologia Nova. Derfor er havvand et middel mod hoste med slim og forkølelse.

På samme måde kan patienter med gigt (eller slidgigt) drage fordel af havvandets fordele. Svømning i havet vil hjælpe med at lindre de stærke smerter, der ofte ledsager gigtsygdomme. Selv om der ikke findes nogen nyere forskningsartikler, der bekræfter dette.

Ifølge nogle forskere bør patienter med psoriasis gnide havvand på de berørte områder. På den måde vil de afskallende hudlag lettere falde af af sig selv. Det samme ville ske med hovedbunden, hvor den afskalede hud kan forårsage kløe.

Før man benytter sig af dette middel, anbefaler vi kraftigt at gå til en speciallæge for at få anbefalet en behandling.

Havvandets fordele: Lidelser og lindring

Ud over at være nyttige til at motionere udendørs og rense tankerne er gåture på stranden i kontakt med havvand yderst behagelige. De er en mulighed for at tale med din partner eller se solnedgangen. Bølgerne masserer dine fødder, mens sandet eksfolierer dine hæle.

De, der bor i nærheden af havet, bør udføre “havterapi” mindst en gang om ugen. Om sommeren kan du tage en dukkert efter din arbejdsdag. Og når det er koldt, kan du bare indånde den kølige brise fra strandpromenaden. Begge aktiviteter er meget gavnlige for dit helbred.

Hvis du bor langt væk fra stranden, skal du ikke vente til ferien med at besøge en strand. Udnyt en weekend og nyd havvandets fordele.

Selv om der ikke er nogen undersøgelser, der understøtter det, siges det ofte, at hvis du har svært ved at falde i søvn, er det tilrådeligt at gå en tur langs kysten. Det siges endda, at det kan være nok bare at sidde foran bølgerne i et stykke tid og blot indånde havluften.

Kort sagt er havvandets fordele tæt forbundet med afslapning og lindring af stress og følelsesmæssige spændinger. På nuværende tidspunkt har videnskaben ikke bekræftet noget andet aspekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Chemical Society. (2006). Chemistry in the community. Nueva York: W.H. Freeman.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • Park, Chris. (2007). A dictionary of environment and conservation. Oxford: Oxford UP.
  • Lagarto Parra, A., & Bernal Sologuren, I. (2002). Utilización terapéutica de las aguas y fangos mineromedicinales. Revista Cubana de Farmacia, 36(1), 62-68.
  • Kimata, H., Tai, H., & Nakajima, H. (2001). Reduction of allergic skin responses and serum allergen-specific IgE and IgE-inducing cytokines by drinking deep-sea water in patients with allergic rhinitis. Oto-Rhino-Laryngologia Nova, 11(6), 302-303.
  • Nani, M., Zura, S., Majid, F. A. A., Jaafar, A. B., Mahdzir, A., & Musa, M. N. (2016). Potential health benefits of deep sea water: a review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.